MEB ‘Dün dündür’ dememelidir

“ANDIMIZ’ın uygulandığı 2013 öncesi dönemde iptali için Danıştay’da Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine açılan davalarda AKP’li bakanlık da ‘Andımız’ın ırkçılık içermediğini ve pedagojik yönden aykırılık taşımadığını belirterek reddini savunur. O davaları Danıştay 8. Daire, 2010 ve 2011’de oybirliği ile reddetmiştir.

Haberin Devamı

Böyle bir aşamadan sonra ve bu yargı kararlarına rağmen ‘Andımız’ bu sefer 2013’te Milli Eğitim Bakanlığınca bir yönetmelik değişikliği ile kaldırılınca bazı sendikalarca açılan davalarda Danıştay 8. Daire kaldırılma işlemini 2018 yılında oy çokluğu ile iptal etmiştir.

‘Andımız’ hakkındaki karar ‘ümmet kimliği’nin yerini alan ‘yurttaş kimliği’nin ve ‘milliliğin’ gereği olarak asla temyiz edilmemeli... Danıştay’ın yapısı ile oynanmasına rağmen Danıştay 8. Daire oyçokluğu ile de olsa kararlarında ‘Andımız’ konusundaki hukuksal duruşunu değiştirmemiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı da ‘Dün dündür’ dememelidir, diyememelidir.” Ömer Faruk EMİNAĞAOĞLU-Hukukçu

 

DEPREM İÇİN UYARILAR

CHP Adana Milletvekili, jeoloji yüksek mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, 2011’deki Van depreminin 7. yılı nedeniyle TBMM’de yaptığı konuşmada Türkiye Deprem Bölgesi Haritası’nın yenilenmesi ve Meclis’in ‘Fay Yasası’ çıkarması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Şevkin, “Türkiye nüfusunun yüzde 60’ı aktif fay kuşağı üzerinde yaşıyor. TOKİ rant projeleri değil, yoksula sosyal konut yapsın. Örneğin Adana’da 750 liralık deprem yardımı 20 yıl sonra faiziyle geri istenir mi? Bunu hangi vicdan yapar? 470 aktif fay kuşağı üzerinde kentsel dönüşüme dair bir çalışma yok!” diye konuştu.

 

50 SORUDA YAPAY ZEKÂ

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Cem Say, son kitabı ‘50 Soruda Yapay Zekâ’da (Bilim ve Gelecek Kitaplığı) zekâ kavramını her yönüyle ve herkesin ilgisini çekebilecek biçimde anlatıyor. “İnsanların yapabilip makinelerin yapamayacağı şeyler var mı? Düşünen bir makine yapılabilir mi? Bilgisayarlar bizi bizden iyi tanıyabilir mi? Robotlar buluş, sanat, avukatlık, askerlik doktorluk vs. yapabilir mi?” sorularının yanıtlarını arıyor.

 

AKILDAN BAŞKA YOL

ATATÜRK tam düşündüğü gibi bir ortamı ancak çok sınırlı bir ortamda bulabilmiştir.

Bu ortamı yurt boyunca ve toplum ölçüsünde yaratmak istemiştir. Onu yaratmaya vakit kalmadan ölmüştür. Atatürk devrimleri tamamlanamamıştır. Atatürk bugün sağ olsaydı ne yapardı diye sormamız doğru olmaz.

Haberin Devamı

Atatürk bize akıldan başka yol gösterici bırakmamıştır.

Yalnız akıl -düşünce- hürriyetini sınırlayıcı, eğitim ve hukuk birliği ile laikliği sarsıcı her şey Atatürkçülüğe ihanet etmektir. Bu ihanet Atatürk öldüğünden beri yapılagelmiştir. Cengiz KUDAY

 

ÖZEL HASTANELER KÂR EDİYOR, DEVLETİNKİLER NEDEN SIKINTIDA?

