Doğa ve çevreyi talan eden AKP’ye taviz yok

TMMOB’ye bağlı 24 odanın dünkü ortak açıklamasında “Ne iktidarın baskıları, ne de yandaş medyasının yalan ve tehditleri bizleri kamusal, toplumsal, mesleki yararları savunmaktan alıkoyamaz” denildi.

Haberin Devamı

“İktidar TMMOB’yi etkisizleştirme çabalarını sürdürüyor, şimdi de yandaş medya ve bazı köşe yazarları, hatta Cumhurbaşkanı’nın bir danışmanı ile bir milletvekili, son 10 gündür ağız birliği etmişçesine, neredeyse aynı cümlelerle üst birliğimiz TMMOB ve Mimarlar Odası’na yönelik, kendi kültürlerine uygun düzeysiz, yalan, iftira, hakaret ve suçlamalarda bulunyor” denilen açıklama özetle şöyle devam ediyor:
Dertleri, TMMOB ve Mimarlar Odası ile biz TMMOB’ye bağlı bütün odaların tarih, kültür, doğa, kent ve kır, enerji, maden, tarım, gıda rantları önünde engel oluşturmamız, sanayisizleştirme süreci ve özelleştirme talanına dur dememizdir.
12 Mart ve 12 Eylül gibi baskı dönemlerine nasıl direndiysek, AKP iktidarının baskılarına da onurlu bir şekilde direneceğimiz açıktır, kesindir.
AKP’nin TMMOB’ye yönelik baskıcı bir zihniyetle vesayet kurmak üzere yaptığı tüm düzenlemelerin geri alınması, odaların özerk ve bağımsız yapılarının güçlendirilmesi ve kamu-toplum yararı ile kamusal hizmet üretimi için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz.
Kamuoyuna sesleniyoruz. Ellerimiz temiz, alnımız ak, başımız diktir. Her bir kuruşa kadar gelir ve giderlerimizin denk bütçe esasıyla yapılan bütün dökümü, genel kurul çalışma raporlarında, dönem içlerinde hazırlanan raporlarda yer almakta ve web sayfalarımızda yayımlanmaktadır. İddia ediyoruz, TMMOB’ye bağlı meslek odaları, AKP hükümeti ve Sayıştay denetiminden kaçırılan tüm kurum ve kuruluşlardan şeffaf ve temizdir.
Meslek odaları susmadı, susmaz; güneş balçıkla sıvanamaz.
(Mimarlar Odası bir açıklama yaparak ‘Yiğit Bulut ve aveneleri’ hakkında hukuki süreç başlattıklarını açıkladı.)

Haberin Devamı

Müşteri yolunacak kaz mıdır, evet ‘kazdır’


KASIM 2014’te Vakıfbank’tan 24 ay süreli bireysel kredi kullandım. Banka, kredi tutarından ‘Peşin hayat sigortası primi’ olarak 159 TL kesinti yaptı. Bunun anlamı, banka alacağını garanti altına almak için vatandaşa hayat sigortası poliçesi düzenliyor ve primini de yine vatandaştan tahsil ediyor. Kredi borcumun tamamını ocak ayı içinde kapattım ve hayat sigortası tutarının tarafıma iade edilmesi gerektiğini söyledim. Bankanın müşteri temsilcisi, Vakıf Emeklilik firmasından, prim bedelinin iadesini talep edeceklerini belirttiler. Uyarılarıma rağmen prim iadesi ancak 3 Haziran 2015’te 69 TL olarak gerçekleştirildi. Yani üç ay bile dolmadan kapatılan kredi borcu için bankanın sigorta firması benden yaklaşık 100 TL prim tahsil etmişti. Bu haksız bir uygulamadır. Bankalara göre kredi kullanan müşteri yolunacak kaz gibidir. Devletin, bankaların vatandaşı soymasına izin veren bu uygulamalarına dur(!) demesinin zamanı gelmiş ve geçmektedir.
Tülay HERGÜNLÜ

