Kıbrıs’ta kuzey-güney savaşları

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tarihi Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 18 Ekim Pazar günü Başbakan Ersin Tatar ve Devlet Başkanı Mustafa Akıncı arasında gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Türkiye’nin Akdeniz’deki kaderi de belirlenecek.

Güney Kıbrıslı Rumların, Akıncı’yı desteklemesi boşuna değil.

Bağımsız aday Akıncı geçen dönemde Kıbrıs müzakerelerinde devamlı Türkleri zora sokan, Rum yandaşı fikir ve konuşmalarıyla gündem oldu.

“Kıbrıs’ta çözüm için topraklarımızdan bir kısmını Rumlara geri vermeliyiz” ifadesi, belgeleriyle ortada olan tavrının söze dökülmüş halidir.

Eğer Kıbrıs’ı kaybedersek, Doğu Akdeniz’deki haklarımızı, Akdeniz’deki iddiamızı kaybederiz. ‘Mavi vatan’ kavramından nefret edenlerin hepsi Rumların yanında toplandı. ABD, İngiltere, Fransa, Mısır, Suudi Arabistan, İsrail, say gelsin... Fransa üs açtı. Yunanistan asker sayısını arttırdı. Akıncı ise hâlâ gül, bülbül ve ‘Rum taraftarı’ söylemlerinde!

Haberin Devamı

ATATÜRK’ÜN UYARISI

Sömürgeci güçler adeta ‘milli irade’ şampiyonu; tıpkı Irak’ta, Suriye’de saygı gösterdikleri gibi yani... Kıbrıslılar çok ağır bir propaganda altında. İç politika nefretleriyle ve duygusal oy verirlerse, her şey bir yana Atatürk’e ihanet ederler. Çünkü Atatürk ne demişti:

“Efendiler, Kıbrıs düşman elinde bulunduğu sürece ikmal yollarımız tıkanır. Kıbrıs’a dikkat ediniz. Bu ada bizim için çok önemlidir...”

KKTC’de seçmenlere deniliyor ki, “Kıbrıs’ta oy verirken Türk’ün geleceğine oy ver. Geleceğine oy ver, propagandaya değil.”

Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nda “Hedefimiz Akdeniz” diyordu.

Kıbrıs’ta ‘milli idareye’ Amerika ve İngiliz sahip olmuş ve gençlerin tamamını yönlendiriyorlar. Ne mi yapıyorlar? “Size pasaport veririz” diyerek... Sakın bunu unutmayın. Türk bölgesinde de aynı şey yaşanıyor.

KAÇAK İÇKİ KONUSU İYİCE ‘BAŞIBOZUK’ HALE GELMİŞ

KAÇAK alkolden (metil alkol) beklenmedik ölümlerin artması kamuoyunun fazlaca dikkatini çekmeye başladı.

Hele içki fiyatlarının aşırı derecede artmış olması, tüketicileri daha ucuz yollardan alkol bulmaya zorluyor. Özellikle de Bulgaristan’dan ‘Mastika’, Yunanistan’dan da ‘Uzo’ isimli içkiler geliyor. Alkolü meyveden yapılan bu içkilerin yurda girişinin son zamanlarda sıkı denetimle azaldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bağ bozumu sürecine girildiği şu günlerde kaçak içkinin, üzüm üretimi ile ilgisi var mı?

Ancak şarap üretimi ile ilgili üzüm... Şarap yapmak da bağı olan ve resmi kayda girenler için yasal bir hak.

Rakı üretiminde etil alkolün pancar ve tahıldan mal edildiğini söyleyen ilgili çevreler, “Bu ilişkiyi kurmak pek uygun olmuyor. Etil alkol ile üzüm hasadının pek ilgisi yok. Üzümden yasal hak olarak şarap üretiliyor” diyorlar.

Burada esas sorun, market raflarındaki alkollü ürünlerin fiyatlarının alınan ÖTV nedeniyle aşırı derecede yüksek olması ve tüketicilerin alkollü içecekleri daha ucuza temin edebilmek için kaçak alkol imal edenlerin tuzağına düşmeleridir.

Haberin Devamı

Devletin ‘yüksek vergi’ toplarken, insanların sağlığını da düşünmesi gerekmiyor mu?

Bu arada rakı üreticileri arasında rekabete karşın ortaya çıkan ‘karmaşa’ konusunda bakanlığın üreticilerle bir araya gelerek ortak bir ‘çözüm’ bulması gerekiyor.

Yoksa önümüzdeki günlerde kaçak içkiden ölenlerin sayısı kat ve kat artabilir.

KÜÇÜKLER DE YARARLANDIRILMALI

VAKIFLAR Bankası yüzde 0.69 faizli konut kredisi kullandırıyor ama bunu sadece büyük müteahhitlere, Emlak Konut ve TOKİ gibi güçlü firmalara veriyor. Niye herkes kullanamıyor? Tamam, büyükler kullanıyor fakat küçükler firmalar niye yararlanamıyor?

Bakınız, bu güzel bir uygulama ama herkes kullansa ekonomi için daha yararlı olmaz mı? Büyükler sıkıntıda ama küçük firmaların sıkıntısı daha büyük.

M.KAYA-ANKARA

Haberin Devamı

BÖCEK’TEN SELAM!

ANTALYA Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yoğun bakımda yatan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in durumunu sorduğumuzda ‘yoğun bakım’da olduğunu ve durumunun eskisi gibi olduğunu söylediler. Makineden arada çıkarıp nefesini kontrol ediyorlarmış; sonra tekrar bağlıyorlarmış. Buna ‘uyandırma’ diyorlarmış.

Öğleye doğru sosyal medyada Serkan Özkan adlı bir kullanıcıdan, Böcek’in 35. gün sonra gözlerini açtığın mesajı geldi. “Başkana bolca sağlık sıhhat diliyor, kötü duruma sevinen arkadaşlara da geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” diyor.

Doktor bir dostumuz, “Böcek’in durumu gerçekten ağır, çok güçsüz, kendisine gelemiyor. İyi-kötü arasında bir durum var. Gene de umut sahibiyiz” diyor.

Haberin Devamı

Böcek’in durumuyla ilgili olarak yarın bir basın toplantısı yapılacak.

KİM PARTİ KURUYOR?

Üniversite hastanesindeki muhatabımızla konuşurken bize bir laf attı: “Bu süreçte Antalya kökenli bir parti kurulursa şaşırmayın!”

Fazla bir şey öğrenemedik, bekleyeceğiz demek ki...

Dün ABB meclis üyelerinin sayısını verirken, bu listeye İYİ Parti’den ayrılan bir bağımsızın eklendiğini de  bildirelim.

BİLİYOR MUSUNUZ?

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı ile Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin işbirliğiyle ‘Trio Patara’ (Leyla Bayramoğulları, Nurdan Küçükekmekçi ve Aslınahan Gönür) konserinin Patara Meclis Binası’nda 17 Ekim cumartesi 19.00’da yapılacağını...

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in 19 ilçenin tamamında açılması talimatını verdiği kreşlerin hayata geçirildiğini...

Yazarın Tüm Yazıları