Sigara içmek artık hastalık

Ülkemizde her 10 kişiden 3’ü sigara içerken, içen her 10 kişiden 7’si de sigarayı bırakmak istiyor. 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü vesilesiyle sigarayı bırakmanın faydaları ve COVID-19 döneminde sigara içmenin risklerine değinen İzmir Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Dalı öğretim üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, önemli bilgiler paylaştı.

Haberin Devamı

“Sigara bağımlılığını artık bir hastalık olarak kabul ediyoruz” diyen Prof. Kılınç, “Sigara bağımlılığı, istendiği zaman terk edilen bir durum, basit bir alışkanlık ya da sosyal bir davranış değildir. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, verem gibi tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Sigara bağımlılığı sağlık çalışanları tarafından müdahale edilirse, bilimselliği kanıtlanmış etkili ilaçların yardımıyla kolayca tedavi edilebiliyor. Tüm tütün mamulleri, elektronik sigara ve diğer ısıtılmış tütün ürünleri de dahil, güçlü bir bağımlılığa yol açan nikotin içerir. Maalesef nikotin bağımlılığı, diğer eroin, kokain gibi madde bağımlılıkları ile eşdeğer bir bağımlılıktır” dedi.

ALO 171’İ ARA

Prof. Dr. Oğuz Kılınç “10 sigara içene sorduğunuzda 7’si ‘Sigarayı bırakmak istiyorum’ diyor. Ancak bu 7 kişiden sadece 3’ü sigara bırakmak için herhangi bir girişimde bulunuyor. Hastaların kendi kendilerini bağımlılıktan kurtarması 100 kişiden 3-4’ünde mümkün olabiliyor. Gerekli etkili tedaviler uygulanırsa tütünden kalıcı olarak kurtulma oranı yüzde 30’a kadar çıkabiliyor” diyor.

Haberin Devamı

ALO 171’i arayarak en yakın sigara bırakma polikliniğinden randevu alın ve sigaradan elinizi çekin!

GÜNÜN SÖZÜ

“CHP’li arkadaşlarla yolumu ayırıyorum. FETÖ’cülerle, Soros’çularla yolumu ayırıyorum. Henüz bıyıklarım terlememişti, o zaman dağlara taşlara CHP ve Karaoğlan yazan bir gençtim. O zamandan beri Atatürkçüyüm, Cumhuriyetçiyim ve kurucu değerlere sahibim. Türkiye sahipsiz değildir. Girin koluma.” Muharrem İNCE

PANDEMİ BAKLİYATIN ÖNEMİNİ ORTAYA ÇIKARDI

BAKLİYATIN gelecek için öneminin daha iyi anlaşılabilmesi ve farkındalığının oluşturulması adına BM’ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ilk kez 2016 yılı, ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ ilan edilmiş ve her yıl 10 Şubat tarihinde kutlanmasına karar verilmiştir.

Hububat ve bakliyatlar insanların temel besin kaynağı olmasının yanında toprağa verdiği azot sayesinde toprağı besliyor ve güçlendiriyor. Ülkemiz baklagillerin gen merkezidir ve ekolojik şartları baklagil üretimi için uygundur. Bu bakımdan “geleneksel lezzetlerimiz bakliyatların, güçlü bitkisel protein kaynağı olduğunu” bilmemiz gerekiyor.

Haberin Devamı

Son yıllarda Türkiye’nin baklagil arz ve kullanımı incelendiğinde artış, dünya ortalamasının altında seyretmekteydi. Ancak pandemiyle beraber besleyici özelliklerinin yanında daha uzun süre muhafaza edilebilen kuru gıda ürünlerinde önemli ölçüde talep artışı gözlendi. Pandemiyle birlikte sağlıklı beslenme, sağlıklı gıda dünyanın artık ortak dili haline geldiğini belirten Reis Gıda Yönetim Kurulu üyesi Işılay Reis Yorgun şöyle diyor: “Bitkisel kaynaklı beslenme tercihleri ile hem kendi sağlığımızı hem de dünyamızın sağlığını koruyabiliriz. Özellikle protein ihtiyacını karşılamak için hayvansal kaynaklı besinlerin yerine besin tercihlerimizde yüksek kaliteli bitkisel proteine sahip hububat ve bakliyatlara daha fazla yer verebiliriz. Bu bakımdan 2020’de başlatmış olduğumuz ‘Bakliyat Köyü’ projesiyle daha fazla üreticiye ulaşmayı hedefliyoruz.

ÖMERLİ’DE BİR KOZMETİK FABRİKASI REKORLAR KIRIYOR

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin lider doğrudan satış markası Farmasi, 2020 yılını 26 ülkede gösterdiği yüksek başarı, 500 milyon dolar ciro ve 4 milyon girişimci ile pandemi dönemini, ‘yıldızı’ haline gelerek kapadı.

Kozmetik ve sağlık sektöründe 70 yıllık deneyimi bulunan, şu an dokuz fabrikasıyla Avrupa’nın en büyük entegre tesislerinden biri konumuna gelen, ABD’de yatırım atağı yapan Farmasi, yıl sonuna kadar gıda takviye tesisi olarak planladığı 10. fabrikasını da açmış olacak. İhracattan elde ettiği kârın tamamını üretim ve tesis yatırımına ayıran marka, her yıl bütçesinin yüzde 10’unu yeni ürün geliştirmek üzere Ar-Ge için kullanıyor.

Cumhuriyet tarihinin ilk doktorlarından Dr. Cevdet Tuna’nın torunlarından olan Farmasi Yönetim Kuru üyesi Emre Tuna “Pandeminin derinleştirdiği ekonomik kriz birçok şirketi küçülmeye sürüklerken, Farmasi Ailesi olarak yenilikçi yaklaşımımızla büyüme ivmemizi sürdürdük. Bu başarının en büyük nedeni, üretim hacmimizin çok güçlü olması ve katma değeri yüksek ürün ihraç ediyor oluşumuzdu. İhracat rakamlarımızı COVID’in tüm olumsuz şartlarına rağmen iki kat arttırdık” dedi. Yıl sonunda bitmesi planlanan yeni gıda takviyesi tesisi ile fabrika sayısını 10’a çıkaracak. Firma, şubat sonunda Ömerli’de fabrikayla aynı mekânda inşa edilen yeni plaza binasına geçiyor. 2019 yılında Amerika’ya da açılan marka, 2020 yılını ‘Amerika’nın en hızlı büyüyen Türk güzellik şirketi’ olarak kapadı.

Haberin Devamı

Firma Meksika, Kanada, Almanya, Japonya, Kore ve Çin pazarlarına girmeyi hedefliyor.

BİLİYOR MUSUNUZ?

TÜİK’in GSYİH raporunda, 2019’da da en yüksek kişi başına düşen yıllık gelirin sırasıyla 15 bin 285 dolar ile İstanbul’da, 14 bin 304 dolar ile Kocaeli’de, 12 bin 508 dolar ile Ankara’da ve 12 bin 466 dolar ile Tekirdağ’da olduğu görülürken, kişi başına en düşük milli gelire sahip şehirlerin Ağrı, Şanlıurfa, Van ve Bitlis olduğunun açıklandığını...

 

Yazarın Tüm Yazıları