GAZİ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Münci Yağcı, yakın zamanda tartışılan üniversite hastanelerinin maddi sorunlarını değerlendirdiği yazısında soruyor:Özel sektör sağlıktan kâr ederken üniversite hastaneleri neden maddi sıkıntı içindedir?” Yağcı’nın sağlık sistemindeki çözülmeyi anlattığı yazısı şöyle devam ediyor:Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi’nin Dövizde yaşanan yükseliş nedeni ile hayati zorunluluğu olmayan hastaları ameliyat etmeyin’ içerikli alarm veren yazısı ülke gündeminde bir gün kalabilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kamudan alacağı sağlık hizmetinin bedelini Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) ilan eder. SGK, 13 yılda dövizde yaşanan 3.5 kat artışı çoğu ithal temel sağlık girdilerinde SUT’a yansıtmamış, hekim emeğine değer vermemiştir.”

Haberin Devamı

Prof. Yağcı, “Hekimlere dayatılan ‘performans sistemi’ çöküşün taşeronudur” diyor.

Özel hastanelere hastadan ek ücret alma ayrıcalığı tanırken ‘yerli ve milli kamu hastanelerini’ bu haktan mahrum ederek haksız rekabet oluşturmuş, üniversite hastanelerinin alacaklarını 2-3 yıl geriden ödeyerek zararlarını artırmıştır. Borcunu ödeyemeyen hastane ancak piyasadan SUT fiyatının üzerinde (zararına) tıbbi malzeme temin ederek hizmeti sürdürebilmiştir. 

Hekimlere dayatılan ‘Performans Sistemi’ çöküşün taşeronudur. Daha fazla hastaya hizmet veren hekime daha çok katkı payı ‘havucu’ hizmet kalitesini düşürmüş, gereksiz tetkik ve işlemler giderleri artırmıştır. SGK’nın hasta başına ödemeden toptan bütçeye geçmesi, yıllık ödeneğini artırmak isteyen kurumların hasta sayısını makul düzeye indirmesini engellemiş, zarar katmerlenmiştir.

Haberin Devamı

Üniversite hastaneleri, sarmaldan çıkabilecekken bilinçli idari atamalar ile ‘serbest düşmeye’ bırakılmıştır. Dövizde yaşanan yükseliş üniversite hastanelerinin ekonomik ve akademik olarak çökertilerek Sağlık Bakanlığı’na bağlanma projesinde, teslim süresini kısaltmıştır. Projenin mimarları hastadan ek ücret almadan beş yıldızlı, yabancı ortaklı şehir hastanelerinin nasıl ayakta kalacağını kamuoyuna açıklamalıdır.”

 

BİLİYOR MUSUNUZ?

YENİMAHALLE’YE ODTÜ’LÜ ADAY

- “ANKARA Türkiye’nin umudu, Yenimahalle Ankara’nın umududur” diyen ODTÜ’lü Uğur Tuncay Yenimahalle’de belediye başkan aday adaylığını açıkladığını...

- UZUN yıllar Kadıköy Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Mustafa Demircan’ın “Şehir var, insan var, yaşam var, yaşanabilir bir kent için Kadıköy Belediye Başkanlığı’na adayım” dediğini...

Haberin Devamı

- ŞEKER fabrikalarının satışına sessiz kalan MHP’nin tavrını protesto ederek istifa eden, Babaeski’ye bağlı Alpullu Belediye Başkanı Saim Kırcı’ın CHP’ye katıldığını...

- ATAŞEHİR’den Avukat Aysemin Gülmez Karataş, Esenyurt’tan da eczacı Dilek Koçan aday adaylığı başvurusu yaptıklarını...

- DİL Derneği’nin düzenlediği Dil-Ekin söyleşisine bugün 18.00’de ‘Yekta Güngör Özden’in konuk olacağını... (Ankara, Konur Sokak No:34)

- İSTANBUL Gazeteciler Derneği’nin düzenlediği, ‘Zirvedeki Gazeteciler Ödül Töreni ve Cumhuriyet Kutlaması’nın 26 Ekim Cuma 19.30’da Avcılar Hilton Hotel’de yapılacağını...

 

CHP’DEN MHP’YE TESİS

- CHP’li Yenimahalle Belediyesi’nin Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin yapıldığı Kütahya’nın MHP yönetimindeki Dumlupınar ilçesine kazandırdığı ‘Dumlupınar Belediyesi Sosyal Tesisi ve Konukevi’nin 28 Ekim Pazar günü Kılıçdaroğlu’nun katılacağı törenle açılacağını...

 

Yazarın Tüm Yazıları