En büyük sorun: Küresel ısınma

12 Aralık, Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasının 5. yıldönümüydü. Nobel İktisat Ödülü sahibi Paul Krugman, “Tüm dünya sorunları bir yana, iklim dengesizliği bir yana” diyor son kitabında. Danimarka bu sözlerin yerindeliğini doğrularcasına örnek bir karar alıyor. Buna göre, bu ülke Kuzey Denizi’ndeki tüm petrol ve doğalgaz aramalarını durduruyor. Kısacası, altın yumurtlayan tavuğunu kesmeye karar veriyor. Bununla kalmıyor, aynı hafta yeni bir iklim yasası benimsiyor. ‘2050’de İklim İklim’ hedefiyle bu alanda ‘örnek’ bir dünya lideri olmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Bütün bu örnek kararlar, kuşkusuz mikro küçük dünyayı ve birey davranışlarını da etkiliyor. Aynı ülkede, Taastrup’ta 7 bin metrekarelik ve 14 katlı dikey tarlalar üstüne kurulu, ülkenin en büyük dikey tarım girişimi için ‘start’ düğmesine basılıyor. Girişimin özelliği şu: Pestisit ve haşere ilacı kullanılmayacak ve yüzde 95 su tasarrufu sağlayacak.

Bu küçücük örnek bile küresel ısınmaya karşı önlem alınabileceğini gösteriyor.

ABD’nin yeni başkanı Biden’ın ‘Yeşil Yeni Düzen’ (Green New Deal) programı bu anlamda çok umut verici. Yaklaşık 1.5 trilyon dolarlık bir harcamayla yenilenebilir enerji için teşvik programı benimseniyor. Etkisi, sanayinin yeşil endüstriye yönelmesi halinde ritmini bozmadan yaşamayı anlaması olacak. Evet, kapitalizm küresel ısınmaya ‘dur’ diyecek yenilenebilir enerjinin öncelikle ‘rüştünü ispatlaması’nı istiyor/bekliyor. Bunu Yeşil Yeni Düzen ile anlaması söz konusu. Bunlar işin umut veren gelişmeleri...

Haberin Devamı

Ama geçen hafta 11 bin bilim insanının imzasını taşıyan yeni bildirgesi yok oluşumuzun hızlandığı sinyalini veren ‘olumsuz’ bir çığlıktı.

BM raporuna göre, küresel ısınma sürüyor ve bunu azaltmak için en zengin yüzde 1’in karbon salınımını azaltması şart. Çünkü onlar sadece dünyanın yüzde 1’i olarak, en yoksul yüzde 50’nin yol açtığı karbon emisyonunun 2 katını harcıyor. BM Genel Sekreteri A. Guterres’in tüm dünya ülkelerine ‘iklim olağanüstü hali ilan etme’ çağrısı yapması çok anlamlı.

Bakınız: Son 6 yılın rekor düzeydeki kış sıcakları, 2020’de yine ‘egale’ edilecek.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün 2021 ajandasında yer alan 13 fotoğraftan 6’sının doğa ve iklim tahribatını görüntülemesi zaten her şeyi anlatmıyor mu?     

Paris İklim Anlaşması’nı parlamentosunda onaylamayan 7 dünya ülkesinden birinin Türkiye olması insanın içini acıtıyor, söylenecek söz bırakmıyor.         

Prof. Dr. Kenan MORTAN-PARİS

En büyük sorun: Küresel ısınma

BU MANZARAYA ANCAK AĞLANIR

Geçen 22 Ocak’ta Tekirdağ Gaziköyü’nde bir yakınımızın cenaze törenine katılmış, en kurak manzarayla orada karşılaşmıştık. Toprak öyle kurumuştu ki rahmetlinin üzerine toprak değil ‘toz’ atılıyordu sanki.

Emekliye zam %8 olabilir mi?
ÇALIŞANLAR VERGİYE YENİK!

Haberin Devamı

ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu’nun 500 lira artışla net 2 bin 825 lira olarak saptadığı ücret işçilerin beklentilerini her zamanki gibi karşılamadı. Emek cephesi, asgari ücretin şimdi yüksek görünse de üç ay sonra yüksek enflasyon karşısında satın alma gücünü yitireceğini, eylül ayından itibaren ise vergi kesintilerinden ötürü ‘kuşa’ döneceğinin hesabını şimdiden yapıyor.

Asgari ücretli işçinin rahat nefes alabilmesi için vergi dışı bırakılması kaçınılmaz görünüyor. Nedense siyasi irade bu talebe olumlu karşılık vermiyor. Bu nedenle milyonlarca asgari ücretli vergiye ‘yeniliyor’.

Son 21 yılda asgari ücret, 17 kez hükümet-işveren oylarıyla, 4 kez de işçi-işveren-hükümet tarafından saptandığını bir not olarak hatırlatalım.

Haberin Devamı

ARALIK ENFLASYONU

Bazı medyada, emekliye yeni yıl zammı 6.3 olarak gösteriliyor. Emekliler bu orana şimdiden isyan ediyorlar. Aralık enflasyonu 4 Ocak tarihinde açıklanacak. Enflasyon oranı 1-1.5 olursa, işçi, esnaf, çiftçi emeklisine ortalama yüzde 8 zam verilecek; memur emeklisine ödenecek enflasyon farkı da belli olacak.

Bu hesaba TÜİK’in sürprizleri dahil değildir.

GÜNÜN SORUSU

Soru: Deniz suyu kuraklığa çare olabilir mi?

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: “Deniz suyu içilemez, tat olmaz. Ya tatlı su ile katık yaparsınız ya da mineral eklersiniz. Kullanım suyu olarak da maliyeti çok yüksektir. Siz günde (İstanbul için) 3 milyon metreküp su arıtamazsınız.”

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

SARIGÜL’DEN ATATÜRKÇÜ PARTİ

‘TÜRKİYE Değişim Partisi’ kurucular kurulunun önceki gün Anıtkabir’i ziyaret ettikten, genel merkezin açılışını gerçekleştirdikten sonra açıklama yapan Mustafa Sarıgül’ün ‘Atatürk ilkelerini ve Cumhuriyet değerlerini’ savunduklarını belirterek, “TDP iktidar ve muhalefetin bitmiş tükenmiş, çözüm üretmekten aciz, barış yerine kavga üreten siyasetine nokta koymak üzere geliyor” dediğini...

CHP Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in personeline en düşük ücreti, Kılıçdaroğlu’nun önerdiği gibi 3 milyon 100 lira yaptığını açıkladığını...

TÜRKİYE’deki en ‘has’ DP’li olarak bilinen Necmettin Dönmez’in “DP’nin Yargıtay’da kayıtlı üye sayısı 437 bin, bununla 4’üncü parti konumundayız. DP’nin 75. yılında (7.1.1946) olduğunu da unutmayınız” dediğini...

Yazarın Tüm Yazıları