İzmir’in işi çok!

İzmir’den notlarımızı sürdürüyoruz. 1.5 yıl önce Aydın’dan İzmir’e gelen Vali Yavuz Selim Köşger’in, o kadar yoğun bir programın içinde bizlere İzmir’i anlatma fırsatını bulmasına sevindik. Biz de kendisine yaşadığımız kenti, İstanbul’u ne kadar olduysa anlatabildik.

Haberin Devamı

İstanbul’un İzmir’e göre her türlü göç nedeniyle biraz ‘yoz ve kaba’ olduğunu söyledik. Vali Köşger, bizim tabirimize “Daha Anadoluludur” diye bir
saptamada bulundu. “İzmir’de oturanlar ise ayrım yapmaz,
aidiyet duyguları kuvvetli.”

Tecrübeli bir bürokrat olduğu dikkat çeken Vali Yardımcısı Hulusi Doğan (Kendisini Çorlu, Alanya, Avcılar ve Milas kaymakamlıklarından biliriz) “‘Herkesin memleketi doğduğu yerdir’ daha doğru bir anlatım olabilir belki” dedi.

AYDIN PROJELERİ

Konyalı olan ve SBF’yi bitiren Yavuz Selim Köşger, İngiltere Oxford’da master yapmış, Fransa’da yerel yönetimler konusunda ihtisasını tamamlamış, Ankara’ya dönüşünde Tarım Kredi Kooperatifleri Kooperatifler Genel Müdürlüğü’nde bulunmuş. Daha sonra İçişleri Bakanlığı kararnamesiyle Sinop, Bingöl, Aydın’dan sonra İzmir’e atanmış (4 çocuğu var). “Torunlarıma bu şerefli görevi gururla anlatabileceğim” diyor.

Haberin Devamı

- Aydın’ı çok sevdiğini bildiren Köşger, Aydın’da neler yapmış! ‘Aydın Beyliği’nin kurucusu Aydın Bey’in mezarını buldurmuş. İzmir’e gelmeden önce başlanan çalışmanın düzenlemesi sürüyormuş, İzmir’den gelişmeleri izliyormuş. Adnan Menderes’in dedesi Hacı Ali Paşa’nın Çakırbey’deki evinin fotoğraflarını Mutlu Menderes’ten bulmuş. Dede Menderes’in 1929’da Çakırbeyli Çiftliği’nde Macar mimarlara yaptırdığı konağın replikasını inşa ettirmiş. Menderes Müzesi de Çine Çayı’nın kenarında yapılıyor.

- Aydın’daki jeotermal yataklarının incir ağaçlarına olumsuz etkisi çevreciler tarafından sık sık gündeme getiriliyor. Ancak Vali Köşger, bize enerji lazım diyerek jeotarmale dönük eleştirileri reddediyor. Jeotermalin kıymetini bilmediğimizi söylüyor.

ÖNÜ MIAMI, ARKASI BANGLADEŞ

İzmir’e geldikten sonra deprem ve sel gibi doğal afetlerle karşı karşıya kalmış. Bunun idari yerel yönetimler tarafından fırsata çevrilmesi gerektiğini, İzmir’in kentsel dönüşüme acil ihtiyacı olduğunu özellikle vurguluyor. “Kenar mahalleleri ayağa kaldırmamız gerekiyor” derken, “İzmir’in ön tarafı Miami, arka tarafları ise Bangladeş” gibi olduğunu açıkça ifade ediyor.

Haberin Devamı

SOYER’LE İLİŞKİLER

“İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le nasıl çalışıyorsunuz?” diye soruyoruz. “Ben görev yaptığım yerlerde ‘devlet ve millet’ el ele vererek uyum içinde çalışırım, kimse ile kavga etmem. Siyaset yapmam” diye konuşuyor.

İzmir tütün depolarının yerine mükemmel bir kütüphane yaptırmak istediği biliniyor. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı, buraya talip olarak daha fonksiyonel projeler üretmiş. Bakanlığa devredildikten sonra bu projede öğrenciler için kütüphanelerin yer alması yerel yöneticileri de çok etkilemiş. Soru şu; kültür mü, turizm mi? Bakalım göreceğiz!

