Gelibolu Savaşları coğrafyası tehlike altında

“Balıkesir-Çanakkale İlleri 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı” iptal davasında keşif yapıldı. Kıyı şeridinin öncelik açısından 3 dereceye ayrılarak işaretlendiği planda öngörülen öncelikli tesisler arasında; 1 adet Çekek (Erdek), 2 adet yük limanı (Marmara, Edincik), 6 adet yat limanı (Avşa-Paşalimanı-Ekinlik, Bozcaada, Burhaniye, Altınova 2), 4 adet feribot/yolcu iskelesi (Marmara, Sazlı, Gelibolu 2), 1 adet kruvaziyer liman (Bozcaada), 5 adet balıkçı barınağı (Karabiga 2, Altınova, Gelibolu, Saros), 2 rekreatif amaçlı kıyı düzenlemesi (Ayvalık 2) yer aldığı görülüyor. Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’nda Bozcaada’nın Poyraz’a kapalı olacak kesiminde, Gökçeada’nın belli yerlerinde tehlikeli atık taşıyan gemilerin bekleme alanları belirlenmiş. Bu durum çevreciler tarafından Bozcaada, Gökçeada ve Saros Körfezi için oldukça endişeli sayılıyor.

Haberin Devamı

Bu planın maden talanına altyapı oluşturma planı olduğunu savunan ‘Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin açıklamasında “Öngörülen turistik yoğunluk zeytinlik ve ormanlık alanların yapılaşmaya kurban edilmesi demektir. Kıyı ve iç kesimler doğal ve kültürel açıdan ayrılmaz bir bütündür” deniliyor.

Açıklamada şu bilgiler veriliyor:

“Planlanan kıyı şeridi, çevrelediği iç kesimlerle bütündür. Biga yarımadası, göç yolları üzerine yayılmış eşsiz doğası ile dünya ekosisteminin ayrılmaz parçasıdır. Başta Manyas Kuş Cenneti ile sayısız sulak alanları, Kazdağları, Madra Dağı, dereleri, ovaları, yaylaları ile bitkisel, hayvansal ve kültürel yaşamın vazgeçilmez mekânıdır. İlyada destanının yaslandığı coğrafyadır. Bütün dünyada okullarda anlatılan Truva’dır, Troas’tır. Aeneas’ın Roma’ya uzanan rotası buradan başlar. Aziz Pavlus’un Makedonya rotası buradadır. Büyük İskender ve Darius’un rotaları da.

Haberin Devamı

Bilirkişilerin de bilimden ve gerçeklerden yana davranacağına ve davayı kazanacağımıza inanıyoruz. Kıyılarımızın bozulmasına izin vermeyeceğiz!”

‘KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT EDİN’

ADANA Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Murat Şen, kurbanlık alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu ve kurbanlıkların birlik üyeleri ve bilindik üreticilerden alınmasını önerdi. Murat Şen,Kurban kesecekler resmi kurumlar tarafından denetimi yapılan küpeli hayvanları tercih etmelidir. Sağlıklı hayvan kurban edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER KARŞIMIZA ÇIKSIN’

DOĞRU Parti Genel Başkanı Rifat Serdaroğlu, Kılıçdaroğlu ve Akşener’e herhangi bir ‘canandaş’ TV’de bir açık oturumda buluşmayı önerdi ve dedi ki:

“Biriniz cumhurbaşkanı, diğeriniz başbakan olmayı istiyorsunuz. Yolunuz açık olsun da sizi derinliğine tanımak hakkımız değil mi? Ne kadar millisiniz? Ne derece cesursunuz? PKK-Tarikatlara nasıl bakıyorsunuz? Ulus devlet, üniter yapı, Anayasa’nın ilk 6 maddesine nasıl bakıyorsunuz?

Gündemimiz tek madde, ‘Nasıl Bir Cumhurbaşkanı Adayı?’ olsun.”

EYLÜL AYINA DİKKAT

Haberin Devamı

PETROL piyasalarını iyi takip eden İsmail Hoca diyor ki:

“Devlet, EPDK akaryakıt fiyat parametrelerini, İtalyan fiyat sisteminden hızla koparmalı. Doğalgazı Rusya’nın kesmesi nedeniyle başta Almanya olmak üzere yakıt olarak motorin ve benzine hızla geçiş yapacak. Bu da talep artışı nedeniyle İtalyan Platts ürün borsasındaki motorin ve benzin fiyatlarını yükseltecek. Bu da Türkiye’de fiyatın üretim maliyeti üzerine kesim nedeniyle, fiyatlar eylül gibi çok büyük artışlara neden olacak. EPDK ve Enerji Bakanlığı’nı uyaralım. Seçim zamanı eşel mobil olmaz ise akaryakıt fiyatları ham petrol fiyatlarından bağımsız olarak artar, bugünün enflasyonunu çok ararız.

Haberin Devamı

 MESAJ PANOSU
Çiftçilerimiz eriyor

NİĞDE Milletvekili Ömer Fethi Gürer, nüfusun artmasına rağmen çiftçi kayıt sistemindeki (ÇKS) çiftçi sayısının sürekli azalmasını, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Vahit Kirişci, ÇKS’ kayıtlı çiftçi sayısını 2021 yılında 2 milyon 173 bin olarak açıkladı.

İSTANBUL’un doğasına kaçak hafriyattan daha çok ranta dayalı hafriyat zarar vermektedir. Sık sık medyada gündem olan kaçak hafriyat haberleri ne yazık ki sorunun gerçek nedenlerini tartışmaya engel olmaktadır. Hafriyat sorunu, tahmin edilenden de çok daha büyüktür. Ayrıntıları Faruk Çebi’nin ‘Bürokrant’ kitabından ayrıntılı şekilde okuyabilirsiniz.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?
Lojmanlar yıkıldı ticaret alanı oldu

TEKİRDAĞ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un, okul yapılması beklenen, yıkılan askeri lojmanların bulunduğu 10 dönümlük alanın Valilik ve Çevre Bakanlığı tarafından jet hızıyla ‘ticari alan’a çevrildiğini bildirdiğini, vatandaşların “Biz okul yapılması için dilekçeler verdik ama onlar yine dinlemedi. 5 okulumuzun depreme dayanaklı diye yıkılmasını görmediler. Çocuklar diğer okullarda 40 kişilik sınıflarda balık istifi gibi eğitim görüyor, gece eve geliyorlar. Eğitim hayalimizi yok ettiler” diye isyan ettiğini...

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in tarafsız ve bağımsız olması gereken Kızılay’ın kuruluş amacına aykırı davrandığını belirterek, TBMM’de bir an önce Kızılay’ın araştırılmasını istediğini...

Haberin Devamı

KAHRAMAN MUHTAR

ÇANKIRI’nın Orta ilçesine bağlı Dodurga belde seçimlerinin esas galibi, 8 yıldan beri köy statüsüne dönen Dodurga’nın belde olma mücadelesini veren muhtar Hasan Hüseyin Kaşıkçı’dır. AKP’nin seçimi kazanmasından başka bu mücadeleyi kazanan muhtarın başarısını unutmamak gerekiyor. Bütün partiler kendisini bu kulvara çeken muhtarı kutlamalıdır. Aydın BAYLAN 

Yazarın Tüm Yazıları