Koalisyonu o istemiyor

Haberin Devamı

SADECE CHP’liler değil, AKP’nin önde gelenleri de Tayyip Erdoğan’ın konuşmasını şaşkınlıkla izliyor. Koalisyon görüşmeleri başlamış, aynı akşam Hazret durup dururken ateş püskürüyor: “Üçüncü havaalanı, üçüncü köprüyü durdurmaya kalkarlarsa, karşılarında beni bulurlar”. Görüşmede ne köprü, ne havaalanı, ne de madde bazında bir konu var. Kel alaka?
HDP ile yapılan mutabakat gibi. Hükümet ile HDP çözüm sürecinde anlaşmaya varıyor, TV’ler canlı yayında, iki saat geçmeden Hazret “Kürt sorunu yok, mutabakat da yok” deyip, süreci iflas ettiriyor.
Şimdi yine aynı. Üslubu ve yaklaşımı ile Davutoğlu bir koalisyon kurulmasını istiyor, CHP ya da MHP ile. Erdoğan istemiyor. Onun derdi erken seçim.


GÜVEN

Haberin Devamı


AKP-CHP görüşmesinde en çok vurgulanan kavram “güven”. CHP açıyor, “Aramızda güven sorunu var”. Dört yıl önce yaşanan tutuklu milletvekilleri sorununu örnek gösteriyor. AKP önce “Tamam” diyor, sonra uymuyor. Davutoğlu ekliyor, “Şüphesiz güven sorunu var”.
Uzun uzun “güven” diyaloğu içeren görüşmede “Erdoğan’ın konumunu” CHP açmıyor, en güvensiz alan orası. Sadece CHP için değil, belki Davutoğlu için de öyle. Davutoğlu “güçlü ve büyük koalisyon” diye uğraşıyor, çok belli, Hazret ise taş koymakla meşgul.
Koalisyon kurulmaz ise bunun sorumlusu partiler değil, Erdoğan, koalisyonu en çok o istiyor pozuyla karışık. Erken seçimde MHP’den oy devşirerek, yeniden tek başına iktidar umuduyla.
Erdoğan uzlaşma kültüründen çok uzak, dünyada olup biteni artık göremiyor, Batı ile İran nükleer anlaşma imzasıyla tarih yazıyor, o iki partinin bir araya gelmesinden ürküyor.


Parola koalisyon işareti RTÜK

-MECLİS Başkanlığı seçimine benzer bir seçim var bugün. Bir değişiklik olmaz ise RTÜK’te bugün başkan seçilecek. 7 Haziran’la birlikte RTÜK’te AKP azınlığa düşüyor, çoğunluk diğer üç partiye geçiyor.
CHP, MHP ve HDP anlaşırsa, yeni RTÜK başkanı bu üç partiden birinden seçilecek. CHP’den Ali Öztunç, MHP’den Esat Çıplak başkanlık için aday. Muhtemelen AKP de bir aday gösterecek. Ama kim seçilecek? Üç parti bir araya gelip kendi içinden birini mi seçecek, yoksa kulislerdeki iddia gibi, MHP adayını geri çekerek AKP’yi mi destekleyecek?
Meclis başkanı seçimindeki gibi. Çoğunluk üç partide olduğu halde, MHP Meclis Başkanlığı’nı göz göre göre AKP’ye veriyor. Bugün RTÜK’te benzer durum olur mu? RTÜK’te başkan seçimi için beş oya ihtiyaç var. AKP’nin adayının seçilmesi için, CHP ve HDP oy vermeyeceğine göre, mutlaka MHP ile anlaşması gerek. MHP çoğunluğa sahip üç partiden biri yerine, azınlıkta dört oya sahip AKP adayına oy verirse, koalisyonun kiminle kimin arasında kurulacağının da işareti olabilir. Ya da bakarsınız sürpriz, AKP, MHP’yi destekler, Meclis Başkanlığı’nın karşılığını vermiş olur.
7 Haziran sonrası her tavrıyla hızla güven ve oy yitiren MHP için RTÜK başkanlık seçimi yeni bir “güven sağlaması”.

Haberin Devamı

Normalleşme

-1- Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Saray’ın kaçak olduğunu ilan eden karar alıyor, oybirliğiyle.
-2- Karadeniz’de sekiz yaylayı birbirine bağlayan “Yeşil Yol”, adına bakmayın, tam doğa katliamı, Çevre Bakanlığı’nın orman kesim izni Rize İdari Mahkemesi’nden dönüyor.
-3- Anayasa Mahkemesi dershanelerin kapatılmasını iptal ediyor.
-4- Artvin Cerattepe’de maden arama halkın tepkisi ile fiilen duruyor, mahkeme kararı bekleniyor.
“Hukuka dönüş”, normalleşme, Hazret’in telaşı bundan.

Yazarın Tüm Yazıları