Kaşık ve kepçe

Emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen, köşemiz için hazırladığı bilgi notunda “Bu bir aldatmacadır” iddiasını ortaya attı.

Haberin Devamı

Esen diyor ki: “Hükümet yetkilileri tarafından yıllardır dillendirilmekte olan “emeklilere aylıklarını aldıkları bankalar tarafından promosyon (özendirme ödemesi) yapılması” konusunda sona gelindiği; bu bağlamda ilk olarak SGK ile TCZB yetkilileri arasında protokol düzenlendiği görülmektedir.
Protokol hükümleri uyarınca 3 yıl TCZB’de kalma taahhüdü karşılığında emeklilere, aylıklarına göre 300-450 TL arasında değişen miktarda, özendirme ödemesi yapılacaktır. Basında yer alan haberlerde protokolde sadece ödenecek promosyon miktarı üzerinde durulduğu, emeklilere banka tarafından verilecek diğer hizmetler (havale/EFT yapılması, fatura vb giderlerin ödenmesi) konularının göz ardı edildiği görülmektedir.
Bu suretle bankalar “kaşıkla verdiklerini kepçe” ile geri alacaklardır.

Nitekim TCZB henüz promosyon ödemesine başlamadan 2017 yılında alınacak (asgari tutarlar üzerinden ücret ve komisyon) giderlerini yüzde yüz oranında artırmıştır. (2 TL’den 4 TL’ye yükseltilmiştir.)

Elektronik ortamda yapılan ve maliyeti 0.21 kuruş olarak belirtilen her işlem için TCZB; emekliden de 3.13 TL komisyon bedeli almaktadır.

Böylelikle 1.000 TL aylık alan emekliye ayda 8.33 TL ödeyecek olan TCZB; emeklinin (kira, yönetim giderleri, su, elektrik, telefon, TV-internet vb) otomatiğe bağlanmış ödemelerinin yapılması karşılığında her ay 24 TL (ücret/komisyon) gelirini düzenli olarak tahsil edecektir.

Belirtilen nedenlerle bankalar tarafından verilen hizmetlerden alınan komisyon giderleri konusunu kapsamayan, hatta ucunu açık bırakan protokol düzenlemelerinin, emeklilerin lehine olmayacağı açıktır.”


AYVALIK VE CUNDA BETONA BOĞULACAK
PROF. Dr. Kerim Alpınar, “Tabiat Parkı gerçekten cennetten bir köşe niteliğinde, ancak bu dünyada cennetten bir yer almak isteyen o kadar çok nüfuzlu kişi var ki...” diyor.

Ayvalık ve Cunda betonda boğulacak diyor, sonra da soruyor: “Haberiniz var mı?” Yoktu, yeni öğreniyoruz.

Evet, Ayvalık ve ülkemizin birçok yerindeki doğal sit alanları yok edilmeye çalışılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı özel firmalara ihale vererek doğal sit alanlarını yeniden incelemeye aldı. Sözde ‘bilimsel temelli’ bir çalışma yaparak sit statüleri yeniden belirlenecekti. Oysa daha işin başında ihale alan firmalara nerelerin korunacağı, nerelerin koruma kalkanından kurtarılıp ranta açılacağı gözümüzün önünde bağıra çağıra söylendi.

O çalışmalar Ayvalık’ta yapılırken ilgili bürokratlar daha alanı görmeden ve ortada firmanın yaptığı ‘bilimsel’ bir çalışma olmadan, “Buralarda korunacak bir şey yok” diyerek her şeyi başından belirlediler. Yani önce karar alınmış sonra buna ‘bilimsel’ kılıf uydurulmuştu.

Datça, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Ayvalık, Çeşme... Aklınıza neresi gelirse hepsini talana ve ranta açmaya hazırlanıyorlar.

Ranta ve talana karşı çıkmak istiyorsanız, ‘Ayvalık Tabiat Platformu’na güç vermelisiniz.


