Çiftçi hububatta yeniden referans fiyat istiyor

İklim krizi, çiftçileri ve üretimi vuruyor. Bu yıl kuraklık nedeniyle hububat ekimi gecikti, kuru tarım yapılan alanlarda büyük zararlar oluştu.

Haberin Devamı

Bu yıl geçen yıla göre üretimde yüzde 15-20 oranında verim düşüklüğü yaşanacağından, buğdayda 5 milyon tona varan kayıplar olacağı belirtiliyor. İktidar kuraklığın yarattığı hasarı gidermek yerine görmezden gelmektedir. Ürün alım fiyatlarının belirlenmesinde de kuraklığın etkisi düşünülmemiştir.

ÇİFTÇİ-SEN DİYOR Kİ:

Halkımızın ve çiftçilerin aç kalmaması, yeterli gıdaya erişebilmeleri için maliyet + kâr + insanca yaşam payı hesaplanarak yeniden referans fiyat belirlenmeli, piyasa referans fiyatın altına düştüğünde TMO müdahale etmelidir.

Tarımsal üretimde kullanılan mazottan ÖTV kaldırılmalıdır.

İthalat yapılarak şirketler desteklenmektedir. Halkın gıda ihtiyacını karşılamak için yapılması gereken şirketlere verilen desteğin kesilmesi, küçük aile tarımı yapan çiftçilerin üretmesini sağlamak olmalıdır.

Haberin Devamı

Sertifikalı şirket tohumlarına destek verilmesi yerine, kuraklığa dayanıklı ve değişen iklim koşullarına çok daha kolay uyum sağlayabilen yerel tohumların ekimi teşvik edilmeli, desteklenmelidir.

Çiftçilerin sendikalaşmasının önündeki her türlü antidemokratik engeller kaldırılmalıdır.

Türkiye, BM Kurulu’nda kabul edilen kısa adı ‘Köylü Hakları Deklarasyonu’ olan ‘Köylüler ve Kırsal Alanda Çalışan Diğer Kişilerin Hakları Bildirgesi’ni amasız, fakatsız kabul etmeli ve uygulamalıdır.

Üreticilerin söz ve karar sahibi olduğu demokratik bir tarım programı oluşturulmalıdır.

Gıda krizi yaşamak, açlıkla karşı karşıya kalmak istemiyorsak, halkın gıda sistemi olan ‘Gıda Egemenliği’ mücadelesini yükseltmeliyiz.

Toprak, Onur, Yaşam!

GÜNÜN SÖZÜ

“En çok bilgiye muhtacız. Siyasette ve idarede en zararlı şey, milletler ve toplumlar için onarılması en zor felaket yarım bilgili adamların yetki sahibi olmasıdır.” İsmet İNÖNÜ

STRATEJİK BÖLGE İLAN EDİLSİN

İZMİR Çevre Gönüllüleri Platformu’ndan (İZÇEP) Alaettin Hacımüezzin ilginç bir konuya değiniyor: “Fındık iyi ki Karadeniz’de yoğun yetişiyor. Küresel iklim değişimi yüzünden Akdeniz ikliminin kuzeye kayacağı Güneydoğu Anadolu ve Konya Ovası dahil, çölleşme işaretleri verildiğine tanık olunuyor. Çevre duyarlılığı ile hep dile getiriyoruz: Trakya-Marmara-Karadeniz bölgeleri tarım için stratejik bölge ilan edilsin, çivi çakılmasın.” Doğanın, geçmiş kuşaklardan miras ama gelecek kuşakların emaneti olduğunu ekolojik zorunluluk idrakiyle gönlümüze ne zaman yazacağız?

Haberin Devamı

YARGIDAN AOÇ’DE BETONA HAYIR

ANKARA 6. İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği’nde peyzaj projesi adı altında düğün salonu, otopark vb yapılaşmaya izin vermedi. Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar planlarını iptal etti. Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mahkeme, AOÇ’ye beton dökülmesine dur dedi” tespitinde bulundu.

