‘Hizmeti düşünür rahat uyuyamam’

AYDIN Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’ kentini toparlamış, güzel bir belediye binası yaptırmış; ‘altın sırası’ renginde...

Haberin Devamı

Büyük de bir meydanı var; yanındaki havuzdan sular fışkıran... Ancak rengi de havuzu da tartışılıyor. Ama meydanın ‘betonu’
yeşillendirilebilir bir şekilde; düşünmek gerek. Kapıdan içeri girdiğimizde ‘dik duruşlu, otoriterliği yanında candanlığı, bakımlılığı ve güler yüzlülüğü’ etkiliyor insanı. Güzel bir kadın çünkü.

 

Siyasette ‘tavırlı’ olmak zordur ama onda hissedebiliyorsunuz.

 

CHP’den milletvekilliğinin ikinci döneminde belediye başkanı seçildi Çerçioğlu, görebildiğimiz kadarıyla öyle klasik ‘hımbıl’ başkanlardan değil, hep hareket halindeydi. İki saat sonra ekibiyle gideceği merkezde hazırlıklarını yapıyordu... Bu ara bize dedi ki:

 

Haberin Devamı

“Ülkesini, kentini düşünen gece rahat uyuyamaz. Aydın’da hiç kimse karnı aç yatağa giremez. Onun için herkese dokunuyorum. Hedefe kilitlenmiş durumdayım. Hayallerim ve ideallerim var. Başkanlık güçlü olmayı gerektir.”

 

Ne demek istediğini ileride anlayacağız anlaşılan.

 

Kuraldır; ‘başkan’ hizmet eden demektir, bu da kolay öğrenilecek bir şey değildir.

 

“Eşim ve ailem benim koruyucumdur” diye konuşuyor.

 

Üç gün önce hava sıcaklığı 43-44 dereceye kadar çıkmıştı; Aydın boşalmıştı adeta... Coğrafi olarak ‘çukur’da kalıyor. Bu, sağlık için çok olumsuz bir hava... Çok kişi daha sahillere inememiş, bayramın geçmesini bekliyor.

 

EGE’NİN HİÇ KEYFİ YOK

 

- EVET, hiç yok. İnsanların yüzleri donuk. Tarımda ağır sıcaklar üzümü de inciri de etkiliyor. Gazeteci dostumuz Erdal İzgi, Ege’yi şöyle anlatıyor: “Yabancı turist aradık. Dediler de ‘Bu yıl gelmeyecekler’. Sormadık nedenini, tahmin ettik; ‘terör, dış politikada küskünlük, kızgınlıklar’ falan... Yerli turisti sorduk, bayram sonrası mı gelecekler? İnşallah ama bize rezervasyon yok. Herkes dışarıya turist. Neden? ‘Galiba pahalı kaldık, Avrupa turları daha ucuz’ olmasından mı?”

 

Haberin Devamı

İzgi’nin köşesine koyduğu resimler her şeyi anlatıyor: “Köyceğiz Dalyan’da sokaklar bomboş. 287 tekne siftahsız bekliyor. Ne İztuzu Plajı’na giden ne antik şehri gezen ne carette kaplumbağları merak eden var. Fethiye Ölüdeniz’de in cin top oynuyor. Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Göcek... Giden bulursanız ona sorun...”

 

‘SİZE DENEYİMLERİMİ AKTARMAK İSTERİM’

 

