‘Hesap sorulabilirlik, hesap verilebilirlik’

‘İYİ Partililer daha değerli... CHP’de bir şeyler oluyor’ başlıklı dünkü yazıda CHP-Üsküdar’daki istifalar ve bunlara Gürsel Tekin’in tepkisi ile ilgili ifadelere eski CHP milletvekili Kemal Anadol, bir başka açıdan bakarak ‘okkalı’ bir cevap yazmış.

Haberin Devamı

Anadol diyor ki:

“Demokrasilerde önemli kurallardan biri, hesap sorulabilirlik ve hesap verilebilirliktir. Bu kural parti içi demokrasinin de olmazsa olmazıdır. Adaylar önseçimle belirlenirse sorumlular delege veya üyelerdir.

Merkez yoklaması ile belirlenmişse sorumluluk parti genel merkezindedir. Yetki ve sorumluluk bir madalyonun iki yüzü gibidir. Üsküdar CHP Belediye Meclisi listesini yaparak yetkisini kullanan CHP merkez üyeleri son istifalardan sonra CHP seçmenine ve örgütüne hesap vermek zorundadırlar. Merakla yanıt bekliyoruz!”

KUTLANACAK GAZETECİ

Partisinden kapı dışarı edilen Melih Gökçek’in herkese saldırgan tutumuna en güzel cevabı internet sitesi Super Haber’in sahibi Cengiz Er verdi ya...

Cengiz Er’in unutulmayacak sözü şöyle:

“Bu adamın kime çalıştığını artık çözmemiz lazım. Bu tür bayağı paylaşımlara karşı mahalle medyasının yaptığı gibi susmak değil, karşı durmalıyız. KORKMAYINIZ.”

Haberin Devamı

Medyaya da ders veriyor Er. Özellikle de  ‘mahalle medyası’ dediği, iktidara yakın durmayı tercih eden medya mensuplarına...

Gazeteciler bu sözleri hafızalarına not etmelidirler unutmamak için...

Cengiz Er’i ve gazeteciliğini kutluyoruz.

Okurlarımızdan gelen görüşler içinde dikkat çeken bir cümle de şöyle:

“Ümitsizliğe kapılmak yok, mutlak kuvvet ve kudret Cenab-ı Hakk’ındır.”

PETROL MÜ GAZ MI DAHA DEĞERLİDİR (2)

Makine yüksek mühendisi Aslan Özmen’in ‘Sakarya gaz sahası’ ile ilgili düşüncelerini aktarmaya devam ediyoruz. “Petrol nasıl bulunur?” sorusunu yanıtlıyor önce.

“Genellikle petrol sahaların üstünün x-ray’i alınır. X-ray ile petrol veyahut gaz var mı diye taranır. Eğer hidrokarbon tespit edilirse yüzde 97 oranında işlem yapılır. Yani ‘mal’ var demektir. Geri kalan yüzde 3 ‘karavana’ da olabilir. Petrol ararken niçin biz hidrokarbon yataklarını buluruz? Bunun doğalgaz mı, petrol mü olduğu sonradan belli olur. (Peki risk?) Örneğin, Azerbaycan’da petrol sanılan Hazar-Şahdeniz yataklarında doğalgaz çıktı. Bizde 2005’te Rize açıklarında BP’nin petrol aramasında yüzde 3 karavana, yani hiçbir şey çıkmadı. Maliyeti BP karşıladı, Türkiye hiçbir şey ödemedi. Eğer ‘ürün’ çıksaydı yüzde 70’i satılabilir ürün olurdu, geri kalan yüzde 30 ‘hurda’ya giderdi.

Haberin Devamı

Doğalgaz olmazsa dünya batmaz. Ama petrol olmazsa olmazıdır işin. Şimdi Türkiye’de 320 milyar metreküp gazın, suyundan, varsa petrolünden ve varsa kükürt gibi maddelerden arındırılması gerekir. Bundan 280 milyar metreküp satılabilir gaz üretilebilir. Bu gazın değeri yılda 10 milyar metreküpten yıllar boyunca 80 milyar dolardır. Ve bu gaz böyle 28 yıl devam eder.

1/4’ÜNÜ KARŞILAR

1- Bu gazın çıkarılması ve işlenmesi için minimum 3 yıl ve 5 milyar dolar para gerekir. 10 milyar metreküp gaz yıllık ihtiyacımızın 4’te 1’idir.

2- Hidrokarbonu ararken, petrol ve doğalgaz olarak tahmin yapıp kuyu kazılmalıdır. Yapılacak iş TEKFEN gibi bu işte tecrübeli büyük firmalara dönmelidir veya BP gibi yabancı firmalarla anlaşmalıdır. Hükümet, Akdeniz’deki avantajını kaybetmiş görünmektedir. İşin içine Yunanistan/AB karıştırmıştır. Artık rahatça petrol arayamayacaklardır. Hükümet, ‘enerji=yakacak madde’ konseptinden vazgeçmelidir. Doğalgaz ve ham petrol kimya hammaddesi için elzemdir.

Haberin Devamı

3- Karadeniz’in altına 175 kilometre boru döşenmelidir.

4- Bu gazı satılabilir hale getirmek için bir ‘terminal’ inşa edilmelidir. Böyle bir terminal 15 bin ton olup çelik konstrüksüyon, boru ve kablolardan, tanklardan oluşur. İnşaatı 2 bin 500 kişiyle 2-3 yılda biter. Terminalin Filyos’ta olması düşünülmelidir.”

KÖPEKLER VİRÜSÜ YAKALAYABİLİYOR

KÖPEKLERİN koku alma yeteneklerinin sağlık alanında birçok hastalığın tespitinde kullanıldığına dikkat çeken İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü veteriner hekim Prof. Dr. H. Tamer Dodurka, “Köpekler, kanser, şeker, Parkinson, sıtma gibi birçok hastalıkta da ortaya çıkan farklı kokuları alabiliyor. Özel eğitim aldıktan sonra da bu köpeklerin koronavirüs dahil birçok hastalığı ayırt etmesi ve güvenilir sonuçlar vermesi mümkün. Havalimanı gibi kalabalık ortamlarda köpekler ön haberci olarak kullanılabilir” diye konuştu. Dodurka’ya göre, köpekler  6 ay içinde eğitilebiliyorlar. Labrador, Cocker Spaniel, Malinois gibi köpek ırkları rahatlıkla eğitilebilirler. Uygulama ilk olarak Helsinki Havalimanı’nda başladı.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

Aşıda standart uygulama yok

9 eczacı odası (İstanbul, İzmir, Bursa, Gaziantep, Antalya, Tekirdağ, Mersin, Kocaeli, Kırklareli), zatürre ve grip aşılarında yaşanan sorun hakkında ortak bir açıklama yaparak 9 öneride bulunarak, açıklamada “Aşının koruyucusu sağlık sisteminin en önemli aktörüdür. Aşıların vatandaşlarımıza ulaştırılması konusunda yetkililer sorumluluk almalı, eczacılar ile vatandaşlarımız karşı karşıya getirilmemelidir. Bu konuda acilen bir planlama yapılarak, ülkede standart uygulama sağlanmalıdır. TEB konuyu acilen gündemine alarak bu meseleye sahip çıkmalıdır” denildiğini...

 

Yazarın Tüm Yazıları