TÜİK, çarşı-pazara yaklaştı

Önceki verileriyle hedef tahtası haline gelen TÜİK, bu kez piyasa beklentilerinin üzerinde, alev alev yanan çarşı pazar fiyatlarına yakın enflasyon oranını açıkladı.

Haberin Devamı

Aralık ayı enflasyonu yüzde 13.58, 2021 yılı enflasyonu yüzde 36.08 olarak gerçekleşti. Bu oranlar son 19 yılın en yükseği. Temmuz-Aralık dönemini kapsayan son 6 aylık süreçte enflasyon yüzde 25.48 oldu.

Buna göre, temmuzda maaşlarına yüzde 3 oranında zam yapılan memur, memur emeklisi ve sözleşmeli personele 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 22.48 oranında enflasyon farkı ödenecek. Ağustos ayında bağıtlanan toplu sözleşme uyarınca memur, memur emeklisi ve sözleşmeli personel maaşına yine 1 Ocak’tan itibaren yüzde 5 zam yapılacak. Enflasyon farkı ile birlikte 6 milyonu aşkın kitlenin maaşında yüzde 27.48 artış olacak. Buna göre en düşük memur maaşı 5 bin 665 lira, en düşük memur emeklisi maaşı 4 bin 37 lira oldu.

Emekliler arasında en gariban kitleyi oluşturan ve en düşük aylığa talim eden işçi, esnaf, çiftçi emeklisi, dul ve yetim aylığına 1 Ocak’tan geçerli yüzde 25.48 oranında zam yansıtılacak. Bu artışlar doğrultusunda en düşük işçi emekli aylığı 2 bin 41, en düşük esnaf emekli aylığı 2 bin 214 ve en düşük çiftçi emekli aylığı da 2 bin 87 liraya yükseldi.

Haberin Devamı

Lakin bu aylıklar net 4.253 liralık asgari ücretin oldukça gerisinde kaldı. Gariban kitlenin son zamlar karşısında rahat nefes alabilmesi için en düşük emekli aylıklarının asgari ücret düzeyine çıkarılması şart. Bu maaşlarla salt elektrik ve doğalgaza gelen yüzde 25 ile 130 arasındaki zamlarla baş etmek olası değil.

Kabine toplantısından sonra Erdoğan, memur maaşlarında 1 Ocak’tan itibaren %7.5 (2.5’u ek zam) oranında, yani toplamda 30,5 artış olacağını bildirdi. En düşük emekli aylığı da 2.500 lira oldu.        Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ

“KATILIM bankaları da, Bankacılık Kanunu’nun dini kurallara dayalı olmayan hükümleri çerçevesinde çalışırlar. Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin bankaları, şeriat bankacılığı yapmaz. Kutsal metinler, ticari bir iş olan banka işlemlerinde kullanılamaz. 92 yıl geriye giderek Türk harfleri yerine yeniden Arap harflerinin kullanılması söz konusu olamaz. Böyle bir geriye dönüş düşünülemez. İlgili bankanın yapılan yanlışı düzeltmesi gerekir.” Prof. Dr. Hikmet Sami TÜRK

Haberin Devamı

DÜNYADA BİR ÖRNEK

TURİZM eğitimi alanında yetiştirdiği öğrencileri, daha öğrenciyken kendi olanakları ile çıkarmaya başladığı ve 30 yıldır kesintisiz olarak yayınladığı Anatolia Dergisi, yaptığı araştırmalar yanında her biri kendi alanında ilk ve tek olan eserleriyle uluslararası alanda bilinen Prof. Dr. Nazmi Kozak bu kez yalnız Türkiye’nin değil dünyanın en kapsamlı bir işini daha gerçekleştirdi. 8.084 madde, 2.240 yazar ve 31 araştırma ekibiyle 16 ciltlik “Turizm Ansiklopedisi”.

Nazmi Hoca ‘Turizm Ansiklopedisi’ni kendisi gibi turizm akademisyeni olan Metin Kozak ile birlikte hazırladı.

