Mersin’de ‘koalisyon’ lazım

Mersin Türkiye’nin en büyük liman şehri, lojistiğin merkezi... Fuarla yeni tanışıyor. Sektörün uluslararası lider firmaları daha geçen haftasonu bir araya geldiler. ‘CNR Mersin Lojistik Fuarı’, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Lojistik Derneği (LODER), Mersin Deniz Ticaret Odası’nın da destekleri ile hayata geçirildi. Stratejik öneme sahip böyle bir limanın fuarı nasıl bu kadar geç kalır? Sektörün uluslararası lider firmalarının yer aldığı fuarda, yerli ve yabancı profesyonellerin partnerleri ile daha yeni bir araya gelmesinin kabahati kimdedir?

Haberin Devamı

Kentin valiliği, belediyesi, ticaret odası, STK’ları ve üniversiteleri niye bir ittifak, daha doğrusu bir koalisyon oluşturmazlar?

Mersin’de böyle bir etkinliğin yapılacağına ilişkin duyurular neden yeterince yapılmadı?

Yani fuar için ‘dağ fare doğurdu’ mu demek gerekiyor?

Böyle bir fuar alanında in cin top oynar mı?

Mersin Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı denmez o zaman.

‘BARIŞ ŞEHRİDİR’

Mersin Lojistik ve Taşımacılık Fuarı’nda, LTF tarafından Adana’da üretilen Türkiye’nin dikkati çeken en hafif treyleri oldu. Türkiye’de ADR’li tanker üreten 5 firmadan biri olan LTF Yönetim Kurulu Başkanı Latif Şimşek, fuar için daha çok çaba göstermek gerektiğini söylerken şu vurgulamaları yaptı:

“Mersin Türkiye’nin dünyaya açılan en önemli kapısıdır. Aynı zamanda barışın ve huzurun da şehridir. Mersin için daha çok çaba göstereceğiz.”

Haberin Devamı

Yarın: Prof. Dr.Ahmet Özer: Mersin nasıl yükselir?

ŞÜVEYŞ KANALI MERSİN’İ YARATTI

19. yüzyılın ortalarına doğru Süveyş Kanalı inşaatına gerekli kereste ihtiyacı nedeni ile ticaret büyük oranda gelişti. Kerestelerin büyük bir bölümü bu yöreden karşılanmıştır. Yine aynı yıllarda Amerika ve Almanya’nın susam ve pamuk talebi üzerine, yörede çeltik ve susam tarımına ağırlık verilmişti. Uzun süre iyi kâr getirdiği için de göçebe ve yarı göçebelik yapan aşiretlerin birçoğu iskana geçerek kimisi toprağa bağlanmış, kimisi de sırf kereste ve yük çekmek için deve alarak kervancılık yapmaya başlamıştır. Özellikle Amerika ve Almanya’nın talep ettiği pamuğu ve askerin gıda ihtiyacını karşılamak için Mısırlı İbrahim Paşa Suriye’den 2000 tarım işçisini (Fellah) getirerek Mersin’den Hatay’a kadar sahil kesimine yerleştirmiştir.

(Semihi Vural’ın ‘Mersin-Antik Kilikya Öyküleri’nden)

SOSYAL MEDYA TASARISI İLE HAYATIMIZDA NELER DEĞİŞECEK?

SOSYAL Medya Tasarısı olarak bilinen, “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM’ye sunulduğu andan itibaren ciddi tartışmalara konu oldu. Gelen tepkiler üzerine, sosyal medya tasarısının Meclis’te görüşülmesi 28 Ekim tarihine ertelenmişti. Bilişim ve İnternet Hukuku Uzmanı, Altınbaş Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Sınar, tasarının neler getirdiğini ve yürürlüğe girdikten sonra hayatımızda ne gibi değişikliklere yol açabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Hasan Sınar, öncelikle usul yönünden bir eleştiride bulundu ve yasa tasarısının yurttaşların anayasal haklarını temelden etkileyecek bir içeriğe sahip olduğu için, konunun paydaşları ile istişare edilerek, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla hazırlanması gerektiğini; ancak bu yönteme başvurulmadığını, bunun da hatalı olduğunu ile getirdi. Sınar, anayasal hakları etkileyecek bu düzenlemeden kamuoyunun ancak Meclis’e intikal ettikten sonra haberi olabildiğine işaret etti.

