CHP’de garip şeyler oluyor

CHP MYK’sı önceki gün önemli bir toplantı gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Gündemin özel maddesi Şişli Belediyesi’ndeki tartışmalar. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk ile Batum’da buluşması, buluşmaya ilişkin fotoğrafları sosyal medyada paylaşması da diğer “özel” gündem maddesi.
MYK’nın toplantıya katılan üyelerinin neredeyse tümü söz alıyor; Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün “Mustafa Sarıgül bana şantaj yaptı” açıklamasını hatırlatan bazı üyeler “Yargı sürecini beklemeden biz adım atalım, disiplin işletilmeli” çerçevesinde değerlendirme yapıyor. Öne çıkan eğilim, “İnönü ile Mustafa Sarıgül ve oğlu Emir Sarıgül’ün aralarında bulunduğu bazı isimlerin üyeliklerinin askıya alınması” oluyor. Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öneriye karşı çıkıyor; gerekçesini, “Eğer yargı süreci tamamlanmadan bir adım atarsak ‘Sarıgüller’ gider, partilerini kurar. Bu da CHP’ye zarar verir. Kafamda bir yol haritası var, bana güvenin. Zamanı gelince gereğini yapacağım” sözleriyle açıkladığını öğreniyoruz. MYK’daki hava Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarıyla değişiyor; “Yargı sürecinin beklenmesi” mutabakatına varılıyor.
Ki mutabakatı önceleyen açıklama da MYK’daki tartışmaların sürdüğü dakikalarda, parti sözcüsü Haluk Koç’tan gelmişti. MYK toplantısı öncesi Kılıçdaroğlu’yla görüşen ve ardından basının karşısına çıkan Koç, “Evet, Şişli’de bir takım sıkıntılar var. Ama yolsuzluk boyutunda bugün tartışılan iktidar partisini kuşatan diğer sorunlar gibi değil. Bir husumet söz konusu ve bazı ifadeler savcılığa intikal etmiş. Savcının vereceği karardan sonra bu olayın siyasi değerlendirmesini de CHP yapacaktır” demişti.


BEŞİKTAŞ TARTIŞMASI

Şişli tartışmaları bu şekilde sonuçlanıyor ve “Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk ile Batum’da buluşması, buluşmaya ilişkin fotoğrafları sosyal medyada paylaşması” konu başlığına geçiliyor. Bu konu altında Hüseyin Avni Sipahi’nin CHP’den istifa etmesine rağmen belediye encümeni seçilmesine Hazinedar’ın verdiği destek de var. Hazinedar’ın affedilmemesini savunan ve “Tartışmasız bir şekilde disipline gönderelim” diyen MYK üyeleri çıkıyor.


SİPAHİ’DEN HABERİ YOKMUŞ

Ve toplantının esas sürprizini ‘solcu ve demokrat’ olarak bilinen, ‘Toplumsal olaylarda ön sıralarda görünmeye özen gösteren’ iki MYK üyesi yapıyor. Ateşli bir şekilde Hazinedar’ı savunuyorlar. İsimlerini vermeyi uygun bulmuyoruz, kendilerini bilirler. Bu isimlerden biri Hazinedar’ı “Sipahi’nin istifasından haberi yokmuş” diye savunuyor örneğin... Ama “Peki, şu an itibariyle istifasından haberi var; peki, belediye encümen üyeliğinden de istifasını isteyecek mi?” sorusuna yanıt vermiyor. Bir diğeri ise Beşiktaş Belediye Başkanı’nı konuyla doğrudan ilişkili olmasa da BELTAŞ işçileri sorununun çözümündeki performansı nedeniyle övüyor.
Uzatmaya gerek yok, bu yazı Şişli ya da Beşiktaş tartışmaları için yazılmadı. Önemli tarihçi Mehmet Ö. Alkan’ın ‘Toplumsal Tarih’teki yazılarının bazılarının genel başlığı olan ‘En Doğru Bildiğimiz Yanlışlar’ başlığını hatırlatalım. CHP seçmeninin ve kamuoyunun “en solcu” bildikleri meğer “başka bir şey” imiş.

Haberin Devamı


10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ!
#CharlieHebdo’yu unutmayacağız

Haberin Devamı


GÜNÜN SÖZÜ

“Anayasalar, insanların çılgınlık anında kendilerini öldürmemeleri için, akıllı anlarında kendilerini bağladıkları zincirlerdir.”
(John Potter STOCKTON)


GÜNÜN NOTU

(CHP İl Yönetimi listesi açıklandı; liste İstanbul’da hayal kırıklığı yarattı. Çok sayıda ilçe, temsil edilmiyor. İl Yönetimi birkaç ilçe ile sınırlandırılmış. STK ve sendikalardan temsilci yok. En önemlisi de, Murat Karayalçın’ın açıkladığının aksine ‘Gezi Ruhu’ temsil edilmiyor. ‘Minik SHP’ yaratma hevesi ağırlıklı olarak öne çıkmış.)


RTÜK Başkanı neden korkuyor

DİYEBİLİRSİNİZ Kİ; Cumhurbaşkanı, Başbakan, muhalefet liderleri, bazı bakanlar ve hatta Diyanet İşleri Başkanı dahi açıklama yaparken; “anayasal, bağımsız, özerk” bir kurum olarak görsel ve işitsel medyayı düzenlemek ve denetlemekle görevli bir üst kurul olan RTÜK, niçin bir açıklama yapmadı da sadece RTÜK’ün muhalefet kontenjanından seçilen dört üyesi açıklama yaptı. RTÜK Başkanı Davut Dursun ve RTÜK’ün iktidar partisi (AKP) kontenjanından seçilen beş üyesi, bu menfur saldırıyı medya ve ifade özgürlüğüne bir saldırı olarak görüp, kınanması gerektiğini düşünmüyorlar mı acaba?

Haberin Devamı


Sınav sektörü vurguna döndü

ÜNİVERSİTE sınavına girmek 515 lira tutuyor. Bitmedi, şifre almak 5, fotoğraf güncellemek 10 lira... Cevap bakmak da 50 lira... ÖSYM’nin yıl içinde yaptığı YGS, LYS, YDS, ALES, KPSS, YDUS gibi 47 çeşit sınava milyonlarca kişinin ödediği ücretler fahiş noktaya geldi. Sınav ücretlerinin üniversite öğrenci adaylarıyla işe girmeye, terfi etmeye çalışan gençlerin önündeki engellerden birisi oldu. Demokrat Eğitimciler Derneği Başkanı Gürkan Avcı, “Sınavlar adayları yıldırmak için mi yapılıyor?” diye soruyor.


‘Ayağınızı denk alın’

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun karar vereceği gün gazetelerde tam sayfa çıkan ve Anayasa Mahkemesi’ni darbecilikle suçlayan ‘Yüce Divan’a sevk kararı verilmemelidir’ diyen ilanın son paragrafında ‘Siyasi kariyer ve kazanımlarını ‘sağlam irade’nin gölgesine borçlu olanlar’ dediğini hatırlatarak şöyle diyor: “Sağlam irade ile kastedilenin Cumhurbaşkanı olduğu anlaşılmaktadır. Bu ilanı veren veya verenler kimlerdir? İlan metni ve özellikle bu son cümle kimin kaleminden çıkmıştır? ‘Ayağınızı denk alın’ anlamındaki bu mesajın adresi kısmında kimler vardır?”
Evet, bunun yanıtını kim verecektir?

Haberin Devamı


Biliyor musunuz?

AİLE ve Toplum Sağlığı merkezlerinde çalışanların, kendilerine dayatılan cumartesi günleri nöbet uygulamasını ‘haksız ve hukuksuz’ bularak cumartesi günleri halka dönük bilgilendirme yapılırken, bugün de 11.00-14.00 arasına Şişli Belediyesi başkan binasının (Esentepe) 15. katında bir toplantı yapılacağını duyurduğunu...


OKUYUNUZ

İKTİDAR doğum için özendirme uygulamalarına kalkışırken, kadın için çocuk doğurmak ve annelik dışında bir kariyer planlamak zorlu bir tempo gerektiriyor.
(Yonca SESLİ)

Yazarın Tüm Yazıları