Veterinerler hekimdir ama hakları değil!

Veteriner hekimliği 179 yıldır öğretimi yapılan kadim bir meslektir. Veteriner hekimler bu süre zarfında sadece hayvan sağlığına değil insan sağlığına da büyük hizmetlerde bulunmuşlardır.

Haberin Devamı

Aynı zamanda Cumhuriyetle birlikte başlayan hayvan ıslahı çalışmalarında da önemli roller üstlenmişlerdir. Hayvansal ürünlerin ahırdan sofraya kadar uzanan üretim ve kontrol sürecinde veteriner hekimler hep önde yer almışlardır. Sağlıklı çevre/ sağlıklı hayvan / sağlıklı gıda / sağlıklı insan / sağlıklı toplum zincirinin her halkasında veteriner hekimler görev yapmaktadır.

Bu önemine ve kapsamına karşın veteriner hekimliği mesleği ne yazık ki toplumda yeterince tanınmamaktadır. Bunda hiç kuşkusuz biz veteriner hekimlerin de suçu vardır. İçinde yaşadığımız pandemi süreci bir ölçüde de olsa mesleğimizin tanıtımına katkıda bulunmuştur. Ancak yine de toplum bazı gerçekleri bilmemektedir.

Dünya’da ve Türkiye’de aşı üretimi konusunda en yetkili meslek veteriner hekimliktir. Bir örnek vermek gerekirse, hepimizin çocuklukta olduğumuz verem ya da BCG (Bacillus Calmette Guerin) aşısının iki mucidinden birisi olan Guerin bir veteriner hekimdir.

Haberin Devamı

SAĞLIKTA ŞİDDET YASASINA DAHİL DEĞİL

Dünyada aşı üretimi yapan Pfizer ve Astra Zeneca firmalarının CEO’su da veteriner hekimdir. Türkiye’de ise veteriner hekimler yıllarca hayvan ve insan aşıları üzerinde başarılı çalışmalar yapmışlardır.

İnsan aşıları üretimi konusunda dünya çapında bir kurum olan ama ne yazık ki 2011 yılında kapatılan Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’ndeki aşı üretim laboratuvarlarında şef ve uzman olarak çok sayıda veteriner hekim çalışmıştır. Bu enstitünün başkanlığını uzun yıllar Necmettin Alkış adlı bir veteriner hekim yürütmüştür. Günümüzde Covid-19’a karşı yerli aşı üreten üç ekibin başında veteriner hekim profesörler görev yapmaktadır.

İnsan sağlığına yapmış oldukları bu önemli hizmetlere karşın veteriner hekimler sağlık sınıfında sayılmamakta, serbest çalışanlara aşı önceliği tanınmamakta, başta yıpranma payı olmak üzere sağlık sınıfına tanınan özlük haklarından yoksun bırakılmakta ve sağlıkta şiddet yasasına dahil edilmemektedir. Meslek örgütlerimizin bu konudaki çabaları da maalesef siyasette olumlu bir karşılık bulamamakta, sürekli göz ardı edilmektedir. Durumu bilgilerinize sunarım.

Haberin Devamı

Prof.Dr. Hazım GÖKÇEN

Veteriner Fakültesi E   Öğretim Üyesi

BİLİYOR MUSUNUZ?

SİYASETÇİ Besim Tibuk’un sosyal medyada “İnsanlığa atılmış en büyük kazık milliyetçilik virüsüdür. Bu virüs koronadan bile daha tehlikelidir” dediğini...

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un, Çukurova’da hasada sayılı günler kala buğday üreticileriyle buluşup, iktidarın buğday ithalatına 15 milyar dolar ödendiğini anımsatarak, taban fiyatının tonda en az 2 bin 500 lira olarak açıklanmasını istediğini...

AKADEMİSYEN, şair, yazar ve mütercim Cevat Çapan’ın konuk olacağı, Sibel Oral’ın sunduğu ‘Hayatımız Kitap’ın bu akşam 21.00’de Türkiye Yayıncılar Birliği’nin YouTube kanalından izlenebileceğini...

Haberin Devamı

KİTAPLAR

PROF. Dr. Üstün Dökmen ‘Anne-Babayı İstismar–Talepkâr ve Öfkeli Gençler’ (Epsilon), Doç.Dr. Ayten Zara ‘Ruhu İyileştirmek’ (Nemesis), Zeynep Alpaslan ‘Kimse Beni Görmüyor’ (İthaki Çocuk), Prof.Dr. Işık Görker ‘Özgül Öğrenme Bozukluğu’ (Türkiye Klinikleri), Hasan Aldemir ‘Sanatta Geldiğimiz Son Nokta’ (Dorlion&İnsancıl), Dr. Ayhan Artar ‘Ülkemiz işletmelerinde yaşanmış 33 Vaka ile kurumsal gelişim’ (Skala)

MESAJ PANOSU

KREDİ KULLANIMI ZORLAŞTI

MERKEZ Bankası, faiz oranını yüzde 19’a yükseltti. Dolasıyla ihtiyaç kredisi faiz oranları da arttı. Tüketici kredi taksit sayısı 60 aydan 36 aya düşürüldü. Bu durum kredi kullanımını zorlaştırmakta. Faiz oranlarının düşmesini ve taksit sayısının artmasını istiyoruz.     

Ahmet DEMİR

Haberin Devamı

EN milli konularda dahi zihin gerisinde böyle arazi-arsa benzetmesi yapılıyorsa, artık bu ülkenin ekonomisinin gideceği yer bellidir. Bu arsa-arazi takıntısından kurtulmak lazım. Şimdi Kanal İstanbul.        

Ali BABACAN

Yazarın Tüm Yazıları