Roma gereği sandığa

‘HONESTE vivere-Alterum non laedere-Suum quique tribuere.’ “Şerefinle yaşa-başkasına zarar verme-herkesin hakkını tanı.”

Haberin Devamı

Roma hukuku, adaleti böyle tanımlıyor ama Roma İmparatoru Agustus döneminin ünlü şairi Ovidius’un özgürlük özlemi fışkıran şiirlerini yasaklıyor, şairi sürgüne gönderiyor. Hukukun aksine, hem zarar veriyor, hem hakkını tanımıyor. İmparator Caligula aynı yolun yolcusu, Homeros’un kitaplarını yaktırıyor. Halkın canını çıkarıyor.
Roma ile sınırlı değil. Katolik Kilisesi Robinson Crusoe’u, Protestan Kilisesi Genç Werther’in Acıları’nı, Amerika 1930’larda Rousseau’nun İtiraflar’ını, Voltaire’ın Candide’ini yasaklıyor. Fransa Rousseau’nun kitaplarını yasaklamakla kalmıyor, hakkında tutuklama kararı veriyor. Almanya, İngiltere, Çin, Rusya farklı değil, dünyaca ünlü, günümüzün klasik kitapları yakılıyor, devlet büyüklerinin işaretiyle yazarlar, gazeteciler taşlanıyor, geçmişte bunlar hep var. Pek çok ülkede, bir dönem sadece yazar-çizerlerin değil, herkesin canı fena yanıyor. Hepsinde acı ve ıstırap dolu dönemler gelip geçiyor, sonunda demokrasi galip geliyor.
Sandık ve sandık ve fakat ille de sandık. Bugün elbette ve mutlaka sandığa gideceksiniz. Roma hukuku gereği.

Haberin Devamı

ABD yüzde yetmişin peşinde

IRAK Meclisi’nden bir türlü geçmeyen Petrol Yasası var. Güney Irak’taki petrol rezervlerinin yabancılara açılmasına izin veren yasa. Amerika bastırıyor, Irak Başbakanı Maliki direniyor.
Hep kuzeyden söz ediliyor ama, Irak’taki petrolün yüzde yetmişi güneyde. Yabancıların daha pek el sürmediği rezervler. Amerika’ya ve Batı’ya rahat nefes aldıracak rezervler.
Bu arada El Kaide, Taliban misali IŞİD doğuyor. IŞİD Irak’ta hızla ilerliyor. İlerledikçe, kendisini dev aynasında görüyor. Çok tehlikeli, çok acımasız, işin rezilini çıkarıyor. Kadınlara tecavüz ediyor, çocukları ölüme mahkûm ediyor, binlerce insanı evinden barkından ediyor. Bu arada da, petrol yasasına direnen Maliki’nin canına okuyor. Maliki günlerdir Amerika’dan yardım bekliyor, yok, onun önce sıkı bir ders alması gerek. Ona o dersi IŞİD veriyor.
Ders vermekle kalmıyor, haddini aşıyor, gözünü petrol rezervlerinin bulunduğu güneye dikiyor. Ama, o kadar da uzun boylu değil.

EN HAKLISI

Madem Maliki dersini almış, o zaman yüzde yetmişi kurtarmak kaçınılmaz. Amerika nihayet IŞİD’i vuruyor. Vurmaya da devam edecek. IŞİD’in işlediği insanlık suçlarını, kurmak istediği rejimi durdurmak ancak silahla mümkün.
1950’lerden bu yana Amerika’nın gözü hep Irak’ın üzerinde. Irak başkanlarına suikast girişimleri, askeri müdahaleler, işgaller yıllardır birbirini kovalıyor, çünkü petrol ve bugün de petrol. Buna rağmen, Amerika’nın galiba en haklı müdahalesi şimdiki.
IŞİD Maliki’ye ders verdiğine ve Amerika IŞİD’i durduracağına göre, bundan sonra;
1- Güneydeki yüzde yetmiş petrol rezervini yabancılara açacak o ünlü petrol yasasının Irak Meclisi’nden geçmesi artık çok mümkün.
2- Dersini almış olsa da Maliki’nin değişmesi yine çok mümkün. Hatta, yeni başbakan adayı için Amerika-İran anlaşması bile olabilir.
Yüzde yetmişin hemen işletilmesi düşünülmüyor, o rezerv, ilk etapta 2035’e kadar Amerika ve diğer Batı ülkelerine rahatlık sağlıyor.
El Kaide, Taliban, IŞİD bugünler için var. Önce besle, sonra serbest bırak, önüne gelen yere saldırsın, sana yol açılsın, arkasından dizginle, şimdiki gibi, dünya âlemin desteklediği meşru insani gerekçelerle.

Yazarın Tüm Yazıları