CHP’nin Kürtlerle ilişkisi

Kürt sorunu üzerinde yeni bir hareketlenme başlayınca 1987-91 dönemindeki gelişmeleri hatırlatmak gerekiyor. Türkiye nereden nereye geldi!

Haberin Devamı

Erdal İnönü SHP Genel Başkanı iken doğru yaptıklarından birisi de, 1987 ve 1991 seçimlerinde ‘Kürtlerle işbirliği’dir. Onların demokratik mücadelesini SHP çatısı altında bulundurup parti üzerinden demokratik haklarını kullanması idi. Bu da doğru bir projeydi, zaten partide genel kabul görmüştü. Ancak Meclis’e girenlerin ‘ters’ davranışları hoş karşılanmadı. Örneğin, Kürtçe yemin gibi... Bu arada 1989 yılında Paris’te Kürt Konferansı düzenlenmişti. Bu toplantının arkasında Fransa Devlet Başkanı Mitterrand’ın eşi, Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan ve Mehdi Zana gibi isimler vardı.

Bu arada Deniz Baykal’ın siyaset yasağı kalkmış, milletvekili seçilmişti, hatta CHP grup başkan vekili olmuştu. İktidara karşı yaptığı konuşmalar çok etkileyiciydi, kamuoyunda puan toplamıştı. Baykal, Erdal Bey’in karşı çıkmasına rağmen destekçileri tarafından Genel Sekreter seçilmişti.

Haberin Devamı

Baykal, 1989 seçimlerinde çok başarılı çalışmalar yaptı; seçimlerde İstanbul, Ankara ve İzmir belediye başkanlıkları kazanıldı. Çevresinde Baykal’a, açıktan açığa ‘Genel Başkan olmalısın’ diye kulisler başlamıştı.

Kürt Konferansı’na, partiden izin alınmadan Ahmet Türk’ün başkanlığında 7 kişilik bir heyet çağrılmıştı. Konferansta Türkiye’deki Kürtlerin temel talepleri gündeme getirildi. Erdal İnönü, Kürt kökenli milletvekillerinin Paris’e gidişine karşı çıkmış ve “Arkadaşlarımız, bu tür toplantılara karşı çıkmamışlar ve katılmışlardır, olanlara itiraz etmemişlerdir. Türkiye’yi savunmamışlardır!” dedi. Baykal da aynı görüşteydi. İhraç önerisi daha çok Erdal İnönü’den gelmişti. (CHP eski milletvekili Fikri Sağlar, Birgün gazetesinde ihraç talebinin Baykal’dan geldiğini yazdı. Ancak o dönem partide görev yapan bazı isimler, bu iddiayı reddettiler ve “Bu Baykal’a karşı bir haksızlıktır, Baykal İnönü’nün isteği doğrultusunda oy kullandı” dediler.)

Erol Çevikçe’nin bu gelişmeleri en iyi hatırlayan parlamenter olduğu belirtiliyor.

Bu olaylardan sonra Kürtler, CHP’den ayrılarak kendi partilerini kurup seçimlere gerdiler.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“İKİ sözcük var; ‘emperyalizm’ ve ‘dincilik’. Aydın bu ikisinin güdümüne girmemiş kişidir.”   İlhan SELÇUK

AZİZ SANCAR’DAN KIZLARA UYARI

“KIZLAR okuyun. Okumazsanız, kolunuza takılan üç bilezik, kocanızın ömür boyu ödeyeceği salon takımıyla övünen, çeyizi dünyadaki en değerli eşya sanan bireyler olursunuz. Dışarıda nehir gibi akan bir hayat varken, siz o nehirdeki sabit kaya gibi sürekli aynı kalırsınız.”

Bir uyarım daha vardır:

Türk ulusunun en büyük yanlışı, Arap kültürünü din zannetmesidir.

Prof. Dr. Aziz SANCAR

CEM VAKFI’NDA DOĞAN’IN İSTEDİKLERİ GERÇEKLEŞEMEDİ

“CEM Vakfı’nda neler oluyor” yazımız birçok Alevi derneği ve vakfının dikkatini çekti. Anlattığımız gibi Cem Vakfı’nın 25 Eylül 2021’de yapılan 2. Olağanüstü Genel Kurulu’nda kurucu üyeler, Prof. Dr. İzzettin Doğan tarafından yapılmak istenen vakıf yönetimi ile vakıf başkanı onayına geçişi yaratacak tüzük değişikliği önergesi, kurucu üye iradesi tarafından reddedildi. Dolayısıyla vakfın işgalinin yolunu kapadılar. Kurucu üye çevrelerinden bize “Aslında İzzettin Doğan burada vakıf üzerindeki gücünü test etmek istedi, ancak istedikleri olmayınca kurucu genel başkan olarak prestij kaybına uğradığını düşünüyoruz” görüşü aktarıldı. Bazı üyeler de “Doğan, artık vakıftan elini çekmeli” diye konuşurken, süreçle ilgili şu yorum yapıldı: “Mart 2021 de yapılan önceki genel kurul ile ilgili yargısal süreç yine İzzettin Doğan aleyhine sonuçlanacak gibi görünüyor. Genel kurulda yapılmak istenen bazı ‘ayak oyunlarını’ yansıtmak istemiyoruz. Ama Cem Vakfı’nın şimdilik aile vakfı olmaktan kurtulduğunu söylemek isteriz.”

Haberin Devamı

ADD’DE BOZKURT’A BÜYÜK ALKIŞ

ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği’nin 16. Olağan Genel Kurulu’nu Hüsnü Bozkurt kazandı. Bozkurt’un, 27 kişilik yönetim kurulu çarşaf listeyle seçildi. 5 genel başkan adayı arasında Hüsnü Bozkurt, en yüksek oyu aldı. Bozkurt listesinden kendisiyle birlikte 14 üye girdi ve salt çoğunluğu aldı. Listeye Tolga Kale’den 9, Türker Ertürk’ten 2, Ayhan Yalçınkaya’dan da 2 kişi girdi. Ezine doğumlu, emekli askeri KKB uzmanı ve CHP Konya eski milletvekili olan Hüsnü Bozkurt’un, “Ben Kemalist’im kardeşimmm, ben Atatürk milliyetçisiyim be kardeşimmm” sözleri büyük alkış aldı.

ZİHGİR YAPIMCISI KAYMAKAM

ÇANAKKALE Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla el sanatlarının korunması kapsamında gerçekleştirilen ‘Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali’ne 40 zanaatkâr ve sanatçı katıldı. Festival alanındaki tezgâhlardan dikkat çeken isimlerden biri de zihgir (okçu yüzüğü) yapan Bornova Kaymakamı Fatih Genel oldu. Genel, geleneksel atlı okçuluğun gelişmesi için emek sarf ediyor ve büyük ilgi görüyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE VE RUSYA’NIN GÖSTERİSİ

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı ve Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı heyetleri arasında ‘Kültürler Arası Diyaloğun Halkların Gelenekleri ve Kültürlerinin Korunmasında Rolü’ konulu yuvarlak masa toplantısı Atlas 1948 İstanbul Sinema Müzesi’nde gerçekleştirildi. Toplantının ardından Atlas Sineması’nda, Türk-Rus Müzikleri ve Halk Dansları örnekleri sergilendi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veren, yurtdışında yaşayan vatandaşlar ve uluslararası insani işbirliği için kurulan Rossotrudnichestvo’nun Başkan Vekili Polikanov Dmitry, “Rusya Federasyonu, çok milletli, çok etnik kökenli insanların anavatanı olduğu için kültürümüz de çok zengindir. Bugün burada onlardan birkaç örnek göreceğiz” dedi. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da yaptığı konuşmada, “Halkların sahip olduğu kültür, halklar arasındaki ilişkileri bütün bu gerilimlerin aslında birer ilacıdır” dedi.

Haberin Devamı

Gösteride Rusya 6 gurup; Zarnı Yol (Altın Dere) Halk Müziği Topluluğu, Khokhlama Şarkı ve Dans Topluluğu, Udz Adıg Müzik Aletleri Halk Topluluğu, Moskova Rozhok (Rus Geleneksel Müzik Aleti) Korosu, Ayarhaan Grubu ve Domino Rus Halk Müzik Aletleri Topluluğu ile İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu performanslarını sergilediler.

MESAJ PANOSU

CHP, bugün Avrasya Gösteri Merkezi’nde başlayacak ‘Tarımsal Kalkınma Zirvesi’ ile gelecek 5 yıllık tarımsal stratejisini, yeni politikalarını ve üretici odaklı çözümlerini açıklayacak. Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı zirvede, 160 CHP’li belediye ve 300 kooperatifle birlikte üreticiler de yer alacak. Üç gün sürecek zirvede CHP’nin 2024-28 yıllarındaki tarım politikaları vizyonu kamuoyuyla paylaşılacak.

Demokrasi, millet ve temsilcileri arasında tesis edilen şeffaf bir güven ilişkisi üzerinden yürür. Doğrudan demokraside “agora” ne ise, temsili demokraside de parlamento odur. Eksik demokrasinin çaresi kundaktaki bebekleri kurşunlamak, silahsız askerleri boğazlamak değildir. Soru şudur: “HDP İmralı sakininin reklam ajansı mıdır?” S. ÖZKAN

Yazarın Tüm Yazıları