Yazarların kitaplarında anlattığı hikâyelerin peşine düşüyorlar

Güncelleme Tarihi:

Yazarların kitaplarında anlattığı hikâyelerin peşine düşüyorlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2012 00:00

Eğitmen Yasemin Sungur, dört yıldır kadınların katılımıyla ‘Kitap ile Sohbet’ adında etkinlikler düzenliyor. Sayıları 20’yi bulan kadınlar okudukları kitaplar üzerine sohbet ediyor. Bugün okudukları son kitabın izinden Kazdağları’na gidecekler.

Haberin Devamı

Yasemin Sungur, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde eğitimini tamamladıktan sonra çeşitli kurumlarda pazarlama, marka, satış, iletişim, davranış bilimleri gibi konularda eğitim aldı. Bugüne kadar finans, tekstil, turizm sektörlerinde, insan kaynakları, halkla ilişkiler alanlarında çalıştı. Şu anda koç, eğitmen, danışman olarak çalışmaya devam ediyor.
Çocukluğundan beri çok kitap okuduğunu anlatan Sungur, dört yıl önce kitap okuma etkinlikleri düzenlemeye karar verdi: “Haftada iki kitap bitiririm. En büyük sorunum okuduğum kitaplar hakkında konuşacak kişi bulamamaktı. Sonra bir Avrupa turunda bir kitabevinin arka odasında okuduğu kitaplar hakkında konuşanları gördüm. ‘Kitap ile Sohbet’ etkinliği böyle doğdu” diyor.
O sırada İstanbul’da, Kadıköy Belediyesi’ne danışmanlık yapan Sungur, belediyenin yaptığı duyuruyla Caddebostan Kültür Merkezi’ne kitapseverleri toplamaya başladı. “Her akşam 19.00-21.00 saatleri arasında keyifli sohbetler yaptık. Okuduğumuz ve bazı bölümlerinin altını çizdiğimiz kitaplarla ilgili düşüncelerimizi paylaştık. Daha sonra bu etkinlikler Göztepe’deki Oyuncak Müzesi’nde devam etti. Dört yıldır her salı sabah 11.30’da buluşuyoruz. Genellikle yazın ara veriyor, sonbaharda yeniden başlıyoruz. Bu dört yıl boyunca işle ilgili çok önemli nedenlerden dolayı toplanamadığımız sadece iki hafta oldu.”
Ayda en az bir kitabı birlikte okuduklarını söyleyen Sungur şöyle devam ediyor: “Sohbete katılan arkadaşlarımız birer kitap kurdu. Hep birlikte okur ve sohbet edersek başta gençlerimiz olmak üzere kitap okumaya ilgiyi artırırız diye yola çıktık. Okuduğumuz kitabın kahramanlarını tanıyıp, onların yerine geçip yaşamımıza yeni deneyimler katıyoruz. Kitapla sohbet herkesin katılımına açık fakat şu sıralar sadece her yaştan kadınların katıldığı bir etkinlik. Ara sıra erkek okuyucular da katılıyor, ne yazık ki bu sürekli olmuyor. 20 kişilik grupta emekliler, esnaflar, danışmanlar ya da çalışmaya ara vermişler de var. Facebook üzerindeki ‘Kitap ile Sohbet’ adlı grubumuzun da şu an 500 civarında takipçisi var.”

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb0a1ef018fbb8f8a712e8

Haberin Devamı

ARKADAŞLIKLAR OLUŞUYOR

Yasemin Sungur ve ekibinin Oyuncak Müzesi’ndeki çalışmaları bu sezon sona erdi. Fakat 25 Haziran’da Suadiye’deki Theatre Cafe’de yeniden toplanacaklar. Aralarına yeni kitap kurtları da katılacak. “İşyerinde aktif çalışanlar benden yıllardır bu etkinliği akşam da yapmamı istiyorlardı. Bu nedenle her pazartesi 18.30 ve 21.00 saatleri arasında bir etkinlik düzenleyeceğiz” diyor.
Sungur, şirketlerle de çalışmaya başladığını anlatıyor. “Şirket içi eğitimlerde mesleki konulara ağırlık verilir. Ama benim projemden haberdar olan şirketler onların çalışanlarıyla da bu etkinliği gerçekleştirmemi istediler. Şirket çalışanlarıyla iki günlük kitap ile sohbet etkinliği yapıyoruz. Olumlu sonuçlar alıyoruz” diyor.
Kitapla sohbet etkinliğine gelen kadınların sanatla ilgilendiklerini, kültürel faaliyetlerinin olduğunu söyleyen Yasemin Sungur, “Kendinden başka hiçbir şeyle uğraşmayan kadınlar değil buradakiler. Etkinliğe katılanlar birbiriyle arkadaş oluyor, dışarıda da görüşüyorlar. Aramızda çekişme, rekabet yok” diyor.

Haberin Devamı

EDEBİYAT TURİZMİ

Orhan Bahtiyar’ın ‘İdeon-Tanrıların Yolu’ kitabı Kazdağları’nda, İkinci Dünya Savaşı yıllarında geçiyor. Bu kitaptan çok etkilendik. Yazar, Kazdağları’nda yaklaşık bir sene yaşamış. Yaşarken ona bir rehber eşlik etmiş. Hikâyeyi orada kurgulamış. Şimdi o rehberi bulduk. Yazarı davet ettik, birlikte bu pazar sabahı geziye çıkıyoruz. Üç gece dört gün boyunca kitabın hikâyesinin peşinden gideceğiz. Kitapta Kazdağları’na bir uçak düşüyor ve orada bir hikâye başlıyor. Uçağın düştüğü yere gideceğiz. Çok heyecanlıyız. Bu, dünyada yeni bir turizm şekli. Biz de Türkiye’de bir ilki yapmış olacağız belki de. Geçen sene de Salah Birsel’in ‘Boğaziçi Şıngır Mıngır’ını okuduktan sonra Boğaziçi gezisi yaptık. Çingene vapuruyla sabah çıktık, bütün Boğaziçi’ni dolaşıp, yalıları denizden seyredip kitapta okuduğumuz hikâyelerin izini sürdük. Yasemin Sungur’la kitap etkinliğine katılmak için Yasemin Sungur Gelişim Enstitüsü’nü arayabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!