Rehavet buraya kadar!

Türkiye’de gündem her zaman yüklü. Bazen sabahtan akşama değişiyor. Ama Türkiye’de gündemin hiç değişmeyen ilk üç maddesinden biri “Ne zaman normale döneceğiz”dir. Yani SARS-COV-19 virüsünün yol açtığı COVID-19 salgınının ne zaman biteceğidir. Bu zor bir sorudur.

Haberin Devamı

Salgının ne zaman biteceğinden ziyade, yeni normale ne zaman döneceğimizdir soru. Salgının ikinci dalgası, sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı daha şiddetli vuruyor. Sayılar ortada. Bir kısmı asemptomatik, hafif atlatan olsa bile 30 binlere dayandı. Etrafa bakıyoruz. Herkesin gözünde bir endişe, korku. Çorlu’daki bir aile dostumuza da bulaştı, yüreğimiz ağzımıza geldi, neyse ki atlattı... Ama asıl sorun sağlık sisteminin kapasitesi. Bunu unutmayalım.

Almanya’dan bir dostumuzla dün telefonla konuştuk. Vaka sayısı orada 20 bin civarında. Ama ölüm oranı bize göre çok yüksek. Yaşlı nüfusun etkisi var. Her ölüm bir can. Çok Türk de vefat etmiş oralarda. Almanya yarım karantina uyguluyor bizim gibi salgını yavaşlatmak için. Tam kapanma mümkün değil. Dostumuz Almanya’daki Sueddeutsche Zeitung gazetesindeki başmakaleyi okudu bize. Makale “Siyaset sınıra dayandı” diyor. “İlk dalgada halkta belirsizlik, korku hâkim olduğu için iktidardaki siyasetin taleplerine herkes uydu. Ama şimdi insanların yılgınlık, bıkkınlık, ekonomik kayıpları yüzünden siyasetin işi zor” diyormuş. Bizdeki gibi. Kurallara uyan azaldığı için vaka artıyor.

Haberin Devamı

MERKEL: AKLINIZI BAŞINIZA ALIN

Dünyanın en güçlü ekonomilerinden birine sahip Almanya’da Şansölye Angela Merkel, perşembe günü halka yaptığı çağrıda, korona yüzünden hükümetin aşırı borçlandığını söylemiş ve salgından etkilenenlere verilen desteğin de bir sonu olduğunu hatırlatmış, bu yardımların ilelebet sürmeyeceğini söylemiş. Yani “Nicht bis ultimo” terimini kullanılmış. Bir yerde “Aklınızı başınıza alın” demiş... Biz de artık “rehaveti”, “Bana bir şey olmaz” fikrini bırakalım. Bu salgının yayılmasını durdurmak için maske, mesafe ve hijyen kuralından taviz vermeyelim. Rehavet buraya kadar. 

GÜNÜN SÖZÜ

“‘FETÖ’nün Üvey Çocukları-Fethullah Gülen Öldü’ kitabını yazan ben, tehdit altındayım. Vali beye duyuruyorum: Ben Ankara’da oturuyorum, eski milletvekili, araştırmacı ve yazarım.” Tevfik DİKER.

‘Antalya’yı Silikon Vadisi yapacağız’

TURİZMDEN BİLİŞİME

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ATSO’ya kayıtlı bilişim sektörünün 2017 yılından bu yana önemli bir büyüme kaydettiğini ifade etti. ATSO’nun 2016 yılında endüstri 4.0’ı gündeme alarak son 5 yılda inovasyon, dijitalleşme ve 4.0 üzerine ciddi farkındalık çalışmaları yaptığını söyleyen başkan Davut Çetin, “Antalya’nın, Türkiye’nin Silikon Vadisi olması için çalışıyoruz” dedi. Özellikle dünyayı etkisi altına alan 2020 yılındaki pandemi döneminde bilişim sektörüne 141 yeni firmanın kaydolduğunu vurgulayan başkan Davut Çetin, “ATSO olarak 2016 yılında gündemimize endüstri 4.0’ı aldık. Bir sonraki yıl olan 2017’yi ‘İnovasyon Yılı’ ilan ederek dikkatleri bu yöne çektik. 2017 yılına kadar ATSO’ya kayıtlı 497 bilişim şirketi varken son 4 yılda bu sayıya 451 yeni firma eklenerek bilişim sektöründe 948 firma faaliyet göstermeye başladı. Firma sayımız 4 yıl öncesine neredeyse 2 katına çıkmış oldu. Bu yönde Antalya’da çok ciddi bir büyüme yakaladık” dedi.

