30 yıllık evliliğe ne kadar tazminat verilmeli

30 yıllık bir evlilikten sonra yaklaşık iki yıl önce boşanma davası açtım.

Haberin Devamı

Eşimden hakaret gördüm, aşağılama gördüm, horlanma gördüm. Beni bir çok kere darp etti, evden beş parasız sokağa attı. Başka kadınlarla birçok kez aldattı. Sonunda boşanma davasını açtım, manevi tazminat istedim. Tanıklarım da mahkemede başıma gelenleri bir bir anlattı. Ancak sonunda hakim bana 25 bin lira manevi tazminat verdi. En az 100 bin-200 bin tazminat alacağımı düşünüyordum. Şimdi bu 25 bin lira manevi tazminat benim 30 yılımın karşılığı mı?
Sevil K.

Boşanmada manevi tazminatın amacı, boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan tarafın, bozulan ruhsal dengesini telafi etmek, manevi değerlerindeki eksilmeyi karşılamaktır. Onun için, kişilik haklarını ihlal eden fiille, tazminat miktarı arasında makul bir oranın bulunması gerekir.
Manevi tazminatın çok yüksek bir miktarda verilip bir tarafı zenginleştirmesi halinde amacından sapmış olacağı kabul edilmektedir, yani manevi tazminat miktarı zenginleşmeye yol açmayacak miktarda olmalıdır.
Hakim, tazminat miktarını saptarken, bir yandan kişilik hakları zedelenen tarafın, ekonomik ve sosyal durumunu ve boşanmada kusuru bulunup bulunmadığını ve varsa kusur derecesini, fiilin ağırlığını; öbür yandan da, kişilik haklarına saldırıda bulunanın kusur derecesini, ekonomik ve sosyal durumunu göz önünde bulundurmalıdır.
Bunların doğru bir şekilde değerlendirilmediğini, sosyal-ekonomik durumunuza, yaşanan olayların ağırlığına uygun olmadığını düşünüyorsanız mahkemenin kararını temyiz etmenizde fayda görüyorum.

Haberin Devamı

* Biz eşimle anlaşmalı olarak boşanmaya karar verdik. İki çocuğumuz var, her ikimizde çocukların velayetini istiyoruz. Benim yanımda kalırsa çocuklara annem bakacak, eşimin yanında kalırsa çocuklara bakıcı tutacak... Artık biran önce boşanmak ve hayatımı yeniden kurmak istiyorum. Hemen bir anlaşmalı boşanma davası açsak, mahkemede hakim önüne çıkınca, hakime çocukların kimde kalacağına siz karar verin, geri kalan konularda biz anlaştık desek olabilir mi? Hakim hemen karar verir mi? Yoksa dava uzar mı?
Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır.
Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde, boşanmaya hükmolunur.
Buna göre, eşlerin serbest iradesiyle boşanma kararı verilebilmesi için, boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda tarafların anlaşmış olmaları, taraflarca kabul edilen düzenlemenin de hakim tarafından uygun bulunması zorunludur. Aksi halde, anılan hüküm gereğince boşanma kararı verilemez. Yani sizin durumunuzda, anlaşmalı olarak boşanamazsınız, çekişmeli boşanma davası açmanız gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları