Torba dolusu kaçırma

HEYECANLIYIZ, hep birlikte gelecek yıla hazırlanıyoruz, dünya ekonomisini elinde tutan en büyük yirmi ülke, G-20 zirvesi gelecek yıl Türkiye’de, G-20 dönem başkanlığı aralık ayında bize geçiyor.

Haberin Devamı

Yıl boyunca yüze yakın toplantıda devlet başkanları ve dünyanın büyük şirketleri ülkemize gelecek.
AKP bunu düşünüyor. G-20 çerçevesinde mal ve hizmet alımları ile yapım işleri ihale yasaları dışına çıkarılıyor, halen Meclis’te görüşülen “Torba Yasa” yoluyla. Artık ne, kime, kaça gidecekse, hesabını kimse soramayacak.
-Ayrıca, sürekli değişen İhale Yasası yine Torba’da. Kamu kuruluşları ihaleye çıkmadan önce Özelleştirme İdaresi, Maliye ve Hazine’den uygun görüş alacak, “Bana sormadan ihaleye çıkmak yok”.
-Türkiye dünyaya açılıyor, denizde ve havada taşımacılık artıyor, bunu düşünmek gerek. “Uluslararası denizyolu ve havayolu taşımacılığı yapan araçlar seyrüsefer halinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamı dışına çıkarılıyor”. Bu garip maddenin amacını henüz kimse anlamış değil.
-Şu sendikalar da çok oluyor. Bir sendikanın toplusözleşme yetkisi için işkolunda yüzde bir oranında örgütlenmesi gerek. Torba ile kesinleşen bu durumda 115 işçi sendikasından sadece 47’si toplu iş sözleşmesi yapabiliyor.


Haberin Devamı

BİZE KADRO GEREK

Torba ile kırk bin öğretmen kadrosu veriliyor. Oysa, yüz yirmi bin öğretmen açığı ve üç yüz bin üzerinde atanamayan öğretmen var. Buna rağmen, Başbakanlığa 380 Sektörel İzleme ve Değerlendirme Raportörü kadrosu veriliyor. Ücretleri tamamdır, buna karşılık aylığı 800-1.200 lira arasında değişen 50.736 öğretmen var.
-Torba sırasında vergi affına ilişkin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek komisyonda:
“Bu teklifi parti grubumuz getirmiştir. Maliyenin düzenlemesi değildir. Ben prensip olarak bundan yana değilim”.
Vergi affıyla 8.5 milyon vergi yükümlüsünün 67 milyar liralık borcu affediliyor. 32 milyar liralık sigorta prim borcu cezası siliniyor. CHP Torba’ya yazdığı muhalefet şerhinde firma adı da vererek daha ötesini öne sürüyor:
“Bu madde, kaynağı belli olmayan girişlerin yüzde 3 oranında vergi ile kayıtlara alınmasına olanak veriyor”.

Haberin Devamı

ORMANLARA VEDA


Hepimizin canını en çok acıtan maddelerden biri. “Ormanlar, milli parklar, avlaklar, mesire yerleri, tabiat parklarında ormanı korumak için yapılacak yapılarda imar planı şartı aranmayacak”.
Rantın öne çıktığını bas bas bağıran madde. Ekolojik, sosyal, biyolojik, yaban hayat nedeniyle özel koruma alanları ranta açıldığı gibi, bugüne kadar bu alanlarda hukuk dışı yapı ve imar planlarına açılan iptal davaları da düşüyor. Ayrıca, bu alanda üç yüz bini aşkın idareye karşı kazanılan davalar iki yıl uygulanmayacak.


YARGIYA RAĞMEN


Torba’nın ileri maddelerinde (madde 112) yine özelleştirme var. Devir tarihinden sonra beş yıl içinde hukuki itiraz nedeniyle sonuçlanmayan özelleştirmelerde aleyhte yargı kararı varsa, o yargı kararı uygulanmayacak. Bu madde Seydişehir Alüminyum, Kuşadası ve Çeşme limanları, SEKA Balıkesir İşletmeleri ve TÜPRAŞ’ın yüzde 14.76 hissesinin özelleştirilmesini kapsıyor. Onlara özel maddeler. CHP muhalefet şerhi şunu vurguluyor:
“Bu kanun çıkarsa, kesinleşmiş yargı kararına rağmen, Balıkesir SEKA’yı on yıldır elinde tutan Albayraklar gibi şirketler yargı kararına bağlı olmayacaktır. Balıkesir SEKA’nın Albayraklar’a değerinin ellide biri fiyatına satılmasını idari yargı iptal etmiş, karar kesinleşmiştir. Ama, kesinleşen yargı kararı uygulanmamıştır”.
Oysa, Anayasa “Yürütme organları ve idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; mahkeme kararları hiçbir surette değiştirilemez, bunların yerine getirilmesi geciktirilemez” diyor. Torba’daki başka bazı maddeler gibi, bu madde de Anayasa’ya aykırı.

Haberin Devamı


BELEDİYELER

Torba, belediyeleri de unutmuyor. Belediyelerin tahsis edebilecekleri varlıklar içinde sayılan “arsa” ibaresi “taşınmaz” olarak değiştiriliyor. CHP muhalefet şerhi:
“Kentlerde, başta İstanbul, değerli arazilerin belediyeler tarafından istenilen kişi ve kurumlara bedelsiz veya çok düşük bedelle devrine ilişkin düzenleme getirilmiştir”.
Torba milletimize hayırlı olsun. İlk turda seçilir iddiası var. Tur gereksiz, Torba varken, şimdi Cumhurbaşkanı ilan edelim.

Yazarın Tüm Yazıları