Roman mahallelerine büyük önem veriyor. Onların hibe yardımlarla iş sahibi olmaları için her türlü katkıyı sağlıyor. Romen çocukların genetik test sonucunda topluma kazandırılması için proje uyguluyor; bize soruyorlar, sporcu mu olsunlar, müzisyen mi? Biz her ikisi de yanıtını veriyoruz.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“BEN söylediklerimden sorumluyum, anladıklarınızdan değil.” Stefan Zweig

PROF. TÜRK’TEN SERT TEPKİ: ‘ECEVİT’E ÇOK AYIP EDİLDİ’

ECEVİT hükümetlerinin Adalet ve Milli Savunma Bakanlarından Prof. Dr. Hikmet Sami Türk yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Okul kitaplarından Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştiren hükümetin başbakanı Bülent Ecevit’in adını çıkarmakla tarih değiştirilemez. Tarihi tam ve doğru olarak anlatmak gerekir. Gençlerin eksik ve yanlış bilgilerle yetiştirilmeleri, ülkemizin geleceğinin de öyle şekillenmesine neden olur. Hiç kimsenin böyle bir kötülüğü yapmaya hakkı yoktur.”

ÇİFTÇİNİN BORCU 56 KAT ARTTI

CHP Bursa Milletvekili ve Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal ‘Türkiye’de Tarımın Durumu - AKP İktidarının 18 Yıllık Bilançosu’ kitabının tanıtım etkinliği için Efes Tarlası Yaşam Köyü’ndeydi. Tanıtım etkinliğine Sarıbal’ın yanı sıra Gülizar Biçer Karaca ile Efes Selçuk, Seferihisar ilçe başkanları ve partililer bulundu. Sarıbal tarım politikalarını vatandaşlarla paylaştı ve “Geleceğimiz üretimde. Üretemezsek yok oluruz. Çiftçinin borcunun 56 kat arttığını biliyor musunuz? Sorunlarımızı birlikte çözeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin’in, Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümüne özel Antalya için ‘Cumhuriyetimizin ilke ve değerlerini en iyi şekilde temsil edecek, özgün, Antalya tarihi, kültürel birikimi ve belleğine
katkı koyacak’
10 fikre 5’er bin TL’lik sembolik ödülün olacağı yarışmaya 26 Eylül tarihine kadar Antalya TSO web sayfasından başvurulabilineceğini açıkladığını (https://my.forms.app/antalyatso/100yilprojesi)...

BODRUM MeRQezArt ve Felsefe Akademisi tarafından düzenlenen ‘Aradığım Bir Şey/ler Var’ başlıklı Serdar Taşçı söyleşisinin yarın 18.00’de Bodrum Yat Kulüp’te yapılacağını, ayrıca söyleşi mekânında devam etmekte olan Doğu Çankaya solo resim sergisinin de gezilebileceğini...

Haberin Devamı

SU TASARRUFUNU UNUTMAYINIZ

DÜN ilgimizi çeken ‘Türk mühendislerden yıllık 700 milyon metreküp suyu kurtaran girişim’ başlıklı bir bilgi notu aldık. Aylardır yağmur düşmüyor. Ülkemizin ve dünyanın en önemli doğal kaynak sorunlarından biri olan su sorunu her sene etkisini arttırarak devam ediyor. “Gristek Modül” geliştiricileri, tehlikeyi şöyle özetliyor:

Yeryüzündeki erişilebilir tatlı su miktarı, su varlığının yalnızca yüzde 1’ini oluşturuyor. Türkiye kişi başına düşen bin 519 metreküplük su miktarı ile ‘su sıkıntısı çeken’ ülkeler arasında yer alıyor. Türk mühendisler, geliştirdikleri modül ile her yıl 700 milyon metreküplük suyu kurtarmayı amaçlıyor. Evlerin, işyerlerinin atıksuyunu geri kazandırmak ve tuvaletlerde kullanılabilecek hale getirmek için Gristek Modül adını verdikleri ilk ürünleriyle devlet dairelerinde ve işyerlerinde yüzde 40 su tasarrufu yapmayı hedefliyorlar. Ülkemizin en önemli çevresel sorunlarından biri olan tatlı su kaynaklarının bilinçsiz kullanımına ve iklim değişikliğine bağlı kuraklığa kayıtsız kalmadıkları için genç mühendisleri kutlamak istiyoruz. Çorum Teknokent’te yer alan Gristek tesisini dikkatle izliyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları