Yabancının dönüşü önemli

İhracat artışı gibi döviz getirici işlemlerin kısa vadeli tedbirlerle gerçekleşmesi pek kolay görünmüyor. Bu yüzden yabancı yatırımcının tekrar Türkiye’ye dönüş yapması büyük önem taşıyor. Yüksek faiz ve yüksek döviz kurunun yabancı yatırımcıyı ne ölçüde cezbedebileceği de merak edilen konular arasında.

Haberin Devamı

SEÇİM sonrası siyasi belirsizliğin kalkmasıyla baskı altındaki piyasalarda bir rahatlama görülüyor. 18 Nisan’da alınan erken seçim kararıyla birlikte borsada düşerken faiz oranları ve döviz kurları ise yükselmişti. Hatırlanırsa geçtiğimiz haftalardaki yazılarımızda seçimden net bir tablo çıkarsa yüksek faiz ve kur ile düşen borsanın iyi bir yatırım zemini oluşturduğu görüşlerine yer vermiştik. Seçim sonrası dışarıdan da benzer tepkiler geliyor. Türkiye’nin CDS oranları (risk primi) biraz düştü.

Yabancının dönüşü önemli

Ünlü yatırımcı Mark Mobius, Türk Lirası’nın ucuz olduğunu ve Türk Lirası’nda alım tavsiye ettiğini söylerken Credit Suisse’den “Türk Lirası artık daha cazip durumda” açıklaması geldi.

Haberin Devamı

Yabancı yatırımcılar seçim öncesi bir hazırlık da yapmış. 22 haziran haftasında 225 milyon doların hisse senedi, 131 milyon dolarlık da tahvil bono almışlar. Ancak seçim sonrası nasıl tavır aldıklarını önümüzdeki Perşembe göreceğiz. Fakat son günlerde borsada yabancı takas saklama oranının (payının) düşmesi dikkat çekici. Yabancısız borsanın zayıf kaldığı da çokça test edilmiş bir tecrübe.

Yabancının dönüşü önemli

Piyasalar şimdi ilk aşamada yeni ekonomi yönetimini bekliyor. OHAL’in kalkması kararı olumlu. Yeni kabine 8 temmuz sonrası açıklanacak. Merkez bankasının bağımsızlığı, ekonomide büyüme politikası, enflasyon, cari açık, bütçe açığı ve son aylarda eriyen döviz rezervleri gibi ciddi konu başlıkları var. Kolay bir çözüm olamayacağı açık. Reçete belki de acı olacak.

ŞARTLAR ZOR VE PAHALI

Çünkü dış piyasalarda hava bozulmaya başladı. Çin, gelişmiş ve gelişen ülke borsalarındaki zayıflama, ticaret savaşları, Moody’s’in Türkiye’yi de içine alan uyarı niteliğindeki açıklamaları, ABD’nin müttefiklerine İran’dan petrol alımını 4 Kasım’a kadar durdurun çağrısı, Fed’in devam eden parasal sıkışlaştırma politikası ve Avrupa’nın da 2019’da benzer bir politika uygulayacağını açıklaması iç piyasaları sıkıştıracak, olası iyimserliği sınırlayacak gelişmeler. Türkiye ise seçimsiz bir sürece girilmesiyle ekonominin gerektirdiği doğru hamleleri uygulamak ve yeni bir hikaye yaratmak durumunda. Türkiye’de yerli tasarruf yetersiz ve düşük. Yıllık dış borç ödemeleri ve cari açığın finansmanı için 230-240 milyar dolar gibi parayı bulmak zorunda. Türkiye’ye yeni döviz girişi sağlayacak hamleler lazım. İhracat artışı gibi döviz getirici işlemlerin kısa vadeli tedbirlerle gerçekleşmesi zor. Yabancı yatırımcının dönüp tekrar gelmesi çok önemli. Özelleştirme portföyünün de daralmasıyla doğrudan yatırımlar yıllık 10 milyar dolar seviyelerine çekildi. Geriye kalıyor primsiz borsa, yüksek faiz ve yüksek döviz kurunun yabancı yatırımcıyı ne ölçüde cezbedebileceği konusu. Yani portföy yatırımları. Bunun için yabancı sermaye ile uyum gerekecek. Yeni kredi imkanları için ise dış şartlar artık daha zor ve pahalı. Önümüzdeki hafta içeride 3 Temmuz günü haziran enflasyonu ve dışarıda ise cuma günü ABD tarım dışı istihdam verileri var. Enflasyonda beklentiler aylıkta yüzde 1.4, yıllıkta yüzde 13.5-14 civarında. ABD Merkez Bankası için yeni faiz artırımı beklentisi Eylül toplantısında. Bu açıdan ABD tarım dışı istihdam verilerinde olağan dışı bir sapma olmazsa faiz kararını etkilemeyecek. Piyasalarda kısa dönemli toparlanma çabaları sürebilir. Ancak, güçlü piyasa hareketi için güçlü beklentiler lazım.

 

Haberin Devamı

BORSADA 99.400 DİRENCİ ÖNEMLİ

Yabancının dönüşü önemli

BORSADA tepki çıkışı sürüyor. İlk dirençler 97.500-99.400 seviyelerinde. Yüksek hacimli sert satışların geldiği 99.400 daha önemli. Bu seviyelerde tekrar satışlar görülebilir. Sonraki dirençler 101.500-103.000 seviyelerinde bulunuyor. İlk destekler ise 95.000-94.500 seviyelerinde. Bu seviyelerin üzerinde endeks gücünü koruyacak. 93.000-92.300 sonraki destekler. Tepki yükselişi sürmekle birlikte direnç seviyelerinde satışlar görülebilir.

 

DOLAR/TL KÂR SATIŞLARININ ETKİSİNDE

Yabancının dönüşü önemli

DOLAR/TL kurunda kâr satışlarının etkisiyle düşüş eğilimi devam ediyor. İlk destekler 4.54 ve 4.48-4.45 seviyelerinde. 4.48-4.45 daha önemli. Olası tepki alımlarının ilk dirençleri ise 4.65-4.70 seviyelerinde.

Haberin Devamı

Yabancının dönüşü önemli

Yabancının dönüşü önemli

Tepki çıkışının devamı için 4.70 geçilmeli. Destek noktalarında tepki alımları görülse de satış baskısı bir süre daha etkili olabilir.

Yabancının dönüşü önemli

Yazarın Tüm Yazıları