Johnson Türk zeytinyağına yoklama çekiyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Türkiye’den ithal edilen zeytinyağına 93 peni vergi alınmakta olduğunu belirterek “Neden Türk zeytinyağına 93 peni vergi var?” diye sormuş ve Türk zeytinyağı ithalatında vergilerin kaldırılabileceğini belirtmiş...

Haberin Devamı

İlgili haber, birçok haber sitesinde yer almasına karşın yazılı medyada gözümüze ilişmedi. Haber Bloomberg’de ve Haber Aktüel’de karşımıza çıkıyor. Bloomberg HT’de Ceren Dilekçi Köseoğlu’nun imzasıyla yayınlanmış. Bu haber AB’den ayrılan İngiltere ile Türkiye arasında çok ilginç ticaret ilişkilerinin kurulabileceğini gösteriyor. Ve bu durum sanırım öncelikle Türk zeytinyağının ihracatı için çok büyük bir olanak sunacak. Türk zeytinyağı sektörünün önde gelenleri, TOBB Başkanı hatta Ticaret Bakanı’nın bu konuda ivedilikle İngiltere Başbakanı ile acil temas kurması gerekiyor.

GÜNÜN MİZAHI

OYUNCU: Sen aday mı olmak istiyorsun?”

İmamoğlu’nu canlandıran oyuncu: “Sayın Genel Başkan’ım var ama kendimi taca atacak değilim.”

(Güldür Güldür’ün Altılı Masa Skecinden)

Haberin Devamı

ALAN VE HAZAR TÜRKLERİ KİMDİR

DEPREM uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, ‘Türkiye Batıyor mu?’ (Doğu Kitabevi) başlıklı derleme kitabının çıktığını duyurdu. Ercan’ın sosyal medyadaki bazı mesajları dikkat çekiyor:

“Ruslar ile kan kardeşiyiz. Çünkü Ruslar; Alan Türkleri, Slav ile Viking karışımından oluşmuştur. Rusya’daki tüm Museviler ise Hazar Türkleridir.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Tuva Türkü. Ayrıca Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov Kazak Türkü.”

TÜRKİYE’NİN ‘FOSİL’ YAKIT KARNESİ

ENERJİ ve Temiz Hava Araştırma Merkezi, fosil yakıt ticareti üzerine yeni raporunu bugün yayınladı. Raporda Rusya’dan tüm ülkelere yapılan petrol, doğalgaz ve kömür ihracatı mercek altına alınıyor. Rapora göre Rusya, mayıs ayında ihracat hacminde düşüş yaşamasına rağmen, Ukrayna’yı işgalinin ilk 100 gününde fosil yakıt ihracatından 93 milyar Euro gelir elde etti.

Ukrayna’daki savaşın ilk 100 günü incelendiğinde, Rusya’dan en fazla fosil yakıt ithal eden ilk beş ülke arasında Türkiye de yer alıyor. Türkiye, son 100 günde sadece Rusya’dan 6.7 milyar Euro’luk fosil yakıt ithalatı gerçekleştirdi. Rusya’dan en çok doğalgaz ithalatı yapan ülkeler arasında, Almanya ve İtalya’nın ardından Türkiye üçüncü sırada yer alıyor.

Raporun yazarı CREA’nın baş analisti Lauri Myllyvirta Türkiye hakkında özel görüş verdi:

Haberin Devamı

“Türkiye, Rusya’dan fosil yakıt ithal eden ilk beş ülke arasında, gaz ithalatında ise üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye son on yılda güneş ve rüzgâra yaptığı yatırımlar sayesinde fosil yakıt bağımlılığının ekonomik maliyetlerini düşürmeyi başarmış olsa da hâlâ kullanılmayan önemli bir yenilenebilir enerji potansiyeli var. Fosil yakıt ithalatına harcanan her bir lira, Türkiye’nin hem ekonomik hem de enerji güvenliği açısından acilen ihtiyaç duyduğu enerji geçişini geciktiriyor.”

BİLİYOR MUSUNUZ?

KESK Haber-Sen’in “PTT’te iş çok... Personel...” başlıklı bildiride “Gişe ve dağıtımda baskı ve mobbing var. PTT’de yaşanan haksızlıklar artık had safhaya geldi. PTT emekçileri köle değildir, yaşasın örgütlü mücadelemiz” açıklamasını yaptığını...

Haberin Devamı

‘İTTİFAK MUHABBETLERİ’

ZAFER Partisi lideri Ümit Özdağ’ın, Muharrem İnce ve Cem Uzan’la ittifak kurmaya sıcak bakmadığını, bunun yerine ANAP, DSP ve AP ile temasların 4’lü bir ittifak için sürdürüldüğünü, bu gruba 5. parti olarak katılmak üzere BTP ile görüşeceğini Ali Tarakçı’ya söylediğini...

MESAJ PANOSU

TÜRKİYE’nin, 1923 Lozan Antlaşması ve Boğazlar Sözleşmesi ile 1947 Paris Antlaşması’na göre “askersizleştirilmiş” (gayri askeri: demilitarized) statüye bağlanan Ege’deki belirli adaların bu statülerine Yunanistan’ın riayet etmesini istemesinin tarihi, coğrafi, hukuki, siyasi arka zemini ve temeli vardır.

Tugay ULUÇEVİK

Emekli Büyükelçi

ASKER dostlarımız, lütfen Erdoğan Karakuş Paşa’yı uyarınız! Siyasi muhalefet etmek için açıkça Türkiye düşmanlığı yapıyor, uzmanlığını kötü
amaçla kullanıyor. ABD’ye
karşı teslimiyetçi olan bu paşa, ırkçı-yayılmacı Yunanistan karşısında diz çökmeyi savunuyor. Bu paşa, asla bir Türk subayına yakışmayacak tavır içinde. Türk milletinden özür dilemeli ve artık susmalıdır.

Haberin Devamı

Oğuz AKINCI-EDİRNE

 

Yazarın Tüm Yazıları