Haberin Devamı


Madımak’ın üzerinden 22 yıl geçti


“KADILAR
müftüler fetva yazarsa /İşte kement işte boynum asarsa, /İşte hançer işte kellem keserse/ Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan” diyen 16. yüzyılın halk ozanı Pir Sultan’ı aklından çıkarma.
2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşanan ve tarihe “insanlık suçu” olarak geçen katliamın üzerinden 22 yıl geçti. Madımak Oteli’nde 35 aydın, sanatçı, yazar ve genç yakılarak katledildi.
Ne yazık ki ‘Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız’ diyenler eskisi kadar güçlü bağıramıyorlar; Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir gibi isimler hariç...
“Ülkemizi faşizmin karanlık dehlizlerine çekmeye çalışan bu Cumhuriyet karşıtı gerici eylemi bir kez daha şiddetle kınıyoruz” diyen kaç kurum ve kişi kaldı.
Demir diyor ki: “Çağdaşlaşmanın kapısını aralayan bu halkı bölme oyunu Sivas’ta da denendi. Aradan geçen 22 yılda katliamın üzerindeki sis perdesi tam olarak kaldırılamadı. Katliamın sorumluları baştan savma bir şekilde yargılandı, göz önünde olan bazı insanlar cezalandırıldı, ancak katliamda devletin ve siyasi iradenin rolü sorgulanmadı. Ellerini kollarını sallaya sallaya gezen katiller, AKP’nin güdümündeki devlet eliyle ödüllendirildi, Sivas davasında katliamcıları savunanlar milletvekili, bakan oldular. Unutulmamalıdır ki, insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zamanaşımı olmaz. Atatürk’e ve Cumhuriyet devrimlerine saldıranlara inat, bu acı günü ‘Cumhuriyet’i Sivas’ta kurduk, sonsuza kadar yaşatacağız’ sloganıyla anıyoruz.”

Haberin Devamı


Biliyor musunuz


- AZİZ Nesin’in ölümünün 20’nci yılı nedeniyle 4 Temmuz Cumartesi günü Çatalca Vakıf bahçesinde anma pikniği düzenlendiğini (www.nesinvakfi.org)...
- İNTERNET’te 1 Temmuz 2007’de yayına başlayan, mizah yazarı-karikatürcü Cihan Demirci’nin yönetimindeki mizahhaber blog sitesi’nin dün 8. yaşını geride bıraktığını...
- BATI Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin, 12 Temmuz Pazar günü Keşan Ağadayı tesislerinde yapılacağını duyurduğu iftarı iptal ettiğini...
- TÜGİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ali Yücelen’in, Çin’in Uygur Türkleri’ne dönük uyguladığı zulüm üzerine yönetim kuruluna Çinli muhataplarıyla ilişkilerin dondurulması konusunda tavsiyede bulunduğunu; ilk olarak Youth Business China ile ilişkileri dondurma kararı aldığını açıkladığını...
- KAMUSEN ve Türk Eğitim-Sen’in cumartesi günü Ankara Güven Parkı’nda ‘Çin zulmü’nü protesto edeceklerini...

Haberin Devamı


MESAJ PANOSU


MHP değişmez ki...
- HAY Allah... Neymiş efendim? Yüzde 60 diye bir şey yokmuş!..
Zafer ARAPKİRLİ
- 7 Haziran ile kaybedilen iktidar, Meclis başkanı seçimi ile AKP lehine psikolojik ve fiili iktidara dönüştü. Muhalefet kaybetti, AKP kazandı. Serdar TAŞÇI
- BAHÇELİ’nin, TBMM Başkanlığı seçimindeki davranışları ilginç. Devlet Bey’in AKP her tökezlediğinde ona uzattığı yardım elidir. Bu nedenle de Bahçeli’ye ve partisine AKP’nin koltuk değneği denildi. Bu yakıştırma nedeniyle kamuoyu haksız da sayılmaz.
Adil HACIÖMEROĞLU
- DİKTATÖRÜ
alaşağı ettik diye sevinirken alttan birileri onu doğrultmaya çalışıyor. MHP bunu hep yapıyor. Çetin YILMAZ
- CHP için... Her şeye rağmen şimdi daha da sakin ve kararlı, disiplinli olarak davranmak zamanı. Yeni hükümet kurma çalışmalarını izleyelim. Mehmet TATAR

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ


“Para çalıp zengin olanlar, cemaat de soru çalıp birinci oluyor sandı. Cemaat yine birinci çıkarınca, birincileri açıklamayı yasakladılar.”
(Prof. Dr. İlber ORTAYLI)

Yazarın Tüm Yazıları