Emekçide ‘işten atılma’ kaygısı

Salgınla birlikte hayata geçirilen kısa çalışma ödeneği uygulaması 30 Haziran’da sonlanacak.

Haberin Devamı

Ekonomik sorunlardan ötürü zorlanan işyerlerinde uygulanan kısa çalışma ödeneği işveren ve işçiye adeta ‘can suyu’ sağladı. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan emekçiye ücretinin en az yüzde 60’ı, en çok yürürlükteki brüt asgari ücretin yüzde 150’si kadar para veriliyor. 1.8 milyon kişi ödenekten yararlanıyor. Salgının başlangıcından bu yılın nisan sonuna dek 4.2 milyon kişiye toplam 33 milyar lira ödendi.

Ayrıca ücretsiz izin uygulaması da ay sonu bitiyor. 862 bin kişi uygulamadan yararlanıyor. Bu kapsamdaki emekçiye günlük 50, aylık 1500 lira para yine İşsizlik Sigortası Fonu’ndan veriliyor. Bugüne değin 2.8 milyon kişiye toplam 11.4 milyar lira tutarında nakdi ücret desteği (ücretsiz izne gönderilenlere ödenen para) gerçekleştirildi. Yetersiz olan günlük tutarla geçinebilmek son derece zor...

Haberin Devamı

Çalışma yaşamı uzmanı Şükrü Karaman, “Virüs belası ile birlikte ekonomide tehlike tamamı ile aşılamadı” derken şunları söylüyor:

“Aşamalı normalleşmeye geçilse bile yeme içme, eğlence, kahvehane gibi hizmetlerde kısmi kısıtlamalar sürüyor. Diğer yandan büyük işyerleri ve fabrikalarda üretim normale dönmedi. Birçoğunda ekonomik zorluklar devam ediyor. Toparlanmaları epey zaman alacak gibi. Ödeneğin salgın bitimine dek, hiç olmazsa yıl sonuna değin uzatılması şart. Aksi durumda yoğun işten çıkarmalar başlayacak, işsizler ordusuna yenileri eklenecektir. Uygulamanın uzatılmaması halinde 2 milyona yakın emekçinin işini yitireceği öngörülüyor. İşçi de bunu düşünerek son derece kaygılı.

Zaten paralar işçinin sahibi olduğu İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor. Anasının ak sütü gibi helal olan fondaki para emekçiden esirgenmemeli.”

GÜNÜN ACISI
HATAY EXPO’YA ZIRNIK YOK

“10 yıldır 500 bin Suriyeli ile yaşamaya mahkûm edilen Hatay’a iktidar haksızlık ve vefasızlık yapıyor. 2021’de kamu yatırım programında en az ödenek ayrılan il Hatay... Hataylıların ödediği vergi 12.5 milyar, yapılan kamu yatırımı 408 milyon... Yani yatırımın 30 katı vergi toplanıyor. Bu mu adaletiniz? El insaf!... Hatay’ı düzlüğe çıkaracak önemli projelere ‘bin lira ödenek’ ayrılmasına ne dersiniz? Hatay, EXPO 2021’e ev sahipliği yapacak. Tüm maliyetini, Hatay Büyükşehir Belediyesi dar olanaklarıyla karşılamaya çalışıyor. Antalya EXPO’ya oluk oluk para akıtıldı, Hatay EXPO’ya ise 5 kuruş bile yok. Ne kadar acı değil mi?”          

Haberin Devamı

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur

İŞTE HUKUKSUZLUKLAR...

CHP Muğla Milletvekili ve Dijital Mecralar Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, ‘Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’ ile ilgili olarak TBMM’de yaptığı konuşmada Türkiye’de yaşanan hukuksuzlukları sıraladı. Bu duruma AKP sıralardan tepki doğdu. Erbay, “AKP’nin 20 yıllık ucube iktidarının ülkemizi getirdiği son durum budur. Bu yüzden gençlerimiz ülkemizden kaçıyor, bu yüzden gençlerimiz umutsuz” dedi.

‘FİKRİ TAKİP’ KİMİN İÇİNDİR!

FİKRİ takip dediğimiz, mantıklı bir gazetecilik sorusunu Akif Beki soruyor:

“Yurtdışına kaçan S. Baran Korkmaz’ın, Sevilay Yılman’a 3 dakikasını dinlettiği Veyis Ateş’in konuşması, 12 dakika imiş. Kalan 9 neyi saklıyor, 10 milyon Euro rüşvetin asıl kime gideceğini mi? Korkmaz’ın hâlâ onlardan beklentisi mi var, ifşayla mı tehdit ediliyor? Cumhuriyet Savcıları neyi bekliyor?”

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

ÖLÜMLERİN  YÜZDE 41’İ  1 MART AÇILMASI SONUCU OLDU!

KOCAELİ Milletvekili Tahsin Tarhan’ın, Karamürsel Senaiye’de kurulması planlanan rüzgâr enerjisi santrali RES ile ilgili sorusuna “Ruhsatsız başlayan inşaatta, ne yasa dinleniyor ne de mahkemenin ‘ÇED raporu alınmalıdır’ yönündeki kararının gereği yapılıyor” diyerek tepki gösterdiğini...

EDİRNE Süloğlu Belediyesi’nin Avrupa Birliği’nden 1 milyon lira değerinde ekskavatör kepçe ve kamyonu hibe olarak aldığını...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin, COVID-19 kaynaklı ölümlerin yüzde 41’inin kontrolsüz açılmanın ilan edildiği 1 Mart 2021’den sonra gerçekleştiğini belirterek “Bu dönemde daha çok insanımızı kaybettik” dediğini...

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

YATIP kalkıp Uğur Şahin ve Özlem Türeci hocalarımıza dua edelim, birçok gelişmiş ülke aşı temininde sıkıntılar yaşarken, kendi halkına öncelik verdiler. Binlerce hayatı kurtardılar. Yoksa Çin’in insafına kalacaktık belki de... Ve süreç çok sancılı olacaktı. Hocalarımızla gurur duyuyoruz.     Doktor D.

TAŞ çıkarmak için yok ettiğiniz ormanların aslında sizin ciğerleriniz olduğunu anladığınızda artık nefes alacak oksijeniniz kalmayacak ve öleceksiniz. Yer: İstanbul-Ayazağa Kemerburgaz Yolu. Bir bakın lütfen...         Murat SEVGİ

17 Haziran memleketin kara günlerinden biridir. 1980’de Nevşehir’de bir bakkal dükkânına giren tetikçiler silahlarını sıkıp ellerini kollarını sallaya sallaya oradan uzaklaştılar. Hedeflerinde CHP İl Başkanı Zeki Tekiner vardı. Örgütlü Sessizlik’-Arat DİNK

Haberin Devamı

SGK’lı çalışanlar aşı kapsamında, güzel de... Sigortasız çalışanların da aşı kapsamına alınmak istediklerini hiç düşündünüz mü?           F.A.

AİLE ekonomisine katkıda bulunmak isteyen yüzlerce kadın girişimci, İstanbul Gönüllüleri Kadın Emeği Pazarı’nda ürünlerini halkla buluşturmaya devam ediyor; Kadın Emeği Pazarı, Sarıyer Meydanı ve Üsküdar Marmaray çıkışında, 19 Haziran tarihine kadar her gün, 10.00-19.00 arasında açık bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları