1 haftada 1 milyar $

Yabancı yatırımcıların piyasalar üzerindeki olumlu etkisi sürüyor. Merkez bankası kayıtlarına göre 16 Haziran haftasında hisse senedi ve tahvil bono piyasasına giren yabancı portföy yatırımları 1 milyar doların üzerine çıktı.

Haberin Devamı

PARA girişlerine bağlı iyimserlik sürüyor. Bazen sürpriz gelişmeler olsa da önemli gündem konularının en azından şimdilik geride kalması ve dış piyasalardaki olumlu seyir iç piyasalara da yansıyor.  Borsada yabancı yatırımcı payının yükselen bir seyir izlemesi dışında ocak ayından bu yana Türkiye’ye yabancı kaynaklı sıcak para girişlerinin sürüyor olması iyimserliğin korunmasında önemli bir katkıya sahip. Merkez bankası kayıtlarına göre 16 Haziran haftasında hisse senedi ve tahvil bono piyasasına giren portföy yatırımları 1 milyar doların üzerinde. Geçtiğimiz dönemlerde aylık veya bazen de yıllık bazda ancak gelebilen sıcak para neredeyse bir haftada giriş yapmış. Bu durumu içeride zor gündemin geride kalması yanında dış konjonktürün sağladığı bir avantaj veya dışarıda devam eden risk iştahıyla bol ve ucuz likditenin yansıması olarak görmek daha gerçekçi. Yaşanan bal piyasada bize özel koşulların veya dış konjonktürün etkisi konusundaki tespitin doğru yapılması önemli.

Haberin Devamı

MEVCUT GÖRÜNÜM KORUNABİLİR

Son dönemde daha çok “üzümünü ye, bağını sorma” türünden yaklaşımlar söz konusu. Dışarıdan gelen portföy yatırımlarında ağırlığın yüksek faiz nedeniyle tahvil ve bonoda olması önemli bir gösterge. Bu aşamada sebep şu veya bu, piyasalar bu avantajı kullanmaya devam ediyor, olağan dışı bir gelişme olmazsa mevcut görünüm bir süre daha korunacak gibi. Dolar ve bazı gelişen ülke para birimlerinin seyri, petrol fiyatlarındaki düşüş, ABD Merkez Bankası (Fed) kaynaklı gelişmeler, Ortadoğu, siyaset, dış borsalar, varlık fonuna ilişkin dış kaynak arayışlarının sürdüğüne dair spekülasyonlar, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin büyüme tahminlerini yukarı çekmesi ve not artırım beklentilerinin dillendirilmesi öne çıkan gündem konuları.

1 haftada 1 milyar $

Not artışı için erken görülmekle birlikte henüz dış kaynak girişine dair bir gelişme görülmeyen varlık fonu bu yönde bir katkı sağlarsa bunun borsa ve döviz kurları üzerinde olumlu yansımaları hissedilecektir. Ortadoğu kaynaklı gelişmelerin bu aşamada piyasalar üzerindeki etkileri sınırlı.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ BİR REFERANS

Diğer yandan dış borsalardaki yükseliş hareketlerinin kâr satışları görülse de sürüyor olması önemli bir referans. Fed’in faiz artırımı konusundaki temkinli duruşunun yanında bilanço küçültme operasyonlarında yavaş davranılacağı beklentisi olumlu havayı destekleyen bir durum. Petrol fiyatları ve dolardaki dalgalanmalar bu aşamada piyasalar için tedirginliğe neden olacak görünümde değil.

1 haftada 1 milyar $

Küresel ekonomideki büyüme beklentileri artarken stok artışı ve arz yönlü gelişmelerle on yıl önceki zirvesinin çok altında işlem gören petrol fiyatlarının uzun bir süre daha baskı altında kalması biraz zor görünüyor. Gerek borsa, gerekse döviz kurlarının geldiği seviyeler göz önüne alındığında, olumlu gelişmelerin belli ölçüde fiyatlara dahil olduğu kabul edilebilir. Ancak piyasalarda para girişlerine bağlı iyimserlik devam ediyor.

Haberin Devamı

1 haftada 1 milyar $

 Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. yatırımcı profilinize uymayabilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları