Bugün 12.30’da siyah çelenk

İÇİNE işliyor AKP’nin, son önemli iptal kararı, Sevda Tepesi’ni yağma hevesini kursaklarda bırakıyor. Bu ilk değil, kritik iptal kararları arkasında TMMOB, mimar ve mühendis odalarının açtığı davalar var.

Haberin Devamı

AKP pek çok kez deniyor ama TMMOB’yi bir türlü ele geçiremiyor. İmar ve çevre cinayetlerine en sağlam direnen, ayakta duran TMMOB bu iktidarın ana hedeflerinden biri. TMMOB varken, rant talanı, yağma o kadar kolay değil. O zaman arkadan dolaşıp bu kurumu güçsüzleştirmek gerek, onun için de yeni bir yasa çıkarmak gerek. AKP bunun için düğmeye basıyor.

Kısa süre içinde Meclis’te bu tasarı olacak.

1954’TEN BU YANA

Mimar ve mühendislerin örgütlenmesi, o örgütün kıyı, çevre, imar planları ve madenlerde işlevi, denetimi bir sivil toplum kurumu olarak daha 1954’te DP ve CHP’nin ortak girişimi ile hayata geçiyor.
Altmış yıl sonra AKP bu hayati işlevi ortadan kaldırmak için harekete geçiyor. Rant talanında en büyük engellerden biri TMMOB. Açtığı davalar ile devlete verdiği görüşler AKP’nin hoşuna gitmiyor.
TMMOB o kadar titiz ki, örneğin Karadeniz’de olmayacak bir yerde HES işvereni ile birlikte hareket eden üyelerini üç yıl meslekten ihraç ediyor.

KOLAY YAĞMA

Haberin Devamı

AKP tasarısı İmar Yasası’nı yerle bir ediyor. Aynı anda TMMOB’yi devre dışı bırakıyor. Daha kolay yağma için tasarıda her şey var. Örneğin, yerel yönetimlere ait imar plan yetkisini bakanlığa bağlıyor. Bu hem Anayasa’ya, hem Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na aykırı. Ne gam.
Tasarıya ve yok etmeye karşı çıkan TMMOB bütün Türkiye’de direniş başlatıyor. Tam sivil toplum direnişi.
- Geçen hafta Türkiye’nin 52 ilinde TMMOB binalarına tasarıyı protesto eden pankartlar asıyor, bildiri dağıtıyor.
- İki gün önce bütün Türkiye’de bildiri dağıtıyor, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne siyah çelenk bırakıyor.
- Bugün saat 12.30’da bütün Türkiye’de siyah çelenk ve yağmayı kolaylaştıran tasarıyı anlatan bildiri.
- 10 Ocak’ta örgütünün bulunduğu 52 ilde forum.
Örnek bir sivil toplum direnişi, 10 Ocak’tan sonra yine devam edecek, tasarı geri çekilinceye kadar.

Hani ‘darbe kalesi’ idi

“YÜZDE 10 seçim barajını görüşeceğiz” sözü üzerine Anayasa Mahkemesi’ni AKP dört koldan yaylım ateşine tutuyor:
“Darbeciler... Paralelciler... İç ve dış odaklarla işbirliği... Vesayetin son kalesi... Siyaset yapacaksan bir partiye gir.”
Telaş içinde, daha ne senaryolar. Derken, Anayasa Mahkemesi barajı kaldırmıyor. Ne oldu “paralelciler, darbeciler, vesayet, vs”. AKP’nin görüşüne aykırı karar çıksa, “darbe, vesayet” palavralarından geçilmiyor. Son örnek, Yolsuzluk Soruşturma Komisyonu, Yüce Divan’a sevk çıksa, yine “darbe” naraları, sevk çıkmayınca, baraj inmeyince, “Hukuka saygılıyız”. Türk siyaseti böylesine çifte standardı hiç görmedi.

Haberin Devamı

Üç-beş kuruş benzin masalı

BENZİNİN rafineri çıkış fiyatı litrede 1.5 lira, 1.5 lira ihraç fiyatı, ama içeride bize dört liranın üstünde. İçeride fiyatı asıl belirleyen ÖTV ve KDV. Litrede yaklaşık iki lira ÖTV, onun üstüne yüzde 18 KDV. Dünyada en pahalı örneklerden.
Ham petrol fiyatı geçen yıl ocakta 108 dolar, bizde benzin 5 lira. Ham petrol fiyatı sürekli düşüyor, dün son beş buçuk yılın en düşük seviyesinde, 47.59 dolara kadar iniyor, bir yılda düşüş yarıdan fazla. Benzinin bugün 2.5 liranın altında olması gerek, oysa 4.15 lira. Hepimize atılan en ciddi kazıklardan biri. “Benzinde fiyat düştü, üç kuruş, beş kuruş” tam masal.

Yazarın Tüm Yazıları