CHP 7 milletvekilliğini korurken bir önceki seçime göre % 24.89 oranında oy kaybetti: Trakya’da AKP bastırıyor

MİLLETVEKİLİ sayısı 7’ye yükselen Tekirdağ’da AKP’den 3 (Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül), CHP’den 3 (Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygün ile Candan Yüceer) milletvekili seçildi.

Haberin Devamı

İYİ Parti’den Enes Kaplan 7. milletvekili oldu. Kaplan’ın seçilmesi CHP ve MHP oylarıyla gerçekleşti.

Edirne’de ve Kırklareli’nde sayı yine ikişer vekilde kaldı.

CHP Tekirdağ listesinde seçim sıralamasında yapılan tercihler CHP’yi 4’üncü milletvekilliğinden etti. Geçen dönem 3. sıradaki Av. Emre Köprülü, bu kez 4. sıraya konuldu ancak başarılı olamadı. Muharrem İnce, geçen perşembe günü Köprülü için Çorlu’da miting yaptı. Köprülü, Çorlu’dan beklenen oyu alırken Süleymanpaşa, Çerkezköy ve Kapaklı’daki göçmenlerinden ‘darbe’ yedi.

- Trakya’da CHP oylarındaki düşüş yerel seçimler öncesinde örgütleri endişelendirdi.

1 Kasım 2015 seçimlerinde %45 ile 267 bin 409 oy alan CHP, bu seçimlerde 17 bin 276 oy kaybetti. MHP de 60 bin olan oyunu %12 oranında kaybederek 48 bin 661’e geriledi. Tekirdağ’da AKP oylarını 3 bin arttırdı. HDP’nin oyu da 25.4 bine yükseldi.

Haberin Devamı

- İYİ Parti, Tekirdağ’dan başka Edirne’de de bir milletvekilliği (Orhan Çakırlar) kazandı. - Edirne’nin vekil sayısı 3’ten 4’e çıkarken, CHP aynı milletvekillerini (Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan) yeniden Meclis’e gönderdi. AKP, oyunu 4 bin arttırdı ve Fatma Aksal milletvekilliğini kazandı. CHP’nin oylarında yüzde 10 düşüş oldu.

- Kırklareli’nde CHP’den Vecdi Gündoğdu ile Turabi Kayan ile AKP’den Selahattin Minsolmaz ikinci kez Meclis’e seçildiler.

-Trakya genelinde Muharrem İnce ve Recep Tayyip Erdoğan’ın partilerinden daha fazla oy aldıkları gözlendi.

 

CHP İNCE’Yİ NASIL SAKLAMIŞ!

‘BU YİĞİDİN PEŞİNİ BIRAKMAYIZ’

BUGÜNE kadar Muharrem İnce’yi, TBMM’deki hararetli konuşmaları ve ‘borazanlık’ olsun diyeymiş gibi görünen karşı çıkışlarıyla bilirdik. Son 50 günde anladık ki CHP; İnce’yi saklamış, örtbas etmiş, daha yakından anlamamıza izin vermemiş. Biz bu adamı neden daha önce tanımadık? Çok değil, 5 sene önce İnce sahaya çıksaydı şimdi tek derdimiz tatil olurdu. Ben 36 yaşındayım, Muharrem İnce en çok bizim ruhumuzu yakaladı. Gençleri fethetti. Arkadaşına güvenmeyen insanlar ona güvendi. “Hadi” dese arkasından yürüyecek milyonlarız. Pazar akşamı eski sevgiliden bekler gibi mesaj bekledik İnce’den. Yazıp sildiği tweet’ler de var. Belli ki bilmediğimiz ve ancak yıllar sonra belgesellerden, kitaplardan iç yüzünü öğreneceğimiz bir 24 Haziran oldu. Umutları yeşerten, bize “evlat” diyen, dans eden, şiir yazan, âşık olan, yıllar sonra ilk kez “hayal kurduran”, en önemlisi “güvenmek” nedir anımsatan İnce’nin peşini bırakmayacağız. Ne mutlu ki artık bizi birleştiren bir liderimiz var. Seçim sonrası konuşmasında dahi medeniyet nedir gösteren, gürültü için “annelerden özür dileyen”, rakibini tebrik eden bir yiğidin peşini nasıl bırakırız?

Haberin Devamı

(Bu yazı tiyatro sanatçısı kızımız tarafından yazılmıştır.)

 

SOSYAL DEMOKRATLAR NE YAPARSA YAPMAK LAZIM!

CHP’ye ilişkin eleştirilerden bir toparlama yaparsak... CHP’de yapılan yanlışların sorumlusu olan genel merkez sorumluları hiç sorgulanmayacak mıdır, hesap sorulmayacak mıdır kendilerinden... Bu kişiler ne diyordu: “Seçimi biz yönetiyoruz.”

Yönettiniz de ne oldu? Oylar düştü. Yapılması gereken yapılır ama bu hissiyatı anlarlar mı?

Avrupa’da ne yapılır: Sosyal demokratlar bir seçim kaybında ne yapıyorlar, en üst düzey yöneticileri başta olmak üzere istifa ediyorlar.  Hayatı boyunca CHP’nin önünden geçmemiş insanları listenin en üst sıralarından aday gösteren, örgütün talep ve isteklerini yok sayıp ‘eş-dost-arkadaş’ kontenjanından seçilmiş isimlerle sandığa giden CHP Genel Merkezi yöneticileri koltuklarında oturmaya devam mı edecek?

Haberin Devamı

24 Haziran gecesi yaptıkları çelişkili açıklamalarla seçmenin umutlarıyla oynayanlar, sağlıklı veri akışını sağlamayıp Anadolu Ajansı verilerine halkımızı mahkûm eden, daha şimdiden ‘yerel yönetim’ aday pazarında rol almak isteyenlerin hâlâ ‘oyun oynamalarına’ izin verilecek mi?

 

HDP’NİN KARADENİZ VE TRAKYA’DAKİ OYLARI...

- HDP’ye Rize Fındıklı’da %3.74, Trabzon Tonya’da %2.5, Beşikdüzü’nde 1.1, Ardeşen’de 0.98 oranında oy çıktı. Samsun Atakum’da bu oran 3.3, Yakakent’te 2.02, Ordu Fatsa’da 1.21 oldu. HDP Giresun Merkez’de 1.64, Zonguldak Merkez’de 1.83 oy aldı.

HDP’nin Artvin ilçeleri Kemalpaşa’da 14.62, Hopa’da 11.27 oy alması dikkat çekti. Artvin genelindeki oy sıralaması şöyle: AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP.

Haberin Devamı

- Tekirdağ’da HDP en yüksek oyu Marmara Ereğlisi’nde %13 ile aldı. Onu Çerkezköy (11.89) ve Ergene (7.58), Kapaklı (6.56) izledi. Kırklareli Demirköy’de HDP’ye %3.16 oranında oy çıktı. Edirne Enez’de HDP’ye çıkan oy oranı 7.61 oldu.

İstanbul Adalar’da %23.28, Esenyurt’ta 21.96 HDP çıktı. HDP 1. bölgeden 4, 2 bölgeden 3 ve 3. bölgeden beş üye çıkarttı. Gazeteci Ahmet Şık, 1.bölge 1. sıradan çıktı.

Yazarın Tüm Yazıları