BİLİYOR MUSUNUZ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın İçişleri Bakanlığı’na, “15 Temmuz’da şehit düşen yurttaşlarımızın ailelerine, 10 Ekim katliamında şehit düşen sivil yurttaşımızın ailelerine göre 30 kat daha fazla maaş bağlandığını belirterek, ‘Ortaya çıkan sonuç, kamuoyunda hakkaniyet açısından tartışmaları beraberinde getirmektedir. Böyle bir ayrımcılık olur mu’ diye sorduğunu...

TEMA’nın Sevgililer Günü için hazırladığı ‘mutlu gün’ ürünlerini www.cekuldukkan.org’dan görebileceğinizi...


MESAJ PANOSU
CUMHURİYET Kadınları Derneği Genel Başkanı Dr. Canan Arıtman: “Hayır kazanacak, vatanın bütünlüğü sağlanacak, milletin yüzü gülecek.”

TÜRK diplomatı (Los Angelos Başkonsolosu Kemal Arıkan’ı) öldüren terörist (Hamping Sasunyan) ABD’de 35 yıl hapsedildi; ya bizim katillerimiz? / Doğan AKIN-t24.com.tr

KATILIMCI demokrasi anlayışıyla insan haklarına saygılı projeler üreten Karşıyaka Belediyesi, Strasbourg’da Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından verilen ‘12 Yıldız Şehri’ unvanına 3. kez layık görüldü.


İKİ ALBÜME DİKKAT
RUSYA Federasyonu devlet sanatçısı, Dağıstan kökenli, Rusya ve Türkiye Diyalog Platformu Başkanı Akhmed Akhmedov, ‘Türk Dünyasından Müzik Köprüsü’ adı altında ‘Layla Layla’ albümü İstanbul Kültür AŞ tarafınan çıkartıldı. Türk ve Rus müzisyenlerden oluşan ekiple yaratılan albümün özelliği son yıllardaki Rusya-Türkiye dostluğunu temsil ediyor. Her parça Türk dünyasından bir bölgeyi temsil ediyor. Yunus Emre’nin ‘Sevelim, sevilelim’ parçası yer alıyor.

AYDINLARIN YENİ ALBÜMÜ
PINAR Aydınlar, 6 yıl sonra çıkardığı ‘Gidenlerimiz Bêkes’lere’ isimli yeni albümünün tanıtımı için 12 Şubat’ta 14.00’te Şişli Kent Kültür Merkezi’nde ilk kez sevenleriyle buluşacak. İber Müzik’ten çıkan albümünde Türkçe, Ermenice, Kürtçe, Zazaca, Hemşince eserler yer alıyor.


Haberin Devamı

TEKİRDAĞ'DA MÜBADELE SEMPOZYUMUNUN ARDINDAN
TEKİRDAĞ’da hafta başında düzenlenen Uluslararası Mübadele Sempozyumu’nda mübadele tarihine kaynaklık edecek yeni bilimsel veriler ortaya çıktı. Sempozyum sunumlarında tarih yapraklarında kaybolmaya yüz tutmuş birçok konu farklı boyutlarıyla ele alınarak, mübadele tarihine ışık tutuldu. Sempozyuma Yunanistan’dan 8 akademisyen, Kavala’dan 40 kişilik sanatçı ve dansçı; yurt içinden; İstanbul’dan 20, İzmir’den 16, Ankara, Malatya, Muğla, İzmit, Denizli, Kayseri, Samsun, Hatay, K.Maraş, Edirne, Çanakkale ve Niğde Üniversitelerinen birer akademisyen ile 37 koro ve sanatçı katıldı. Sempozyumun sonunda tüm dünyaya barış mesajı verildi.

