MHP ile aramızda geçişkenlik var

SEDAT Ergin ile birlikte, AK Parti Ankara adayı Mehmet Özhaseki ile önceki gün Gayrettepe Dedeman Oteli’nde görüştük. “Sıkıntılı” olsa da her soruya açıklıkla yanıtlar verdi.

Haberin Devamı

Tabii bunlar arasında “yazılmamasını” rica ettiği konular da vardı. “Palavrası” ve “saptırması” yoktu. “Ben kendimi anlatıyorum, kimseye laf söylemiyorum” demesi de ilginçti.

MHP ile aramızda geçişkenlik var

MHP seçmeninin Ankara’daki sonuçta önemli bir rol oynayacağını kabul ediyor. 24 Haziran 2018 milletvekili seçiminde Ankara’da AK Parti yüzde 40, MHP yüzde 13 dolayında oy almıştı. Ama 2014 belediye seçiminde MHP oylarının bir bölümü Mansur Yavaş’a yönelince CHP, AK Parti’ye bayağı yaklaşmıştı. Bu kez aynı durum yaşanır mı?

“MHP tabanında zaten İYİ Parti nedeniyle bir ayrışma yaşandı. Şu anki MHP, liderine bağlı, bütünlük içinde bir parti. Ayrıca kabul edelim ki geçmişte AK Parti ile MHP arasında hep bir geçişkenlik oldu, iki taraflı olarak.

Haberin Devamı

Bunu 7 Haziran 2015 seçiminde gördük, bizden MHP’ye oy gitti. Ama 1 Kasım’da da gördük, bu kez MHP’den bize geri geldi. Bugün MHP ile AK Parti arasında sıkı bir işbirliği var. İttifak rahat bir şekilde işliyor. Evet, başlangıçta bir çekingenlik iki tarafta da vardı ama bu çekingenlik zaman içinde önemli ölçüde aşıldı.”

BENİM ARTILARIM VAR

“Benim ömrüm belediyecilikle geçti. Ben 17 yıl yaptığım Kayseri Belediye Başkanlığı görevinden bir başarı destanıyla ayrıldım. Başarılı bir belediye başkanlığı yaptığım hususunda herkes hemfikir. Ayrıca başkanlığımdan sonra belediyelerden sorumlu bakanlık da yaptım, bu da bana ayrı bir tecrübe kazandırdı. Şimdi bu tecrübelerimi yan yana getirdiğinizde, bütün bunlar Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yapabileceklerim açısından bir artıdır.”

METİN SÖZEN’E SAYGI

Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu’nda 7 yıl başkanlık yaparken, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Metin Sözen’den büyük bir saygıyla, takdir ifadeleriyle söz ediyor: “Metin Sözen’e benim minnet borcum var. Hepimizin üzerinde çok emeği var” demeyi de ihmal etmiyor.

ANKARA’NIN ÜSTÜNDE BİR TÜL VAR

Haberin Devamı

“Ankara’yı şöyle görüyorum. Ankara’nın üstünde bir tül örtülü. Altında bir hazine yatıyor. Üstündeki örtüyü kaldırıp altındaki hazineyi açığa çıkarmak gerekiyor. Ankara maalesef başkentler arasındaki rekabette geri kalmış. Bu tül kalkmalı.”

KEŞKE BELEDİYE BAŞKANLIĞININ OKULU OLSA

“Belediye başkanlığının bir okulu yok maalesef. Protokolde bir kentin üç önemli temsilcisi vardır. Vali, belediye başkanı ve garnizon komutanı olan general. Vali önemli bir eğitim almıştır ve bürokratik hiyerarşi içinde adım adım yükselerek o makama gelir. Keza general de yaptığı görev için ciddi bir eğitim almıştır. O göreve gelene kadar ne eğitimlerden geçer... Buna karşılık belediye başkanlığının maalesef bir okulu yok. Pek çok belediye başkanı özellikle ilk seçildiklerinde böyle bir eğitim, tecrübe sahibi olmadan göreve başlıyor.

Haberin Devamı

 MAALESEF PROJE TARTIŞAMIYORUZ

“Benim bu seçim kampanyasındaki en önemli güçlüğüm rakiplerimle proje tartışamıyorum. Bütün ortalık bir gürültü içinde, bunun sonucu proje tartışamıyorsun. Oysa Anadolu’nun küçük yerlerinde bile adaylar proje üretirler. Bu kampanyada proje tartışamamak benim açımdan işin üzücü tarafıdır.”

İNŞAAT DEĞİL, İNSAN TEMELLİ ANLAYIŞ

Cumhurbaşkanı geçen temmuz ayında yeni kabineyi açıkladığında Mehmet Özhaseki’ye görev verilmemişti. O zaman bazı kişiler kendisine “Seni başka bir görev için düşünüyor” mesajını vermişler. Ankara’ya büyükşehir belediye başkanı adayı olacağını altı ay önce geçen eylül ayında kendisine bildirilmiş. İçinde kültür ve sanat danışmanları, sosyologların da yer aldığı 30 kişilik bir ekip kurmuş. Hemen hazırlıklara girişmişler ve üç ay sonunda, kasım ayında Ankara projelerini kapsayan kitap ortaya çıkmış. Bu hazırlıklara hâkim olan temel düşünceyi “İnşaat temelli bir anlayıştan insan temelli bir anlayışa geçiş” şeklinde açıklıyor.

Haberin Devamı

‘2019-2024 Ankara Projeleri’ni adayların okumasını dileriz. 8 ve 12 km’lik iki kültür rotasının kendisine prim kazandıracağını söyleyebiliriz.

Necip Fazıl’ın bir sözünü anlatıyor: “Bedii zevklerden mahrum bir belediyede mi yaşamak istersin, yoksa kör bir şoförün arabasında gitmek mi?”. Necip Fazıl, “Ben ikincisini tercih ederim” dermiş.  

Son sorumuz “Seçim sonucu ne olur?” idi. “Allah bilir” demekle yetindi.

Yazarın Tüm Yazıları