Kira artışını hangi orandan yapacağız

Kiracımla kira artış oranında anlaşamıyoruz.

Haberin Devamı

Mahkeme söz konusu olursa, Hakimler TEFE yi mi baz alır, yoksa TÜFE yi mi?
Veli K.

Veli bey, kira artış oranlarının uygulaması için sizin kiralamanızın işyeri kirası mı yoksa konut kirası mı olduğunu bilmemiz gerekir. Eğer işyeri kirası ise, bu işyerlerinin kiralamalarında artış oranları 2020 yılının 1 Temmuz gününe kadar serbest bırakılmıştır, mülk sahibi ile kiracı sözleşme serbestisi içinde belirledikleri oranlarda kira bedeline zam yaparlar. Ancak sizin kiralamanız konut ise, yurt içi üretici fiyat endeksine yani Y-ÜFE’ye bakacaksınız. Bu endeksin son 12 aylık ortalama artış oranı sizin için de geçerli olacaktır.

VEFAT EDEN EŞİMDİN MİRAS ALIR MIYIM

2014 yılının nisan ayında Alman yasalarına göre boşandım. Türkiye’de tanıma ve tenfizini yaptırmak için Eylül 2014’te dava açtım. Eşim vekalet vermedi. Mart 2015’te eşim vefat etti, dava sonuçlanmadı ve kesinleşmedi. İki çocuğum var, biri 18 diğeri 13 yaşında ve benimle birlikte yaşıyorlar. Vefat eden eşimden ailesine miras kaldı. Bizim miras hakkımız var mı?
Handan Y.

Haberin Devamı

Handan hanım, öncelikle başınız sağolsun. Evlilik birliğinin sona ermesi ile hısımlık ilişkisi bir çok yönden sona ermez. Bununla birlikte boşanma halinde mirasçılık hakları ortadan kalkar. Almanya’da boşandıktan sonra Türk Mahkemeleri’nde tanıma davasının açılmış ve karar verilmiş olması bir nevi durum tespitidir, yani Türk mahkemeleri boşanmaya değil boşandığınızın tespitine karar verir. Bu nedenle ilk mahkeme kararı ile boşanmış olursunuz ve mirasçılığınız sona erer. Ancak, müşterek çocukların mirasçılığı boşanma kararından ya da kimin yanında bulunduklarından bağımsızdır. Bu nedenle eşinizden geriye kalan malvarlığı (tereke) üzerinde müşterek çocuklarınızın da miras hakkı bulunmaktadır.

YARISI BANA MI AİT

Eşler boşanmış, mal paylaşımı davaları devam ederken gayrimenkul üzerine olan eş kira gelirini almaktadır. Mal paylaşımına konu olan gayrimenkulün kira geliri de ortak değil midir?
Ali Ekrem K.

Ali bey, kira gelirlerinin evlilik birliği içinde toplanmış olanları mal paylaşımına ortaktır. Yani mal paylaşımına karar verilirken bu kira gelirleri de hesap edilir. Ancak mal paylaşımı için eşlerin malvarlığı hesap edilirken, boşanma davasının açıldığı tarihe bakılır. Boşanma davasının açıldığı tarihte eşlerin mal varlığının ayrıldığı kabul edilir. Bu tarihten sonra, boşanma kararının kesinleşmesine kadar olan dönemde edinilen malvarlığı edinen eşe ait olur. Örneğin boşanma davasının açılmasından sonra eşlerden biri araba alsa, bu araç paylaşıma konu olmaz. Buna benzer şekilde, mal paylaşımı devam ederken toplanan kira geliri de paylaşıma tabi olmaz, gayrimenkul hangi eşe aitse tek başına o hak sahibi olur.

Haberin Devamı

BEKLEMEDEN NASIL EVLENEBİLİRİM

10 Kasım 2014’te boşandım, şimdi yeni bir evlilik yapmayı düşünüyorum. İddet müddeti iptali için ne şekilde nereye başvurmalıyım? Hangi mahkemeye hangi evraklarla dava açmam gerekir ve ne kadar sürede sonuçlanır?
Yeliz T.

Yeliz hanım, boşanmadan sonra 300 gün içinde doğan çocuğun babası boşanılan koca kabul ediliyor. Bu nedenle bu süre içinde boşanan kadının yeniden evlilik yapmasına izin verilmiyor. Ancak nesebin düzgün olması için kabul edilmiş bu yasa, kadınların mağdur olmaması için de yollar öngörmüş. Bu 300 günlük yeniden evlenme için bekleme süresinin kaldırılması için Aile Mahkemesi’ne dava açmanız gerekiyor. Bu davada, mahkeme kanalıyla hastaneye sevkiniz yapılacak ve hamile olup olmadığınız tespit edilecek. Bu raporun hazırlanmasından sonra dosya üzerinden iddet müddetinin kaldırılmasına karar verilecek.

Haberin Devamı

VASİYETNAMEYİ İPTAL ETTİREBİLİR MİYİM

Babam ölmeden önce evin birini küçük kardeşime satış yapmış, Ayrıca kalan evi de üvey anneme ölünceye kadar oturma hakkı, öldükten sonra 2 kız kardeşime bırakmış. Vasiyet var ve bana sadece hakkı para olarak ödensin demiş. Vasiyet iptali için dava açtım ama mahkeme davayı reddetti. Temyize gitmem faydalı olur mu? Bana düşen para nasıl tespit edilecek hiç belli değil üvey annemin ölmesi mi gerekiyor?
İsmail S.

İsmail Bey, her mirasçının mirasçı olmakla dokunulmaz olan bir miras payı vardır. Bu miras payınız aleyhine yapılmış vasiyetname hükümleri geçerli değildir. Gördüğüm kadarıyla yanlış dava açtığınız için davanız reddedilmiş. Tenkis davası açsaydınız amacınıza ulaşabilirdiniz. Miras payınızın tespiti için üvey annenizin ölmesini beklemeniz de gerekmiyor.

Yazarın Tüm Yazıları