Haberin Devamı

Konuşmacılar arasında yer alan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa’nın 7. oturum Başkanlığını yaptığı “Mübadelenin Yerel Kültüre Etkileri” konulu oturumda; Doç. Dr. Serap Daşdemir “Mübadele Kentlerinden Ayvalık’ta 1924-1927 Yılları Arası Sosyo-Ekonomik Yapılanma ve Kültürel Hayat”, Dr. Stavros Anestidis’in “Tekirdağ’ın Rum Ortodoks Nüfusu: Eğitim ve Kültüre Önem Veren Bir Toplumdan Görüntüler” konulu sunumunu da TBB personeli Mehtap Petek yaptı. Öğr. Gör. Ayşe Alev Direr Akhan’nın 8. Oturum Başkanlığını yaptığı “Tekirdağ ve Mübadele” konulu oturumda; İhsan Tevfik Kırca “Belgeler Işığında Tekirdağ’da Göç”, İskender Özsoy “Tekirdağ ve Selanik’in Yas Kardeşliği”, Yakup Önal “Bir Mübadele Kasabası: Şarköy”,

Haberin Devamı

Prof. Dr. Kemal Arı’nın 9. Oturum Başkanlığını yaptığı “Edebiyat ve Sanat Açısından Mübadele” konulu oturumda; Prof. Dr. Damla Demirözü “Yunan Romanında Göç”, Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık “Tekirdağ Türkülerinde ve Ezgilerinde Mübadele Unsurları”, Okutman Derya Genç Acar “Türk Sinemasında Nüfus Mübadelesi: Beyaz Perdeye Yansıyanlar”, Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç’in 10. Oturum Başkanlığını yaptığı “Mübadele ve Bellek” konulu oturumda; Prof. Dr. Yücel Kabapınar ve Uzman Öğretmen Yasemin Yabansu “Mübadeleyi Duyumsamak/Hissetmet ve Kanıt Temelli Öğrenme: Ortaokul Öğrencileri İle Uygulamalı Bir Araştırma”, Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay Gelibolu Vilayetinde Mübadele ve Mübadele Sırasında Yaşananlar”, Yüksek Lisans Öğrencisi Nimet Altuntaş “Kemalpaşa/İzmir’e Yerleştirilen Mübadil Aileler, Örnekleri İle Yaşananlar”, Özgür Akdağ Muğla’da İkinci Kuşak Mübadillerin Belleğinde Mübadele ve İmgeler”, Yüksek Lisans Öğrencisi Ayhan Aypak “Giritli Mübadillerden Gerçek Bir Kesit”, Öğr. Gör. Ayşe Alev Direr Akhan “Bir Mübadil Hikayesi ‘Taş Bebek/Karasu’nun Emaneti” ve Mert Rüstem “Girit’ten İzmir’e Mübadil Fotoğrafhane” konularında konuşma yaptılar.

Haberin Devamı

MÜBADELE DİNLETİSİ
Konuşmalar sonrasında Cafe Aman İstanbul’un solistleri Stelyo Berber ve Pelin Suer ile “Bir Ayrılık Şarkısı: Mübadele” konulu dinleti konukların büyük beğenisini topladı. Vatandaşların da eşlik ederek eğlenceli dakikaların yaşandığı dinletide dosluk ve barış mesajları verildi. Ayakta alkışlanan konser sonrasında Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Stelyo Berber ve Pelin Suer’e güzel konserden dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti.

Dinleti sonrası Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Prof. Dr. Kemal Arı ve Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç tarafından üç gün boyunca bilimsel konuşmaların yapıldığı, sergilerin, film gösterimlerinin yapıldığı ve konserlerin düzenlendiği sempozyumun genel değerlendirilmesi yapıldı.

Haberin Devamı

BİLGİ ŞÖLENİNE ŞAHİTLİK ETTİK
İlk olarak konuşma yapan Prof. Dr. Kemal Arı, “Üç gün boyunca Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği bir bilgi şölenine şahitlik ettik. Burada yapılan bilimsel etkinliklerle ve bilimsel paylaşımlarla mübadele araştırmasında ne kadar ol aldığımızı ve ufkumuzun ne kadar genişlediğini de görme imkanı bulduk. Bu açıdan bize ev sahipliği yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Umarım bu tarz çalışmalar ve organizasyonlar önümüzdeki yıllarda da devam eder.” dedi.

