Askere giden işçi işine dönmek isterse

Vatani görevimi yapmak için işimden ayrılmıştım. Askerliğimi tamamladım, sonra da başka bir iş aradım, ama bulamadım.

Haberin Devamı

Askere gidenlerin eski çalıştığı işyerine dönebileceğini duydum, böyle bir hakkım var mı?
Aslan K.

Kanunlarımız sizin durumunuzda olan çalışanları koruyucu bir kural getirmiş, ancak bu kuraldan yararlanabilmenizin süresi oldukça kısa:
İş Manunu madde 31’e göre askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek isterse işveren bu işçiyi eski işine veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe o andaki şartlarla almak zorundadır.
Aranan şartlar bulunduğu halde işveren işe girmek isteyen eski işçisini işe almazsa, o işçiye üç aylık ücreti tutarında tazminat öder. Ancak işçi askere giderken iş sözleşmesini kıdem tazminatını alarak feshetmişse, işçi işe iade talep edemez.

Haberin Devamı

EVLİLİK İÇİN AYRILIYORUM

9 Eylül’de nikah yapacağız. İki hafta kadar sonra da düğünümüz olacak. İşyerinden bu nedenle ayrılmak ve kıdem tazminatımı almak istiyorum. Muhasebe ile konuştum, böyle bir hakkım olmadığını söyledi, işten şimdi ayrılsam tazminatımı alamayacak mıyım?
Kader H.

Kadın işçiler evlendikleri tarihten itibaren 1 yıl içerisinde kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde iş sözleşmelerini feshedebilirler. Bu fesih durumunda işverenin kabulüne gerek duyulmaz. Bu hak, sadece kadın eşe tanınmış olup, resmi evlilik işleminin tamamlanmasından itibaren bir yıl içinde kullanılmalıdır. Kadın işçi bu hakkını sadece evlilik işlemi tamamlandıktan sonra kullanabilir. Evlilik öncesi bu hakkı kullanması mümkün değildir. Yani evlenmeden işten ayrılırsanız, kıdem tazminatı hakkınızı kaybedersiniz.

SİGORTASIZ ÇALIŞIYORUM

İşyerinde her ay başında maaşımızı alırken bir kağıt imzalıyoruz, ancak geçen gün SGK’nın sitesinden baktım, sigortam yapılmamış. Nasıl olur hayret ettim, gittim diğer arkadaşlarla konuştum, onlar da normal dedi, işten ayrılırsan dava açarsın, sigortasız çalıştığın zamanları işletirsin dediler. Bunun aslı var mı?
Hakan K.

Sigortasız yahut, eksik ücretten sigorta ve sigortaya geç kaydettirme gibi durumlar ülkemizdeki işyerlerinde çok yaygın görülüyor. Bu durumlara karşı hizmet tespiti davası açılmaktadır. Hizmet tespit davası, sigortasız çalışan işçilerin, sigortasız geçen sürelerini sigortalı hale getirebilmek için iş mahkemesinde açtıkları davaya denir. Bu dava hizmetlerin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılmalıdır. Hizmet tespit davasında taraflar birçok delil sunabilir. Bu deliller yazılı da olabilir tanık beyanları da olabilir.
Mahkemeler tarafından itibar edilen yazılı belgeler; yasal defter kayıtları, ücret bordroları, ücret hesap pusulaları, gelir ve gider belgeleri, özlük dosyaları ve sözleşmelerdir.

Yazarın Tüm Yazıları