Özgürlük olmayınca yaratıcılık olmaz

Matematik bilgini Prof. Dr. Ali Nesin’in 2014’te anlattıklarını, bugün hâlâ değerini koruduğu için yayınlıyoruz.

Haberin Devamı

“Hemen hemen her eğitim sistemi başarıya çok odaklı. Öğrenciler illa başaracak. Başarmak üzerine, ana-baba, mahalle baskısı var. Çocukların başarısızlıktan ödü patlıyor. Özgürlüğün olmadığı bir ülkede yaratıcılık da olmaz ve Türk eğitim sistemi hiçbir şekilde özgür değil. Militarist bir eğitim sistemimiz var. Okul binalarına bak, resmen hapishane. Demokratik bir ülkede eğitim bakanlığı, MEB bile değil, hükümetlerden, ideolojilerden bağımsız olmalı.

Bir üniversitede matematik, felsefe, sanat mutlaka olmalı. Çünkü bunlar meslek değildir. Bir varoluş ve düşünme biçimidir. Belli bir işe yaramaz. Hiçbir işe yaramadığı için her şeye yarayan dallardır bunlar. Ama toplumda prim yapmazlar, para kazandırmazlar, bunlar meslek değillerdir.

Bunların desteklenmesi gerekir. Temel bilim olmadan teknolojik gelişme olmaz. Türkiye bir mühendisler ülkesi. TÜBİTAK’ı da maalesef mühendisler ele geçirmiş. Bilimsel gelişmeyi teknolojik gelişme olarak algılıyorlar. Tek amaçları elektrikli araba yapmak. En sonunda yapacağım bir tane elektrikli araba, önlerine koyacağım. Toplum çok değişti. Sürekli internet, televizyon, cep telefonu... Hep bir dış etken var. Çocuklar hiç yalnız kalamıyor. Oysa düşünmek demek yalnız kalmak demektir. Temel bilimlerde iyi olmak için zeki doğman gerekmiyor, yoğunlaşabilmen gerekiyor. Temel bilimlerde, mantıkta, matematikte iyi olmak bu konuda çalışmaktan değil yazmaktan ve okumaktan geçer. Bana anne-babalar ‘Ne yapalım çocuğun matematikte gelişmesi için’ dediklerinde; bol bol kitap okusun, spor yapsın, sıkılıncaya kadar tek başına kalsın derim. İnsanın kendi zihninden zevk almayı öğrenmesi lazım.”

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“MEMLEKETİN yarısı düşünmekten uyuyamıyor, diğer yarısı da uyumaktan düşünemiyor.” Ersoy ÖNGÜN

CHP’de ince taktikler hoş karşılanmıyor
‘MEZHEPSEL DARBE’

CHP’de, partiye yakışmayan şeyler oluyor. Yine rollerde İmamoğlu ve Kaftancıoğlu yer alıyor.

Anlatılanlara göre, Ekrem İmamoğlu kendisine yakınlığı ile bilinen ve babasını kaybeden Sultanbeyli İlçe Başkanı Hayati Bozkaya’ya beş gün önce taziye ziyaretinde bulunuyor. Bu arada “Bizi niye çağırmadınız” diye Bozkaya’ya tepki gösteren 9 ilçe yönetim kurulu üyesi istifalarını veriyor. Toplu istifa nedeniyle yönetim düşmüş oluyor. Bu arada duruma müdahil olan il başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun istifaları hemen kabul etmesi dikkat çekiyor. İstifaların hiç olmazsa bir gün sümen altı edilmemesi krize sebep oluyor. Birçok üye ‘ince taktiklerin’ partiye yakışmadığını söylüyorlar. İlçenin düşmesi nedeniyle tepkili olan ilçe başkanı Hayati Bozkaya, sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Sultanbeyli’de yakalamış olduğumuz siyasi ivmeyi bu arkadaşlar çıkarları ve menfaatleri uğruna aşağı doğru çekmişlerdir” diyor.

Haberin Devamı

CHP, Sultanbeyli’de ilk defa meclis üyesi çıkarmıştı. Bunun yanı sıra istifacılardan 5’inin de Ataşehir Belediyesi’nde çalıştığı gündeme getirilmişti.

Sultanbeyli, Kars, Ardahan ve Iğdır Derneği de bir açıklama yaparak istifaları “mezhepsel darbe” olarak nitelendirdiler ve “Durumun düzeltilmemesi halinde ilçede yaşayan Kars, Ardahan ve Iğdırlı CHP seçmenlerinin ve parti üyelerinin, parti ile olan ilişkilerini gözden geçireceklerinin bilinmesini beyan ederiz” dedikleri öğrenildi. Örgütlerde, “CHP’de hiçbir başarı cezasız kalmaz. Önce Ümraniye, şimdi Sultanbeyli’de ince hesaplar yapılırken, aynı akıbetin Pendik’in de başına gelebileceği konuşuluyor” yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

Sonuç mu? CHP’de her şey ayarsız bir tempoda gerçekleşiyor!

Aydan dönen Apollo 11 astronotları 1969’da Ankara’ya geldiler
ARMSTRONG’UN ANITKABİR ZİYARETİ

AVRUPA ADD Federasyonu Genel Başkanı Dursun Atılgan, Ay’a gitme konusu gündemdeyken, Cumhuriyet gazetesinin 21 Ekim 1969 sayısında yer alan bir haberi hatırlatıyor.

“Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronotlar dönüşlerinde Türkiye’yi ziyaret etti. ‘Geveze’ adıyla uzun yıllar radyo programları yapan Jozi Zalma programında şöyle konuştu: Apollo 11 astronotlarından Neil A. Armstrong, Michael Collins ve Edwin E. Aldrin, Ay dönüşlerinin ardından 29 Eylül 1969 tarihinde birçok ülkenin başkentini ve farklı şehirlerini ziyaret ettikleri bir dünya turuna başladılar. Bu dünya turunda ziyaret edilecek başkentler ve şehirlerden birisi de Ankara’ydı. Cumhuriyet’in 21 Ekim 1969 tarihli sayısında çıkan habere göre, Apollo 11 mürettebatı 20-22 Ekim 1969 tarihlerinde bu dünya turu kapsamında Türkiye’nin başkenti Ankara’ya gelerek 20 Ekim 1969 tarihinde Anıtkabir’i ziyaret ettiler.”

Haberin Devamı

‘Geveze’ ayrıca, Atatürk’ün eğitim için yurtdışına gönderdiği ilk Türk mühendis Arsev Eraslan’ın Apollo 11 için yazdığı yazılım programı ve görevdeki etkin katkılarının, astronot ekibinin Anıtkabir ziyaretinde etkili olduğunu söyledi.

BİLİYOR MUSUNUZ?

SARIYER Belediyesi’nin “Herkesin bir öyküsü vardır” sloganı ile düzenlediği Fakir Baykurt Öykü Yarışması’na son başvurunun 18 Şubat tarihine kadar uzatıldığını...

VATAN ve Hürriyet Partisi’nden yapılan açıklamada, parti olarak özel güvenlik görevlilerinden kendilerine gelen taleplerde, görevi başında yaralanarak engelli hale gelen özel güvenlik görevlilerinin mirasçılarına tazminat ödenmesini, şehit ve gazilik hakkı verilmesini istediklerini duyurduklarını...

Haberin Devamı

İSTANBUL Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Nazan Moroğlu ile İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim görevlisi Itır Bağdadi’nin Medeni Kanun’un yıldönümünde yarın ‘Medeni Kanun: Devrim Yasamız’ konulu Zoom toplantısı (93571778402-464074) yapacaklarını...

Yazarın Tüm Yazıları