Q,W,X ve atalet

İSTANBUL Büyükşehir belediye meclisi gündemine geçen 12 Şubat günü, 193 sayılı rapor ile 2016/289 numaralı dosya muhteviyatı olan bir ‘İstanbul Kart Yönetmeliği’ geldi.

Haberin Devamı

Günün şartlarına uyarlanan gayet masum görünen bu yönetmelik CHP meclis üyelerinin düzeltelim ikazlarına rağmen AKP’li meclis üyelerinin çoğunluk oylarıyla geçti. Umarız bazı yanlışları sayın İBB Başkanı Topbaş görür ve onaylamadan geri gönderir.

Eğer aşağıda bahsedeceğimiz düzeltme yapılmamış olursa, Sayın Topbaş imzasıyla İstanbul Valiliği’ne gönderilecek olan bu yönetmelik yürürlüğe girmiş olacaktır.
‘Atalet’, Türkçe sözlüklerde ‘tembellik, işlemsizlik, eylemsizlik’ şeklinde açıklansa da herhangi bir harekete karşı birçok sebebe bağlı olarak direnç gösterme durumu olarak tarif edilebilir.
Atalet içerisinde bulunanlar, istenilenin ne olduğunu, sorunu nasıl çözeceklerini bildikleri halde hiçbir şey yapmama durumunda olanlardır.
Hepimizin bileceği üzere Türkiye’de herkes anadilini özgürce konuşabilir ve resmi yazışmalar dışında yazabilir. Türkiye Cumhuriyeti’nde resmi yazı dili yani resmi dil ‘Türkçe’dir.
Devlet ve kurumları, kanun ve yönetmelikleri bildiğim kadarıyla Türkçe hazırlarlar.
Dolayısıyla Türkçe alfabe kullanılır.
Aslında 1.11.1928 tarihli ve 1353 sayılı ‘Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun işin aslını ortaya koymaktadır.

 

 

EKSİK VE AYIP

 

 

Haberin Devamı

İBB meclisine gelen yönetmeliğin içerisinde bir maddede alfabetik sıralı şıkları görünce şaşırmamak elde değil. Ç,Ş,Ü,Ğ gibi Türkçe karakterlerin kullanılmayarak yerine Türkçe alfabede olmayan Q,W,X gibi harflerle yönetmelik şıklarını belirlemenin doğru olmadığını düşünüyor insan.
Bu trajikomik durum bir gizli ajandanın varlığı olamayacağına göre kullanılan yazılımın yabancı dil ayarından kaynaklandığını söylemek en insaflı yaklaşım olmalıdır. Bu metni yazan arkadaş kullandığı yazılımı Türkçe karakterlere göre ayarlasaydı bu sorun olmaz, şıklı maddelerde yazılım her şıkkı otomatik olarak Türkçe karakterlerle yazardı.
Ancak bu yanlışlığın tespiti karşısında ikaz edilmeye rağmen umursamadan bu harfleri değiştirmeye yanaşmamak, başka bir fiilin ya da fiilsizliğin göstergesidir. Bunun adı da ‘atalet’tir.
İBB meclisi, hukuk karşısında eksik ve ayıplı bir tutum sergileyemez.
Ercan ERDEM-
İBB meclis üyesi

 

 

Haberin Devamı

Günün sözü

 

 

◊ “Yeni anayasa bir aldatmaca. Amaç ve hedefleri başka bir şey, oynanan bir oyunu görmemizi ve bu oyuna karşı durmamızı engellemektir. ‘İlk defa sivil anayasa yapıyoruz’ denmesi Atatürk’e ve bu millete saygısızlıktır.”
(Prof. Dr. Süheyl BATUM)

 

 

Hastanesini soydurmayan doktorların başına ne geldi

 

 

BABIALİ’nin ‘sağlık muhabiri ve yazarı’ Coşkun Bel ülkenin sağlık sorunlarını ‘Ölümlerden Ölüm Beğen-Sağlıkta Kırmızı Alarm’ (Dahi Yayıncılık) adlı kitabında topladı. “Ne yapmalıyız?” sorularına da ayrıntılı yanıtlar veren Bel’in değindiği konular şöyle: Çile çeken sigortalıları, hasta yoğunluğuna dayanamayan doktorların içinde bulundukları güçlükleri, ‘tam gün’le doktorlar mağdur edilirken, hastaların da perişan olduğunu, sağlık sistemimizin zafiyetini, doktor kadrolarının altın değerinde oluşunu, bin tane tıp fakültesi açılsa bile, kaliteli eğitim olmadıktan sonra bunların bir işe yaramadığını, doktorların istifa sebeplerini, haksızlığa uğrayan başarılı hekimleri, hastanesini soydurmayan doktorların başına gelenleri, ülkemizde artan damar hastalıklarını, tehlikeli hale gelen obeziteyi ve diyabet felaketini, kalp yetmezliğinde ve böbrek hastalıklarında dünya şampiyonu olduğumuzu, bu gidişle kısa bir gelecekte askere alınacak sağlam insan kalmayacağını, sağlıkta mutlaka ‘kırmızı alarma’ geçilmesi gerektiğini anlatarak, sorunların nasıl çözüleceğine dair çözümler dile getiriyor.
Önsözünü Rahmi Turan’ın kaleme aldığı kitapta Prof. Dr. Canan Karatay, Prof. Dr. Cengiz Pata, Doç. Dr. Kemal Yeşilçimen, Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Prof. Dr. Özdemir Aktan, Yrd. Doç. Dr Yavuz Dizdar’ın görüşleri de yer alıyor.

 

 

Haberin Devamı

‘Şoförlük diploması’ hiçbir işe yaramıyor

 

 

KÜTAHYA Dumlupınar Üniversitesi, 1996-97’den beri Otobüs Şoförlüğü (Kaptanlık) Bölümü’ne 2 yıllık öğrenci alıyor. KPSS ile devletimizin çeşitli kurumlarına memur alımı yapılmakta ve kurumlarımızın şoför ihtiyacı da bu şekilde sağlanmaktadır. Ancak yapılan bu şoför alımlarında ortaöğretim mezunları tercih edildiği için şoförlüğün eğitimini alanlar saf dışı ediliyor. Bu durumda, trafik kültürü ve trafik bilgisini de içeren ‘şoförlük diploması’ ne işe yarar? Böyle bir eğitime gerek yoksa, kaldırın bu bölümü.
Toplumdaki yetersiz bilinçlenme ve trafik kültürü bu seviyede kaldığı sürece kazalarla ilgili istatistikler büyüyecektir. Çare mi? Kurumların personel ihtiyacı bu eğitimden geçmelidir.
Selim KONT

 

 

Haberin Devamı

Biliyor musunuz?

 


CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin’in, Ankara’da 10 binin üzerinde konut fazlası olduğunu, Eskişehir Yolu’ndaki Turkuaz Konutları’nda ev sahiplerinin evlerini aidat karşılığı kiraya verdiklerini, Yapracık Konutlarının boş olduğunu söyleyerek “Gördünüz mü, yandaş müteahhitlere iş çıkarmanın bedeli bu oluyor. TOKİ’nin ‘ben yaptım oldu’ anlayışı ile Ankara’nın geleceği rehin alınmıştır” dediğini... CHP Kırklareli milletvekili, Çevre Komisyonu üyesi Vecdi Gündoğdu’nun, Kırklareli’nin ekonomi, kültür, tarım ve turizm sektörlerindeki sorunların ve Kırklareli’ndeki plansız sanayileşmenin çevreye verdiği zararların tespit edilmesi ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını istediğini...

 

 

Haberin Devamı


İşsizlikte karşıt görüşler

 


EKONOMİDEN Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in dünkü konuşmasında “Son aylık açıklamada ben kötü bir trend görmüyorum. İşsizlik oranı geçen seneye göre bir gerileme söz konusu, 800 binin üstünde bir istihdam söz konusu, dolayısıyla son açıklanan veriler aslında olumlu veriler” sözlerine karşılık önceki gün açıklanan DİSK’in raporunda aksi söyleniyor: “Geniş tanımlı işsizlik % 17, isşiz sayısı 5 milyon 480 bin oldu. Bir yılda ‘işsiz’ işçilerin sayısı 10 kat arttı; işsiz sayısında kasım ayı dönemi rekoru kırıldı.” 

Yazarın Tüm Yazıları