Kenevir neden kabullenilmiyor

GEÇEN yıl Romanya seyahatimiz esnasında ‘Asrın Gıdası’ olarak da tanımlanan ’Organik Kenevir Tohumu Proteini’ isimli ürünle tanıştık.

Haberin Devamı

Keneviri bugüne kadar uyuşturucu, marijuana gibi isimlerle tanımıştık. Bu ürünü tanıdıktan ve araştırmaya başladıktan sonra küresel güçlerin kenevir bitkisine karşı olan savaşını; yasaklama, imaj, propaganda vb çalışma ve engellemeleriyle karşılaştık.

Bu ürünü kullanmaya başladığımızda yaşamımıza yepyeni bir renk ve enerji kattığını gördük. Kenevir adeta DNA’mızın içindeydi.

İhtiyacımız olan tüm mineral, bileşen, vitamin, amino asitler vb ondaydı. Bitkiye olan hayranlığımız arttı. Anadolu’da asırlardır kenevir üretimi yapılmış. Birçok sektörde (ilaç yapımı, kağıt yapımı, yakıt yapımı/bio yakıt, kumaş yapımı, otomotiv sektörü, petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda, ilaç ve kozmetik yapımında vs) kullanılıyor. Romanya’daki ilgili firma ile irtibata geçip ürünlerini Türkiye’de kendi markamız ile satmak istedik, ilgili bakanlık da ithalat izni verdi. Ürünleri getirdik ancak üç aydır Erenköy gümrüğünden çekemiyoruz.

Haberin Devamı

Ne yazık ki, bu mucize ürünü, diğer kenevir ürünlerini insanımızla buluşturmak istedik, sağlıkta devrim yapacağız dedik, olmadı. Bu ürünü Türkiye’de niye ekmiyoruz? Aydın ve Samsun ve Kastamonu Üniversitelerinde bu konuda çalışmalar yapılıyor. Biz niye üretmiyoruz, Kenevir’den neden uzak duruyoruz?
Ahmet Muhsin TEZER/ KAŞ

OKUYUNUZ

- NURETTİN Sözen’in İstanbul projeleri neden yankı uyandırmadı?

- ESKİ Hürriyetçi Cemil Özyıldırım Babıali’nin ustalarının unutulmaz anılarını ‘Yazıyor’ adlı kitabında topladı. Hürriyet öyküleri de geniş yer tutuyor. Bu arada yeni yayınlanan kitapların listesini de internet sayfamızda bulabilirsiniz.

- ÖZAL’ın danışmanı Can Pulak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup yazarak, “Marmaris Karacasöğüt’ü görmelisiniz” dedi.

MESAJ PANOSU

ILICALI’NIN ERZURUM PROJELERİ

- AKP Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Erzurum ziyaretinde 2026 Kış Olimpiyatı adaylığı için ‘müjde’ verdiği kentin resmi başvurusu bu hafta Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne (IOC) iletilecek. Bu spor tarihine geçecek dev bir adımdır” açıklamasını yaptı. (Aday adayları Stockholm, Sapporo, Graz-Schladming, Milano veya Torino ile ABD’den bir kent)

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ

TRAKYA’DA BÜYÜK YÜRÜYÜŞ

- TRAKYA Şeker Platformu’nun şeker fabrikalarının kapatılmaması için 25 Mart Pazar 14.00’te Lüleburgaz Eski Hükümet Konağı’nda başlayacak ‘Trakya Şeker Yürüyüşü’ yapacağını...

- PEN Yazarlar Derneği’nin, Dünya Şiir Günü bağlamında PEN Şiir Ödülü’nün bu yıl Cengiz Bektaş’a 24 Mart Dünya Şiir Günü’nde, 17.00’de Maya-Cüneyt Türel Sahnesi’nde yapılacak törenle verileceğini...

- ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin’in Teknoloji Buluşmaları’nda, TUİK’e göre 65-74 yaş arasında internet kullanma oranının yüzde 11’e yükseldiğini hatırlatıp, “Bizim de dijital okuryazarlık seferberliği başlatmamız gerekiyor” dediğini...

Haberin Devamı

- AKADEMİSYEN, mimar Meryem Fındıkgil’in, cumartesi günü 16.00’da Moda Tarihçi Kitabevi’nde ‘İstanbul ve Meydanlar Üzerine Düşünmek’ konusunda bir konuşma yapacağını...

EMEKLİYE İKRAMİYE VAR MI?

BİR süredir gazetelerde “Emekliye bayram ikramiyesi” haberleri yer alıyor. Medya tarafından gündeme taşınan haberlerde emekliye adeta umut pompalanıyor. Oysa bu konuda kesinleşen bir karar yok. Çünkü memur sendikaları konfederasyonları “memur ve emekliye bayram ikramiyesi ödensin” talebini bu ay içinde toplanması beklenen Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısında gündeme getirecek. Memur ile memur emeklisine dini bayramlarda ikramiye ödenmesi talebi kabul görürse, aynı haktan işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin de yararlanacağı belirtiliyor. Geçen ağustos ayında gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde masaya yatırılan, ancak karara bağlanamayan talep ve görüşler daha sonra gerçekleştirilen KPDK toplantısında yeniden değerlendiriliyor. Bu doğrultuda memur sendikaları ikramiye taleplerini bu toplantıda bir kez daha gündeme getirecek. Yani daha henüz kesinleşmiş bir karar ortada yokken memur, özellikle emekliler beklenti içine sokuluyor. Hem KPDK’da bu yönde karar alınsa bile son sözü söyleyecek olan hükümet. Hükümet onay vermediği sürece KPDK ikramiye talebini benimsese bile hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Hükümetin gündeminde bu konunun olduğunu sanmıyorum. Eğer olsaydı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım parti kongrelerinde çok önceden açıklardı. İkramiyeye ilişkin haberler, şimdilik memur ile emekliyi umutlandırmaktan öteye geçmiyor. Henüz böyle bir karar yokken, “memura ve emekliye ikramiye müjdesi” yönündeki haberler emekliyi umutlandırıyor, gerçekleşmeyince de hayal kırıklığı yaratıyor. Aslında emeklinin en büyük beklentisi türlü vaatlere karşın hala çıkarılamayan yeni intibak yasası.

Şükrü KARAMAN

 

Yazarın Tüm Yazıları