Milas/Ören zeytin ve yangın öyküleri

Milas üzerinden Ören’e gittiğimizde karşıdan görünen Marmaris Bördübet yangınının alevleri korkutucuydu. Bölge halkı, kaygılı bir şekilde yangını söndürmeye çalışan uçak ve helikopterleri izliyordu. Biz de 11 ay önce büyük yangını yaşamış olan Milas’taki Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri’nin Genel Müdürü Serhat Dinç ile beraberdik.

Haberin Devamı

Genel müdürle santralın maden yataklarına gittik, ilk defa açık saha kömür madeninde çalışmaları ilgiyle izledik. Kömür çıkarıldıktan sonra temizlenip parçalanarak bantlarla santrallara taşınıyor. Kömürün tamamen çıkarıldığı alanlar aşama aşama kapatılarak özüne uygun hale getiriliyor. Şu anda kapatılan maden sahalarının üzerindeki 22 bin 100 zeytin ağacından elde edilen zeytinyağları, kısa bir süre önce Milas Ticaret ve Sanayi Odası’ndan coğrafi işaret tescili aldı. Bu yıl 8 ton soğuk sıkım zeytinyağı elde edilmiş ve bunlar fabrikada çalışan 3 bin 100 çalışana ve köylülere dağıtılmış. Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri bölgede zeytinciliğin geliştirilmesi konusunda Türkiye’de bir ilk olacak olan proje geliştirme çalışmalarını da sürdürüyor.

Haberin Devamı

ARKEOLOJİK KAZI VE ŞALVARLI KADINLAR

Sahada ilginç bir manzara ile de karşılaştık. İkizköy ve Çamköylü’de şalvarlı kadınlar ellerinde kürekler, fırçalarla oya işler gibi tarihi gün yüzüne çıkarıyorlardı. Sahada kömür çıkarılmadan önce arkeolojik çalışmalar yapılıyormuş. 18 arkeolog ve bölge halkından oluşan 80 kişi, 2006 yılından beri Helenistik döneme ait çok sayıda tarihi eserin ortaya çıkmasını sağlamış. Dönemin soylularının mezarları, antik döneme ait zeytin işlikleri gibi büyük parçalar da Ören’de kurulan bir açık hava müzesine taşınmış. Burası gelecekte Ören’in ‘altın bileziği’ sayılacak. Bu müzeyi de ziyaret ettik ancak kamu kurumları arasında izin konusu tam olarak çözülmediği için müze henüz halka açılmamış.

KÖMÜR BİTİYOR

Bu iki santral, bölgedeki kömürün özelliğine göre Polonyalılar tarafından yapılmış. Ülkenin başka bir yerinden getirilecek ya da ithal edilecek kömürle çalışması mümkün değil. Santralın 15 yıl daha üretim yapmasına yetecek kömür var ancak stoktaki kömür giderek azalıyor. Dinç, “Yeni kömürü çıkaramazsak bir yıl sonra elektrik üretimini durdurmak zorunda kalacağız” diyor.

2014 yılında endüstriyel plantasyon çerçevesinde ağaç endüstrisine kazandırmak üzere Orman İdaresi’nce yenilenmesine karar verilen Akbelen bölgesi, devam eden davalar nedeniyle kömür tedariğine açılamıyor.

Haberin Devamı

Sahada gezerken görülen manzara şu; tam bir entegre sistem içinde maden için daha önce kazılmış bölgelere yeni maden sahalarından çıkarılan topraklar transfer ediliyor ve üzerine çoğunlukla zeytin olmak üzere ağaçlandırma yapılıyor. Çok amaçlı olan bu sistem aynı zamanda bölge köylülerinin birçoğunun üç nesildir istihdamına da katkı sağlıyor.

