Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - KelebekYazarın Tüm Yazıları

Çocuk kahramanlarımız

 Kuyudan kurtarılan köpek Kuyu vardı ya hani; onu kurtarmak için robot kol tasarlayan çocuklar, benim de üyesi, gönüllüsü ve destekçisi olduğum Bilim Kahramanları Derneği’nin turnuvalarına katılan çocuklardı.

Haberin Devamı

Memleketin her yerinden gelen ve yoktan var ettikleri imkanlarıyla insanın ağzını açık bırakan, kalbini umutla dolduran çocuk bilim kahramanlarımız var.
Bilim Kahramanları/FLL turnuvalarının bu yılki konusu “Hayvanlar: Yaşam Ortaklarımız”dı.
HSBC, bu sene turnuvaların ana destekçisi olmasının yanı sıra İstanbul ve İzmir’den 2’şer devlet okulunu destekledi.
İstanbul ve İzmir’deki HSBC çalışanları, gönüllü olarak takımlara hem turnuvalarda hem de turnuvalar öncesi destek oldu.
Bilim Kahramanları’nı destekleyen tüm kurumlara gönülden teşekkür ederim.
Türkiye’nin geleceğine bilim ekiyorlar.
Bilim Kahramanları Turnuvaları’nda yer alan, başarı gösteren ve diğer takımlara göre aslında biraz daha farklı olan 3 takım var.
Bu üç takım da Anadolu’dan geliyordu ve hayli kısıtlı imkanlarla çok büyük işler başardılar.
Tüm çocukların önünde saygıyla eğiliyorum!
Yonca
“koca çocuk”

Haberin Devamı

Sokak köpeklerinin beslenmesi

Muş Takımı, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı’nın desteklediği kız yurtlarında kalan kızlardan oluşuyordu ve hepsi de Alparslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyordu.
İsimleri Gurbet, Mihriban, Aynur, Melike, Hasret, Seher, Ayşegül ve Derya. Takımlarının ismi Sihirli Eller ve yaşları 15-16 arasında.
EMPOWER Vakfı’nın desteği ile turnuvaya katıldılar.
Projeleri sokak köpeklerinin beslenmesiydi.
Muş’taki sokak köpekleri, yoğun kar yağışından dolayı kışın yiyecek bulamıyor, o nedenle saldırgan oluyorlarmış.
Kızların çözümleri belediyenin haftanın belli günlerinde restoranlardaki atık yiyecekleri ayrıştırarak sokak köpeklerinin yemek ihtiyacını karşılamasıydı.
Muş Takımı, ulusal turnuva sonunda Yükselen Yıldız ödülünü aldı.
Muş Takımının koçu Gurbet Hoca da Aslan Koç ödülüne layık görüldü.
Kutlarım kızlar sizi!
Canımsınız!

Azalan eşek sayısı 

Aksaray Takımı, Eczacıbaşı Vakfı’nın desteği ile turnuvalara katıldı. Eczacıbaşı 3 senedir Aksaray takımına destek. Takımın ismi Kapadokya. Takım üyeleri Emre, Burak, Süleyman ve Mohammed, Yavuz Sultan Selim Yatılı Bölge Okulu’ndan.Projeleri eşek sayılarının büyük oranda azalmasına çözüm bulmaktı. Eşeklerin öneminin ön plana çıkarılması için bir alan geliştirilmesi gerektiğine karar verdiler; kas, iskelet sistemi ve zihinsel hastalara eşeklerle rehabilitasyon fikriyle geldiler. 30 hasta üzerinde, fizik tedavi uzmanlarının eşliğinde çalışmalar yapıp, eşeklerle rehabilitasyonun hastalar üzerindeki olumlu etkisini gözlemlediler.Aksaray Takımı bu projeyle, HSBC özel ödülüne layık görüldü. Bu ödül en az bütçeyle en fazla hedef kitleye ulaşacak projeye veriliyor. Çocuklar olağanüstü bir fikir ve çaba! Canımsınız!

Haberin Devamı

Akdeniz fokları

Çanakkale Takımı LEGO Vakfı ve Bilim Kahramanları Derneği desteği ile 3 senedir turnuvalara katılıyor.
Takımın adı Second World ve çocuklar Plevne Ortaokulu’nda okuyorlar.
Takım üyeleri Ali Emre, Recep, Numan, Zeynep, Melike, Süleyman, Esra Nur, Esra, Gizem, Sude. Yaşları 13-15 arasında.
Projeleri Karabiga bölgesinde yaşayan Akdeniz foklarının nesillerinin, o bölgede yapılacak termik santral nedeniyle tükenmesi tehlikesine dikkat çekmek ve engel olmaktı.
Çözümleri ise bu soruna uzun vadede çözüm bulmak ve kökten değişim için ilkokuldan itibaren tüm çocukların eğitim müfredatına çevre ve hayvan koruma dersi eklenmesiydi.
Geleceğin milletvekili, bakanı, cumhurbaşkanı olacak çocukların çevreye ve hayvanlara duyarlı olması çok şeyi değiştirecek diye bakıyorlardı olaya.
Verilecek eğitimin etkisi bir grup öğrenciye ön test ve son test uygulanarak ölçülünce, eğitim almayan ve alan çocuklar arasında büyük bir fark olduğu ortaya konuyordu.
Çocuklar sağduyusunuz, akılsınız, geleceksiniz. Canımızsınız.
İyi ki varsınız.

Haberin Devamı

Sevgili Türkiye...

Geleceğini şekillendiren çocuk kahramanlarını tanı.
Gurur duy.
Umutlan..
Sevgilerimle...
Yonca
“gururlu”

Yazarın Tüm Yazıları