Haberin Devamı

PANDEMİ 3 AYDA UYGULATTI

Çetin, 2016 yılından bu zamana kadar dijitalleşme, e-ticaret, e-ihracat, 4.0 ve inovasyon konularının üzerine gittiklerini, geçen yılki bir konuşmasında “Caddeden geçeni değil, internetten dolaşanı yakalamamanın zamanıdır” dediğini hatırlattı. TOBB tarafından düzenlenen en hızlı büyüyen şirket sıralamalarında bilişim firmalarının öne çıktığını anlatırken “bilim sektörüne 2020 yılında 141 firmanın kayıt olduğunu, 5 yıldır anlatamadığımızı pandeminin 3 ayda uygulattığını” söyledi.

‘ÖLEN ÖLÜR, KALAN SAĞLAR BİZİMDİR’

EFENDİM, aşağıda okuyacağınız yazı Keşan’da lokanta işleten ve de bunu layığı ile yapan esnaf kardeşim Hamit Binbay’a ait:

Haberin Devamı

“COVID-19 tedbirleri kapsamında başımızda tuzu kuruda olan ve bizi yöneten devlet büyüklerimizin almış olduğu kararlardan dolayı cuma saat 20.00’den itibaren restoranımızı kapama kararı aldık. Devlet büyüklerimizden şu kararları da almalarını bekliyoruz. Elektrik, su faturamızı, ev ve işyeri kiramızı, kredi ve Digitürk taksitlerimizi, sigortalarımızı, çek ve senetlerimizi, vergilerimizi, işletmemizin esnafa olan borçlarını kim ödeyecek? Ve bizim gibi işletmelerin yaşadığı bu sorunların nasıl çözüleceği ile ilgili devlet büyüklerimizden bir açıklama yapmalarını bekliyoruz.

Paket servisi yapacak olan restoranlara hayırlı işler dileriz.

Evet, yukarıdaki yazıyı köşenize kafiye olsun diye yazmadım. Bu insanlar, bu esnaflar ülkemizin insanları ve yaşadıkları ülkemizin gerçeği... Peki ülkemizi yönetenlerin bu gerçekten haberleri var mı? Görünen o ki ülkemizin gerçeğinden haberleri yok ve bu yüzden hâlâ tedbir almak gibi bir eylemleri de yok... Hani ‘Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir!’ dercesine bir tutum içerisindeler...” Hilmi DİNÇER

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

ADD’nin “Rize Fındıklı’taki Millet Parkı’na, belediye meclisi kararıyla ‘100. Yıl Atatürk Parkı’ adının verilmesine, sudan gerekçelerle ve büyük işgüzarlıkla soruşturma açılmasını kınıyoruz” açıklamasını yaptığını...

MESAJ PANOSU

TÜRKİYE’nin aşı iş birimi lideri Zafer Saltoğlu oldu. Saltoğlu, Pfizer ailesine 2013’te Doğu Avrupa, Rusya, Hindistan ve Türkiye’den sorumlu kıdemli bölgesel ürün müdürü olarak katıldı. Galatasaray Lisesi’nden sonra Sabancı Üniveritesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi, Koç Üniveristesi’nde eğitimini tamamladı.

KATAR olmazsa ne yaparız? Bu dar-ı dünyada bir tek dostumuz var, o da Katar. Oradan gelen paralarla durumu idare ediyoruz. O yüzden Katarlılara minnet duyuyoruz. Onlar bize hatırnazlık yapıyor, biz de onlara!

Yazarın Tüm Yazıları