Gönlü gani: Ölülere yardım

İSİMLERİ Ziraat Bankası kayıtlarında var ama artık hayatta değiller, 29 bin 670 çiftçi, madem kayıtları silinmemiş, o zaman “ölen çiftçilere kredi”.

Haberin Devamı

Bankanın gönlü gani, Ziraat Bankası kayıtlarına göre, 90-104 yaş arasında on bin yüz çiftçi ile 85-89 yaş arasında kırk üç bin elli dokuz çiftçi de krediden yararlanıyor.
Ben söylemiyorum, Sayıştay raporu yazıyor. Rapor derine iniyor, “ölenlerin TC kimlik numaraları kullanılarak dilekçe verildiği, dilekçelerin ölümden sonraki tarihleri içerdiği belirlenmiştir”.
Ben söylemiyorum, Sayıştay yazıyor, rapordaki bu iddiaları CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu Meclis’e taşıyor. Banka kredileri ölenlerin yerine kimlere gidiyor? Kredi verilen kişiler nasıl seçiliyor? Tek tek verilen kredi miktarı ne? Toplam kredi miktarı ne? Sayıştay raporu doğru ise bu “yolsuzluk” değil mi?
Gel de merak etme.


Al sana ‘popülizm’

Haberin Devamı


- HER doğumda yardım artıyor, 300, 400, 600 lira diye gidiyor, konut sahibi olmayanlara, çeyiz hesabı açanlara yardım. Küçük ve orta ölçekli esnafa kredi, sağlık çalışanlarına nöbette ücret artışı, Bağ-Kur prim borçlarının dondurulması, hepsi devlet kesesinden.
Bunlar geçtiğimiz haftalarda Davutoğlu’nun bir ziyarette ya da grup konuşmasında açıkladığı sosyal yardım paketinden örnekler. Kimse “Nerede bunun kaynağı” diye sormuyor. Seçim için CHP de sosyal yardım vaatleriyle ilk atağını gerçekleştiriyor, emeklilere iki ikramiye. Davutoğlu’nun tepkisi gecikmiyor, “Bunlar popülizm yapıyor”. İtiraza “tarafsız Cumhurbaşkanı” Tayyip Erdoğan da katılıyor, “Parayı nereden bulacaklar, iki ikramiye palavra”.
Davutoğlu vaatlerini bağırarak çağırarak açıklarken popülizmi 12’den vuruyor, ama muhalefet benzer bir proje açıkladığında “Popülizm, palavra” itirazları. Seçimden korkunun işareti. Korku ortak, Erdoğan’da ve Davutoğlu’nda.
Korkunun temelinde bir gerçek var. Seçimi etkileyecek sosyal yardım alan üç milyon yüz bin hane, yaklaşık on üç milyon seçmende sabit siyasi tercih yok, oy kayması mümkün.
Telaş ve korku boşuna değil.


HDP cevap versin

Haberin Devamı

- EN kritik görüşmelerden biri, önceki gün sabahın erken saatlerinde AKP Başkanlık sistemine adım atan bir önerge getiriyor. Cumhurbaşkanı’na örtülü ödenek yetkisi veren önerge Anayasa’nın birden fazla maddesine aykırı. Ne var ki, bu kritik görüşme ve oylamada HDP yok. Önerge veriliyor, HDP Meclis’ten ayrılıyor. Geçen aylarda bir başka kritik oylama, yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran HSYK değişikliği, HDP orada da yok. AKP ile HDP arasında gizli anlaşma iddialarının dolaştığı bir sırada, HDP “Yok böyle şey” itirazında, bu iddia sahiplerini ağır dille suçluyor. Lafla suçlamanın kıymet-i harbiyesi sıfır, eylemle kanıtlamak gerek. Cumhurbaşkanı’na örtülü ödenek, bu eylemin tam sırası, ama HDP ortada yok.
HDP’nin seçimde barajı aşmasını ben de istiyorum, ama herkeste kuşku yaratarak barajı aşmak kolay değil.

Haberin Devamı

Şubatta Ö.Ö. rekoru


- ÖRTÜLÜ ödenek (Ö.Ö.) geçen yıl temmuzda 157 milyon 229 bin, ağustosta 141 milyon 796 bin lira. Cumhurbaşkanlığı seçimi var o sırada. Geçen yılın en yüksek harcamaları.
Son altı ayda 30, 40, 100 milyon diye giderken, şubatta rekor kırıyor, 214 milyon 791 bin lira. Ö.Ö. yasal olarak nereye, neden harcandığı açıklanmayan bir kalem. Şubatta içeride ve dışarıda ne oldu da böyle fırladı, dikkat çekici.

Yazarın Tüm Yazıları