ORMAN ALANI YÜZDE 70 OLMALI

DOĞU Karadeniz’in en büyük sorunu sel ve su taşkınları’dır. Bunun da en önemli nedeni bölgenin topografik yapısına göre son derece yetersiz olan ormanlık alan oranıdır (yüzde 35-45). Yasal ve yapısal değişiklerle bölgenin ormanlık alan oranını hızla en az yüzde 70’lere çıkarmak zorundayız. Faruk ÇEBİ

Haberin Devamı

HANİ EŞİTLİK

BENİM bildiğim, demokrasi, siyasi irade ve yönetimin halk tarafından seçildiği ve bütün fertlerin eşit yaşadığı yönetim biçimidir. Hele eşitlik, hiç olmadı bence. Mesela SMA hastası çocuklar parası olmadıkları için ölümle burun buruna. SGK da ilacı ödemiyor. Hani eşitlik? Paran varsa eşitiz. Çağlar DOĞAN

‘MUAMELECİ’ GÖREVİNİ SÜRDÜRÜYOR

GEÇEN yıl o kadar çok yazdık ki, CHP’nin Beşiktaş ve İBB Belediyelerinin hassasiyet göstereceğini bekledik.

Ne gezer!

“Ulus’taki arsa göz kamaştırıyor, 400 milyonluk rant” diye yazdık. Hiçbir şey olmadı, CHP il örgütü umursamadı bile. Canan Kaftancıoğlu bir açıklama dahi yapmadı. Bu konuda hassasiyet gösteren bir Beşiktaş Belediye Meclis üyesi dövüldü, müdahale eden olmadı. Sözünü ettiğimiz kişi CHP’nin eski Beşiktaş İlçe Bakanı Sebahattin Öztürk idi. Belediye Başkanlığına aday olmak istedi ancak gösterilmedi, bunun üzerine İBB’ye de gidebilecek şekilde meclis üyeliğine aday oldu. Ama bu İmar Komisyonuydu.

Haberin Devamı

Meğer, bu kişi Ulus’taki arsanın imar durumunun Beşiktaş ve İBB’den ‘pürüzsüz’ şekilde geçmesi için ‘muamelecilik’ işini sürdürüyormuş; o kadar tepkiye karşılık bu dönem de aynı şekilde aday gösterilmiş.

İl Başkanı Kaftancıoğlu’nun önerisi ile seçim yapılmadan geçen seneki komisyonlarda görev alan isimleri aynen geçirdiği ‘vakayı’ dünkü ‘İBB’de 2 dakikalık seçim’ yazısında anlattık. CHP’de adı ‘muameleciye’ çıkan Sebahattin Öztürk, ‘torpilli seçim’ ile İmar Komisyonu’ndaki görevini yeniden sürdürecek demek ki.

Hem yazık, hem ayıp!

MESAJ PANOSU

TEKİRDAĞLI HÜSEYİN PEHLİVAN

‘TEKİRDAĞLI Hüseyin Pehlivan’ın (Alkaya) konu edildiği ‘Kırcaali’den Tekirdağ’a Hüseyin Pehlivan’ın İzinde Sanal Tur’ TBB YouTube kanalında yayınlandı. TBB Başkanı Kadir Albayrak, 7 sene üst üste Kırkpınar Başpehlivanı olan Hüseyin Pehlivan’ın ardından, Namık Kemal, Yahya Kemal başta olmak üzere Tekirdağ’ın tarihinde önemli yere sahip şahsiyetler ile ilgili sanal tur projelerinin sunulacağını açıkladı.

Haberin Devamı

PROF.Dr. Mehmet Ali Körpınar’ın üyesi olduğu TÜBİTAK tarafından ‘COVID-19 ve Toplum: Salgının Sosyal, Beşeri ve Ekonomik Etkileri - Bulgular, Sonuçlar ve Öneriler’ başlıklı bir kitapçık hazırlandı.

Yazarın Tüm Yazıları