AYDIN Belediye Başkanı Çerçioğlu, Roma’ya yeni seçilen Belediye Başanı Virginia Raggi’ye dün bir kutlama mesajı gönderdi: “Ben Türkiye’de ‘Yeryüzünün Altındaki En Güzel Yer’ olarak adlandırılan Aydın ilinin ilk kadın belediye başkanıyım. Ben de sizin gibi genç bir yaşta yerel yönetim birimi başkanı oldum. Ülkemde tıpkı sizin gibi az sayıda muhalif kadın belediye başkanından bir tanesiyim. Bir kadın olarak, seçimlerde elde ettiğiniz başarıdan dolayı çok mutlu oldum. Seçim sürecinde ‘Roma’nın devasa sorunlarını çözemeyeceğinize yönelik eleştirilere’ gülüp geçtim” dedi ve şöyle devam etti: “Benzer eleştiriler ilk belediye başkanı olduğumda bana da yapılmıştı. Artık literatüre geçen “Roma Yönetilemez” ifadesini yıkıp geçeceğinizi biliyorum. Roma sizinle artık çok daha güzel. Bir kadın belediye başkanı olarak, size deneyimlerimizi aktarmaktan büyük bir onur duyacağımı bilmenizi isterim. Bu çerçevede sizi ilk uygun zamanınızda Aydın’ımızda ağırlamaktan çok mutlu olacağımızı bilmenizi isterim. Bu çerçevede Aydın ile Roma arasında bir kardeş şehir ilişkisi kurmak isteriz. Yeni görevinizde başarılar diliyorum.”

 

Haberin Devamı

Güle güle aydınlık savaşçısı, Atatürkçü güzel insan Yaşar Nuri Öztürk. Seni hiçbir zaman unutmayacağız.

 

KALYONCULAR KIŞLASI’NIN YIKIMINDA AKP SESSİZ KALIYOR

 

TARİHİ eser inşa edilmez, var olanlar korunur’ diye bir not atmış bir okurumuz. Belki bunu Taksim Gezi Parkı’nda yapılacağı açıklanan Toplu Kışlası için söylerken, esas haber ilginçti: “Kasımpaşa’da yer alan ve Osmanlı’nın ilk modern kışlası sayılan Kalyoncular Kışlası, diğer adıyla Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası tamamen yıkılarak yok oldu.”

 

TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, tarihi kışlayla ilgili daha önce Deniz Kuvvetleri ve İBB’ye rapor sunmuştu. Şöyle diyordu: “Bu tür yapılar endüstri mirasıdır. Biz de Mimarlar Odası olarak bu yapıların müze ya da kültür-sanat amaçlı değerlendirilmesi, bu kışlanın da aynı amaçla yıkılmadan restore edilmesi gerektiğine ilişkin bir rapor sunmuştuk.”

 

Haberin Devamı

Arkeofili’deki habere göre 2012 yılında İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore edileceği duyurulan kışla bir anda yıkılarak yok edildi. Kışla, günümüzde Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Karargâhı olarak kullanılıyordu.

 

Taraf’tan Süleyman Yaşar ise bu konuda ayrıntılı bir yazı yazarak şöyle diyor: “Osmanlı modernleşmesinin ilk kışlası ve 1. derece tarihi eser Kalyoncular Kışlası’nın yıkılması üzerine AKP’ye soruyorum: “Hani Osmanlı’ya sahip çıkıyordunuz.”

 

AVM yapılabilir, bekleyelim görelim.

 

İNGİLTERE’DEKİ SONUCU NASIL OKUYACAĞIZ

 ‘Hizmeti düşünür rahat uyuyamam’

FRANSIZ jeolog Pierre Henry tarafından Guardian gazetesinden alınıp bana yollanan grafik önceki gün Birleşik Krallık’ta yapılan AB referandumunda kalma (remain) ve çıkma (leave) yönünde oy verenlerin tahsil durumlarını gösteriyor. Tüm aklı başında insanların düşüncesi Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’ni terk etmesinin hem Birleşik Krallık’ın hem AB’nin hem de dünyanın aleyhine olduğu yönündeydi. Bu grafik iyi incelenmelidir. Cahiller, ‘çıkma’ yönünde oy kullanmışlar. Eğitim düzeyi yüksek çıkanlar da ‘AB’de kalalım’ diye oy kullanmışlardır. İşte buna demokrasi diyorlar! (Sol taraftaki yüzdeler yüksek tahsilli yüzdesidir.)

 

Haberin Devamı

A. M. Celal ŞENGÖR

 

 

Yazarın Tüm Yazıları