SANTRALLARIN GELECEĞİ

Santralda yapılan 280 milyon Euro’luk rehabilitasyon ve iyileştirme yatırımları sayesinde aynı miktarda kömürle daha önce 5 milyar kWh elektrik üretilirken şimdi Avrupa çevre politikalarından daha iyi koşullarda yıllık 7.5 milyar kWh elektrik üretiliyor. 1985 yılında faaliyete geçen santrallar, kömür bittikten sonra çevre koşullarına uygun ve yeni teknolojilerle ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji üretimine geçecek. Bu vizyona uygun olarak ilk etapta 40 MW’lık güneş enerjisi sistemi devreye alınacak.

Haberin Devamı

İASSOS’UN ‘CEYAR’I İNTİHAR ETTİ

MİLAS’a bağlı Kıyıkışlacık (İassos) Mahallesi’nde ‘Ceyar’ lakabıyla ailesinin çalıştırdığı ünlü lokantayı işleten İbrahim Yılmaz, dün sabaha karşı evinde vefat etti. Yılmaz uzun süredir beyin kanserinden tedavi görüyordu. Kıyıkışlacık’ta kendisine has yaşam şekliyle herkesin dikkatini çeken ve sevilen Ceyar’ın vefatı yörede büyük üzüntü yarattı. Kardeşi Cemal Yılmaz, sempatik lokantacının hastaneden evine getirildikten sonra 02.00 sularında av tüfeğini ağzına dayayarak intihar ettiğini ve büyük üzüntü içinde olduklarını söylediler. Cenazesi dün Kıyıkışlacık köyünde, üç yıl kadar önce intihar eden kızının yanında toprağa verildi. Diğer kardeş İsa Yılmaz da geçen yıl bağırsak kanserinden hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

GÜNÜN ÖNERİSİ

AKP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, il sayısının 100 olmasını önermiş, önce kendi ilçesi Ahlat’ı önermiş. Biz de yıllardan beri izlediğimiz gibi il olmayı hak eden bazı ilçeleri sıralayalım: Bandırma, Çorlu, Alanya, İskenderun, Bafra, Bergama, Kadıköy, Akhisar.

CHP’Lİ BELEDİYE SERT DAVRANIYOR

KARTAL Uğur Mumcu Sitesi 10636 ada 12 parselde bulunan taşınmaz sahipleri isyanda. Yapılan tetkik sonucunda riskli yapı ilan edilen taşınmazlar için, Kartal Belediyesi tarafından prosedürlere uyulmadan yıkım kararı alındı. Mülkiyet sahipleri yürütmenin durdurulması için yargıya gitti. Ancak belediye yargı sonucunu beklemeden yıkım kararını uygulamaya çalışıyor. Av. Zübeyde Kulaksız Erzincan dilekçesinde Kartal Belediyesi tarafından uygulanacak yıkımın müvekkilleri açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyet yaratacağını, güçlendirmenin de kanuni haklarının olduğunu belitti. Aslında karşılıklı görüşme ile çözülebilecek bir konu, ancak belediyeden talep ettikleri randevuyu hâlâ alamamışlar. CHP’nin en çok oyu Uğur Mumcu Mahallesi’nden aldığını belirtmek isteriz.

Haberin Devamı

TOMBUL FINDIK 60 TL OLMAZ MI…

TARIM ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Antep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç Beyazı ve Taşköprü sarımsağından sonra ABD’de tescil alan 8’inci ürünümüz Giresun Tombul Fındığı oldu. Giresun ile Trabzon Beşikdüzü ve Vakfıkebir ilçelerine kadar olan sahil şeridinde yetiştirilen fındık çok eski tarihli salnamelerde bile ‘kıymet ve lezzet bakımından üstün’ olduğu vurgulanır.

Evet, üretici TMO’dan en az 60-65  lira taban fiyat umuyor. Napolyon kirazı 50 liradan satılırken bu fiyat  normal değil midir?

MESAJ PANOSU

DAHA İyi Yargı Derneği, A’dan Z’ye Türk yargı reformunu genç avukatlara ve avukat adaylarına anlattı. Av. Mehmet Gün, “Türkiye’yi dönüştürecek olan avukatlardır” dedi.

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti: “İktidar, yurttaşın haber alma hakkını engellemekten vazgeçmelidir.”

Yazarın Tüm Yazıları