Madeni eşyacılar çok iş yaptı

Ambulans ve iş makinelerini onarıyor, sıhhi tesisat takıyor, kapı-kilit açıyor, konteyner ve soba kuruyor.

Haberin Devamı

Umut 2023 Platformu, Kahramanmaraş Pazarcık depremi ardından kuruldu ve ülkemizin zorlu ekonomik koşulları ve pandemi nedeniyle ortaya çıkan belirsizlik ortamında, depremin yaralarını iyileştirmek ve ülkemizin geleceği için umut olmak amacıyla çalışmalarına başladı. Platform, geçici barınma ve kalıcı konut, sanayinin sürdürülebilir şekilde yapılandırılması, kırsal kalkınma, yeşil dönüşüm, istihdam, eğitim ve sosyal kalkınma gibi konularda projeler geliştirerek toplumun tüm kesimlerine hitap ediyor.

Kurucularından ‘Umut Gençlikte Hareketi’, kırsal kalkınma için Atatürk’ün ‘İdeal Cumhuriyet Köyü’ projesinin ve Umut Marketlerin altyapısını hazırlarken, Anadolu Kalkınma Kooperatifi depremde zarar gören çiftçi ve esnafın ortak markalar ile ürünlerinin satışı ve ihracatı için projeler hazırladı. Bunlar bölgedeki çiftçilerin ve esnafın da kalkınmasına katkı sağlayacak.

Haberin Devamı

200 BİN ÜYESİ VAR

Umut 2023, Türkiye’nin en büyük katma değerini yaratan meslek gruplarından oluşan Madeni Eşya Sanatkârları Federasyonu gibi 200 bin üyeden oluşan kurucularıyla, deprem bölgesinde yürüttükleri çalışmalarıyla da adından söz ettirdi. Toplamda 300 TIR yardım bölgeye sevk edilirken, 10 bin adet sobanın üretilmesi ve sevkıyatı yapıldı. Göksun’da bin adet Umut Konteynerleri kurulacak. Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere federasyon bünyesinde yer alan sıhhi tesisatçı meslek grubundan 30 ekip oluşturuldu. Oto sanatkârlarından 20 ekip bölgede arızalanan ambulans ve iş makinelerinin arızasını gidermek için görevlendirildi. Çilingirciler ve kilitçiler meslek grubu olarak, deprem bölgesinde çalışmaları engelleyen araçların kaldırılmasına da destek verildi.

Umut 2023 Platformu Başkanı ve aynı zamanda Madeni Eşya Sanatkârları Genel Başkanı olan Hayrettin Yıldırım, toplumsal dayanışma ve işbirliği anlayışıyla, ülkemizin ekonomik ve sosyal açıdan kalkınması için çalışmalarına yorulmadan devam edeceklerini belirtiyor. Siz de Umut 2023 Platformu’na katılarak bu mücadeleye destek olabilir, Umut Gönüllüleri olarak ülkemizin geleceğini hep birlikte inşa etmek için çalışabilirsiniz. Destek olmak isteyenler web sitesi üzerinden iletişime geçebilirler. www.umut2023.org

Haberin Devamı

EN BÜYÜK KÖMÜRCÜ OLDUK

Uluslararası düşünce kuruluşu Ember’in yayınladığı son analize göre, Türkiye’nin elektrik üretimi için kömür ithalatı 2022 yılında iki katına çıkarak 5.3 milyar dolara ulaştı. Tüm zamanların en yüksek kömür ithalatına ulaşılan yılda Rusya, Kolombiya’yı geçerek Türkiye’nin en büyük kömür tedarikçisi oldu. Araştırmanın öne çıkan bulguları şu şekilde: Enerjide Rusya’ya bağımlılık artıyor.

Türkiye 2022 yılında kömür ithalatının yarısına yakınını Rusya’dan sağladı; doğalgaz ve petrol gibi diğer enerji kaynaklarında da Rusya’nın payı yüzde 40-45 arasında. Öte yandan Akkuyu Nükleer Santral Projesi de Rus devletine ait.

BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

-TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın, kararnameyle birlikte deprem bölgesindeki kentlerin yeniden kurulma, yapılaşma ve planlama süreçlerine dair tamamıyla devre dışı bırakılması karşısında; öncelikle meslektaşları ve öğrencileri olmakla birlikte TMMOB bünyesindeki diğer odaları ve tüm yurttaşları kapsayan bir imza kampanyası başlattığını....

- Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in, yerelden kalkınma projeleri kapsamında ekilemeyen alanların tarıma kazandırılması amacıyla Antalyalı çiftçilere 1000 dekar alanda 20 ton ata tohumu hibesi yapıldığını, ata tohumu desteğinde bulunulan çiftçilere gübre desteği de sağlanacağını söylediğini...

Haberin Devamı

-Tataristan’ın deprem bölgesine yardımlarına devam ettiğini, Rusya’nın Acil Durumlar Bakanlığı’na ait İL-76 tipi uçakla Kazan’dan 40 ton insani yardımın Adana’ya getirildiğini...

GÜNÜN SORUSU

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Kanunu’nda, Orman Kanunu’nda çok köklü değişiklikler yapıyor. ‘Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’na getirildi. Bu süreçte tarımsal ekonomist Prof. Dr. Tayfun Özkaya soruyor: “Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere direktif mi verecek?”

CHP’DE ZORLU VEKİL SEÇİMİ TARTIŞMALARA NEDEN OLUYOR

‘KATILIMCI DEMOKRASİ’ BU MUDUR?

CHP Parti Meclisi 12 Mart günü Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplandı. ‘Seçim’ toplantısında tek bir itiraz oldu. Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal “Parti tabanımız önseçim istiyor, dikkate almak gerek” dedi ancak destek görmedi. Başka bir tartışma ya da önerme olmadan Kılıçdaroğlu’na tam yetki verildi. Dolayısı ile İttifak partilerine verilecek milletvekili dahil listelerde son söz Kılıçdaroğlu’na ait olacak.

Haberin Devamı

CHP MYK’sı önceki gün toplandı. Aday listeleri kurulun en önemli gündem maddesiydi. 17 kurul üyesinin isimlerini hatırlamak ister misiniz? Ahmet Akın, Ali Öztunç, Bülent Kuşoğlu, Bülent Tezcan, Faik Öztrak, Fethi Açıkel, Gamze Akkuş İlgezdi, Gökçe Gökçen, Gülizar Biçer Karaca, Lale Karabıyık, Muharrem Erkek, Oğuz Kaan Salıcı, Onursal Adıgüzel, Selin Sayek Böke, Seyit Torun, Veli Ağbaba, Yüksel Taşkın. Bu üyeler içinde 8’i, Faik Öztrak, Selin Sayek Böke, Engin Özkoç, Veli Ağbaba, Onursal Adıgüzel, Oğuz Kaan Salıcı, Muharrem Erkek ve Bülent Tezcan ‘Seçici Komisyon’ üyesi oldu. Bu yöntem daha önce 5 kişiydi; ancak listeler üzerinde büyük tartışma yaratıyordu.

Bir Kurultay delegesi diyor ki: “Eskiden PM toplantılarında tartışmalar çıkardı, şimdi ise soru soran yok. Zaten MYK üyelerinin çoğu ‘kadrolu’ sayılıyor; hiç değişmiyor. Sürekli ‘Katılımcı Demokrasi’den bahsedenler, aday milletvekillerinin 17 MYK üyesi ve Kılıçdaroğlu tarafından belirlenecek olması, parti içi demokrasiden söz etmenin anlamını yok etmiyor mu?”

ADAYLIĞIN ANLAMI

Bu durumda tabandan siyasete başlayıp parti içinde çalışmaya, emek vermeye gerek yok. Genel Başkan’a yakınsan, MYK’da tanıdığın varsa listedesin, 30 bin TL’yi boşu boşuna yatırmamış olursun. Açık söylemek gerekirse, bu gidişle ‘arazi çalışmaları’nda pankart asacak üye bulunmaz. Bu arada bazı güçlü isimlerin ‘seçiciler’ arasında yer almamasının ‘onların bakan olacağı’ anlamında yorumlandığı öğrenildi.

MESAJ PANOSU

- Basında yer alan deprem haberlerini mercek altına alan Medya Takip Merkezi’nin (MTM) araştırmasına göre son 12 yılda medyaya yansıyan 6 milyon deprem haberine sadece 30 günde ulaşıldığı görüldü.

-Çevrebilim ve ekoloji arasındaki fark nedir? Ekoloji, parça-bütün ilişkisini temel alırken; çevre bilimleri, merkez-çevre ilişkisini esas alır. Yani tek bir ekoloji varken; birçok çevre bilimleri vardır! Tahir ÇALGÜNER

-Bugün başlayacak olan ‘1923 İzmir İktisat Kongresi’ nedeniyle Bilsay Kuruç’un ‘Mustafa Kemal Döneminde Ekonomi’ kitabının kongre ile ilgili Alaettin Hacımüezzin’in hazırladığı özet bölümünü okuyunuz.

Yazarın Tüm Yazıları