CHP TAKLİTÇİ POLİTİKALARLA BESLENİYOR

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu parti politikası üretmedikçe AK Parti taklitçiliğine sarılıyor. AK Parti türbanla özdeşleşmiş olmasına rağmen bu konuda bir yasa çıkarmadı ya da teklif etmedi. Oysa Kılıçdaroğlu bir yasa hazırladı ve TBMM’ye sundu.

Haberin Devamı

Üstelik Medeni Kanun’un çıkışının 96. yılı... 4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren Medeni Kanun, kadınların eşit ve özgür bireyler olarak toplumsal ve kamusal alanda rol almasını sağladı. Türkiye folklor zenginliğiyle ünlü bir ülke. Folklor okulların vazgeçilmeziydi. Hepimiz bir yöreden giyindik, oynadık, sevindik. Uluslararası ödüllere doyamayan Türk folkloru artık ortada yok. Baş bağlama şekillerinin çeşitliliği çok estetiktir. Ama aileler uzaklaştı. Okullar folklora yer vermiyor. Türban takan kızlar uzak duruyor. Türk kültürünün değerlerine sahip çıkmalıyız. Kemal Kılıçdaroğlu’nun dikkati sadece AK Parti politikalarında; kendi çizgisine, partinin kuruluş yasalarına ya da tarihine en ufak bir ilgisi yok!

Haberin Devamı

KEMAL KILIÇDAROĞLU İSTİFA ETMELİ

85 milyon insan yoksulluk, hayat pahalılığı altında ezilirken; hukuksuzluk, yolsuzluk, liyakatsizlik, soygunlar ülkeyi çürütürken gündemi değiştirerek Tayyip Erdoğan’ı yeniden seçtirmeye çalışan Kemal Kılıçdaroğlu ve tayfası CHP’den derhal istifa etmelidir. Gökhan ÇAPOĞLU

MESAJ PANOSU

TARIM ve Orman Bakanlığı ile AB işbirliğinde, Türkiye’de nesli tükenmekte olan Harran kertenkelesi, çokgözlü Hatay mavisi (kelebek), bozkır kartalı, karakulak (kedigil) ve Hasbenli sığırkuyruğu bitkisi koruma altına alındı. Yaban Hayatı Dairesi Tür Koruma Çalışma Grubu, “İnsanlardan kaçak avcılık yapmamalarını, bitkileri çiçeklenme dönemlerinde koparmamalarını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

ANKARA-Kızılcahamam’ın Işık Dağı’nın eteklerindeki Yukarıkese köyüne Mansur Yavaş’ın yaptırdığı Kültürevi’nin açılışına eski Meclis Başkanı ve Bakanlar Hasan Korkmazcan, Mehmet Gazioğlu, Barlas Doğu, Enis Öksüz, Prof. Dr. Ali Akmaz, Alaettin Fırat’ın da bulunduğu çok sayıda eski milletvekilleri ile bilim ve kültür adamlarının katıldığını...

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi’nin, Antalya-Nürnberg kardeş şehir ilişkilerinin 25. yılı kutlamaları kapsamında Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König başkanlığındaki Nürnberg heyetini ağırlayıp, kardeşlik için ağaç diktiğini, belediye fuayesinde ‘Nürnberg-Antalya 25 Yıl’ fotoğraf sergisi açıldığını...

İBB’nin akıllı şehir uygulaması ‘İstanbul Senin’in 1 milyon kullanıcıyı aştığını, uygulamayla; ulaşımdan fatura ödemelerine, ücretsiz İBB Wi-Fi’dan, Hamidiye Su siparişine kadar pek çok hizmete ulaşıldığını, her yaş grubundan İstanbullunun kullandığı İstanbul Senin’in içindeki ‘İş ara İş Bul’ uygulaması ile 64 binden fazla kişiye özel sektörde iş imkânı sağlandığını...

Yazarın Tüm Yazıları