Hocalarımız, turizm sektörünün kendilerine destek olmasını istiyorlar.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

İÇMİMARLAR Odası İstanbul Şubesi’nin, 16 Ocak tarihinde Point Otel’de yapılacak 15. Yeni Dönem Kongresi’nde üç aday takımının yarışacağını, bunlardan “İz” ekibinde Ahmet Yalçın, Özlem Algül, Burçin Şimşek, Onur Kıral gibi sektörün önemli isimlerinin bulunduğunu...

TÜRKİYE Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik’in acilen bir ‘Tarım Bankası’ kurulmasını önerdiğini...

İSTANBUL Ekmek Fabrikası’nın 1977 yılında CHP’li İBB Başkanı Ahmet İsvan tarafından kurulduğunu...

MESAJ PANOSU

ÇİZGİLERİ gazete, dergi ve internet haber sitelerinde izlenen 50 yıllık sanatçı Tan Oral’ın eserleri, Beyoğlu Schneidertempel Sanat Merkezi galerisinde, 2022’nin ilk sergisi olarak ‘GAZETE’ adıyla 13 Ocak 2022 Perşembe günü sergilenmeye başlanacak.

Haberin Devamı

İSTANBUL-İzmir otoyol gidiş dönüş ücreti 918 TL oldu. Babür GÜREL

EĞİTİM-İş Sendikası, yıllık enflasyonu yüzde 36 bulan TÜİK’e dava açtı.  Mustafa SOLAK

KOSKOCA Üsküdar ilçesinde yılbaşı ertesi iki eczane nöbetçi ve uzun kuyruklar oluştu. Neden böyle oluyor? Bahadır DÖLARSLAN

TOKAT CAZİBE MERKEZİ OLMALI

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, “Tokat’ın cazibe merkezi ilan edilmemesinin sebebi nedir? Üretim kapasitesi mi düşük, yoksa çok gelişmiş bir il midir?” diye sordu:

“Tokat, en çok göç veren illerden biridir. İstihdam alanı olmadığı için büyükşehirlere yoğun bir göç söz konusudur. Tokat ve Erbaa OSB’ye genişleme sahası da biran önce kazandırılmalıdır. Tokat mutlaka Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamına alınmalıdır.

Haberin Devamı

Ülkemizde şu  anda 11 ilde Cazibe projesi uygulanmaktadır. Bakanlıktan aldığımız bilgiye göre bu iller Diyarbakır, Elazığ, Van, Erzurum, Hatay, Malatya, Mardin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon’dur. Örneğin; cazibe merkezi kapsamında Şanlıurfa’ya Ayakkabı Üretim Merkezi, Van ve Erzurum’a Tekstil Merkezi kurulmuş alt yapı, üst yapı, yol, su, elektrik her türlü işlemi yapılmış anahtar teslim binalarla yatırımcıya destek sağlanmış. Neden Tokat’a Gıda OSB kurulmasın.

Örneğin Tokat’ın geneli Cazibe Merkezi ilan edilip, eski Havalimanı yerine yapılması planlanan Uluslararası Sebze-Meyve Hali ve Gıda OSB projesi ve Erbaa-Niksar da belirlenen bir yerde de ivedi olarak hayata geçirilebilir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında farklı Genel Müdürlükler bünyesinde birden fazla Cazibe Merkezi Destek programı bulunmaktadır. Şu  an 21 ilde bu uygulama vardır. Örneğin Sivas Teşvikte öncelikli iller arasında 4. bölgede olmasına rağmen yalnızca Demirağ OSB cazibeli bölge kapsamına alınmıştır. Yeni yapılacak yatırımların OSB’ye yapılması adına bunu önemsiyoruz. Ama biz Tokat’ta daha önce OSB veya OSB dışında bir alana yatırım yapmış işletmelerimiz, sanayicimiz, müteşebbislerimiz, kooperatiflerimizin de haksız rekabetin önüne geçebilmesi adına 6. Bölge Teşvik imkanlarından bir an önce yararlanmasını istiyoruz.”

Yazarın Tüm Yazıları