İLK DEFA BİR SEMPOZYUM
Prof. Dr. Kemal Arı’nın ardından söz alan TBB Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka şöyle konuştu: “Tekirdağ çok önemli bir mübadil kenti olmasına rağmen Tekirdağ üzerine hiç çalışma yoktu. Şimdiye kadar ülkemizde mübadele sempozyumları yapıldı. Aradan 94 yıl geçmesiyle sözlü tarih tükeniyor. Bu nedenle bu tarz toplantıların daha sık yapılması gerekliliği ortaya çıkıyor. Biz de TBB olarak bu noktadan yola çıkarak mübadele konusuna Tekirdağ’dan bir ışık tutalım istedik. Belki başka bir belediyede olsaydık bu sempozyumu düzenleyemeyebilirdik. Türkiye’de ilk defa bir belediye mübadele sempozyumu düzenliyor. Bu nedenle gösterdiği hassasiyetten dolayı Büyükşehir Kadir Albayrak’a teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Tekirdağ üzerine hiçbir çalışma yokken 10 oturum boyunca birçok bilimsel çalışmayı paylaşabiliyorsak bu sempozyumun Tekirdağ açısından başarılı geçtiğine inanıyorum. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

TARİH ÇALIŞMALAR HIZ KAZANACAK
Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç, ilk defa bir yerel yönetimin böyle bir sempozyum düzenlediğine dikkat çekere Kadir Albayrak’a teşekkür etti. TBB Genel Sekreteri Oral Karakaya genel bir değerlendirme yaparken “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak ortaya çıkarmış olduğumuz mübadele öyküleri kitabı Milli Eğitim Bakanlığı ile yapacağımız bir iş birliği ile bir talim terbiye kurulundan geçerse okullarda bir eğitim aracı olarak kullanılırsa mübadele tarihine bir katkı sağlamış oluruz. Mübadelenin aslında Türk-Yunan toplumlarının dostluğu için çok uygun bir zemin olduğudur. Düşmanlığı ve çatışmaları değil dostluğu bize kazandırabilecek bir zemine kaynaklık edeceğine inanıyoruz” şeklinde devam etti.

Kadir Albayrak ise konuşmasında şöyle konuştu: “Bu sempozyumla Türk-Yunan kardeşliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdik. Bu sempozyum tarihimize ışık tutacak.Bu sempozyumun dünya barışına katkısı olacağını düşünüyor, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.


İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KARARLARI
TÜRKİYE’deki yerel çevre mücadelelerinin en önemli ayaklarından birini hukuki mücadeleler oluşturuyor. Dünya’da da, çevre ve doğa koruma alanında yurttaşların ve sivil toplum kuruluşlarının itirazlarını en çok dillendirdiği alanların başında da hukuki mücadeleler geliyor. Bu yüzden, özellikle iklim adaleti ve iklim değişikliği hakkında uluslararası mahkeme kararları ile oluşan yeni normlar ve ihtiyaçlar, Türkiye’deki ekoloji ve çevre mücadelelerine dair de önemli öğrenme ve deneyimleri ortaya koymaktadır. Küresel İklim Değişikliği Yükümlülükleri Hakkında Oslo İlkeleri ve İklim Adaleti Mücadelesinde Uluslararası ve Yabancı Mahkeme Kararları adlı çalışma, çevre hukuku alanında uluslararası gelişmeleri Türkiye toplumu ile paylaşmak için hazırlanmış bir çalışma. İlgilisi, çalışmanın basın bültenini aşağıda iletişim@ekolojikolektifi.org’dan izleyebilirsiniz. / Cömert Uygar ERDEM- Ekoloji Kolektifi 0536 472 46 17

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları