THK İnönü Eğitim Merkezi rant ve kamulaşma tehdidinde

Türk Hava Kurumu’nun 85 yıllık en büyük eğitim merkezi Eskişehir’in İnönü ilçesinde. Arazi yapısı açısından dünyada tek. Bugüne kadar binlerce planörcü, paraşütçü, sportif havacı, model uçakçı yetiştirildi. Atatürk’ün mirası THK, bir dönem kötü yönetimle batırıldı. Şimdi kayyım tarafından eski günlerine döndürülmeye çalışılıyor.

Haberin Devamı

Eğitim merkezleri yeniden toparlanıp kurslar açılmaya başlanırken İnönü Eğitim Merkezi’nin iki pisti rant ve kamulaştırmaya kurban edilmeye hazırlanıyor. Bir tarafta planörlerin inip kalktığı pist başındaki araziyi İnönü Belediyesi almaya çalışıyor. Amaç çocuk bahçesi, mesire yeri yapmak. Ama bu durum motorsuz hava aracı planörlerin inip kalktığı pist için uçuş emniyetini tehdit ediyor. Piste kısa kalan, motoru olmayan planör çocuk bahçesine mi inmek zorunda kalacak?

DAVA ÜST MAHKEMEYE TAŞINDI

İnönü ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi araziyi almak için dava açmış. Ancak THK yönetimi işi bırakmamış, mahkemeyi kazanmış. Şimdi İnönü ve Eskişehir Büyükşehir belediyeleri işi üst mahkemeye taşıyor. Acaba Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, 1980’lerde büyük savaş vererek açtığı Anadolu Üniversitesi’nin sivil havacılık okulunu unutuyor mu?

Haberin Devamı

Diğer pistin hemen yakınında ise görünmez bir el devreye girmiş. Arazi parsellenmiş. Yapılaşmaya açılacak. Pist doğrultusunda yine uçuşlar riske atılacak.

Bir tarafta kamulaştırma ile belediyeler, diğer tarafta rant ile THK’nın tarihi eğitim merkezinin pistleri risk altına atılıyor.

YİTİP GİDEN HAVALİMANLARI, PİSTLER

Benzer bir durum Bursa’nın şehir merkezinde kalan ve sportif havacılık için kullanılan Yunuseli Havaalanı için de geçerli. Müteahhitlerin rüyalarına giren araziyi budamak için fırsat kolluyorlar. Etrafına dikilen yüksek binalar, yoğun yapılaşma pistlerin kullanılamaz hale getirilmesine neden oluyor.

Neredeyse aynı durum Atatürk Havalimanı için de yaşanmıştı. İki koca pist İstanbul Havalimanı’nın yaklaşma hattını kesiyor diye bir gecede çıkan kararla kırılmış, pist başına hastane yapılmıştı.

Kaybedilen pistler, havaalanları, bir şehrin kesilen şah damarlarıdır. Gün gelir pilot yetişir, gün gelir depremde-felakette yardım taşıyan uçaklar iner kalkar.

İstanbul milletvekilleri grev çadırlarına neden gitmiyor?
CHP’DE ÇÖZÜMCÜ ‘ABİ’ KALMAMIŞ

MALTEPE’de DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın başlattığı grev gündemi değiştirdi, çalıştıran ile çalışanlar arasında hiç beklenmeyen bir tablo ortaya çıktı. Yaklaşık altı gün sonra 28.02.2021’de çöp dağları oluştuktan sonra grev anlaşma ile sonlandırıldı!

Haberin Devamı

Örgütün belediyeler ve sendikalar üzerinde çözüme dönük hiçbir hareketi olmadı. Grevdeki işçileri hiçbir İstanbul milletvekili ziyaret etmedi, çadırlarda görülmedi. Hiçbir milletvekili işçilerin haklı olduğunu telaffuz edemedi. Genel merkeze gelişmeleri aktaramadı. Bu tutum, eski bir siyasetçi tarafından bize şu şekilde yorumlandı:

“Artık CHP’li vekiller tek sesli bile değil, hepsinin suskun olmaları ilginç. CHP İstanbul milletvekillerinin hal ve tavırlarını belirlemek için sosyal medya hesaplarına bakın: Fethi Açıkel sabitlenmiş tweet’inde, ‘Emeğin Cumhuriyetini hep birlikte kurmak zorundayız’ diyor ancak grevler ile ilgili tek bir açıklaması yok. Onursal Adıgüzel, İbrahim Özden Kabaoğlu, Saliha Sera Kadıgil Sütlü, İlhan Kesici, Oğuz Kaan Salıcı, Mahmut Tanal, Ali Kılıç’ın grevdeki işçileri eleştirdiği tweet’leri paylaşmış, sendikaların açıklaması yok. Bazı milletvekillerinin tek taraflı bakışı eleştiri konusu oluyor, yani adliye önlerinde görünmekle olmuyor. Grev çadırlarına da gitmek gerek. Gürsel Tekin her defasında ‘İşçilikten geldim’ diyor ama grev ile ilgili tek paylaşımı yok aleyhte ya da lehte. Yunus Emre, Aykut Erdoğdu, Yüksel Mansur Kılınç, Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, Gökhan Zeybek, Engin Altay, Turan Aydoğan, Mehmet Bekaroğlu, Emine Gülizar Emecan, Zeynel Emre, Özgür Karabat, Sibel Özdemir, Erdoğan Toprak isimlerini de sayabiliriz. Grev ile ilgili olarak belediye başkanları ve sendika arasında akılcı davranan, çözüm sunan ve ‘abilik’ yapan güçlü bir isim var mı?

Haberin Devamı

Ne var ki Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Canan Kaftancıoğlu paylaşımları mevcut. Bir de Deniz Gezmiş ve Yaşar Kemal paylaşımları... Devrimcileri paylaşmak yetmez ki, dünya görüşlerini uygulamak gerek. Maltepe ilçesini çöp dağları kaplamış, Genel-İş, Ekrem İmamoğlu’nun çöpleri toplamak için yaptığı girişime resmi sitesinden ‘Grev kırma girişimleri yasa dışıdır, yönetim yasa dışı girişimlerine son vermelidir’ diye uzunca bir açıklama yapıyor. CHP vekillerinden grev çadırlarındaki işçileri ziyaret edip, onlarla sohbet edip çay içeni var mı? Emeğe saygı böyle mi olmalıdır? Ancak iktidar ile ilgili bir grev olsa ya da bir eylem olsa oraya gitmek yeterli sayılabilir mi, inandırıcı olur mu?”

GÜNÜN SÖZÜ
“İNSAN evrende gövdesi karar değil, yüreği kadar yer kaplar.” Yaşar KEMAL

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

YOUTUBE’da Türkçe-İspanyolca yayın yapan sanat kanalı Pi Arte TV’nin, 6 Mart’ta Tohum Otizm Vakfı yararına, 12 saatlik canlı yaparak bu alanda bir dünya rekoruna imza atmaya hazırlandığını; yayına Mahir Günşiray, Bülent Emrah Parlak, Erhan Yazıcıoğlu, Mehmet Esen, Yiğit Kirazcı, Renan Bilek, Ayşe Tütüncü, Tülay Günal, İ. Bülent Çelik, Arto Tuncboyacıyan, Beyti Engin, Sevinç Erbulak, Orçun Benli, Hilal Nesin, Prof. Dr. Artin Göncü, Prof.Dr. İştar Gözaydın ve psikolog Elvan Şafak gibi alanında isim yapmış kişilerin katılacağını...

KAYSERİ’nin Güneşli Mahallesi’nde köylülerin tarım meslek lisesi yapımı için bağışladığı yaklaşık 1 milyon metrekarelik alana Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin villa yapma kararının mahalle sakinlerini isyan ettirdiğini...

Haberin Devamı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, TİGEM’e bağlı işletmelerde son 3 yıl içinde binlerce hayvanın hastalık nedeniyle telef olması ya da zorunlu kesime gönderilmesi ve kurumun 100 milyonlarla ifade edilen zararıyla baş gösteren sorunu TBMM gündemine taşıdığını...

SON günlerde sosyal medyada yer alan, kalp hastalarının COVID-19 aşısı olmamaları gerektiğine dair yanlış bilgiler üzerine kardiyolog Prof. Dr. Ali Metin Esen’in, COVID-19 aşısının kronik kalp hastalığı, kalp krizi veya kardiyovasküler risk faktörleri geçmişi olan kişiler için güvenli olduğu söyleyerek uyarıda bulunduğunu...

 

 

Yazarın Tüm Yazıları