‘Çay özelleştirilemez’

‘Çaylar Şirketten’ kitabının yazarı Av. Remzi Kazmaz, çay üreticilerine bir çağrı yaparak “Çayın uluslararası pazarda milli bir marka olması için senin de desteğine ihtiyacımız var. 23 Eylül’de (Bugün) Rize’de Ramada Otel’de yapılacak toplantıda görüşlerini söylemeni, çözümü birlikte üretmeyi, çayı ve geleceğimizi hep beraber konuşmayı istiyoruz.

Haberin Devamı

Çay vatandaşındır, satılamaz, özelleştirilemez” dedi.

1921 nisanında Zihni Derin’in Meclis’te bir komisyona katılarak ortaya attığı çay ekiminden bugünlere gelinen sürece kadar bölgenin çay sanayiindeki gelişimini anlatan Kazmaz şöyle konuşuyor:

“Geriye dönüp baktığımda 100 yıllık bir tarihe sahip olan Türk Çayı, içinde bulunduğu birçok sorun karşısında çaresiz kalmış, ne çay üreticisinin ne de çay fabrikalarında çalışan işçilerin geleceğe dair hiçbir güvencesi kalmamıştır. ÇAYKUR üzerinde karabulutlar dolaşmaktadır. Çay üreticisinin ve işçisinin hamisi konumunda olan ÇAYKUR her an devredilerek, tarihe karışabilir. Milli bir ürün olmasına rağmen tam 100 yıldır markalaşamayan çayın engelleri birer birer kaldırılabilir.”

Kapalı kapılar arkasında oluşturulan “Çay Kanunu”nun hiçbir surette kabul edilemeyeceğini bildiren çay üreticisi ve çay işçileri, kendilerini ilgilendiren bir konuda hiçbir şekilde görüş ve önerilerine önem verilmediğini dile getiriyor.

YEŞİL ALTIN

Haberin Devamı

İnönü ve arkadaşları tarafından hazırlanan ve CHP tarafından milli bir ürün olarak ilan edilen çay, sonraki dönemlerde önemsenmemiş, özel sektörün eline bırakılmasıyla da içinden çıkılmaz sorunlar yumağı ile karşı karşıya kalınmıştır. Bu durumdan en çok zarar gören çay üreticisi ve çay işçisi olmuştur.

CHP Rize milletvekili adayı olan Remzi Kazmaz, daha sonra şöyle diyor:

“Ne yazık ki Türk çayının marka değeri geliştirilmemiştir. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız en büyük projelerden biri ‘Yeşil Altın Projesi’ olmalıdır. İşçisinden sendikasına, özel sektörden STK’lara kadar çayda söz sahibi olunmalıdır.

Sorarız; gübreleme, aşılama, budama ve destekleme primi adı altında devletin hiçbir ciddi yatırım ve politikası yoktur!

CHP olarak Meclis’e verdiğimiz yaş çay taban fiyatlarıyla ilgili yasa önerilerimiz iktidar tarafından hiç dinlenmeden reddedilmiştir. Geriye bir tek yol kalıyor. Çayın sorunlarını kökünden çözmek istiyorsak CHP iktidar olmalıdır.

Çok çalışıyoruz, Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu, çay üreticilerinin sorunlarını dinlemek üzere 23 Eylül’de Rizeye geliyor. Bir araya gelip geleceğimizi konuşacağız, sizleri bekliyoruz. Çay vatandır, satılamaz, “ÇAYKUR” halkındır, özelleştirilemez.”

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

FREUD güzel izah etmiş: “Olgunlaştıkça kimseyle uğraşasın gelmiyor. Kendini yetiştirememiş insanlardan uzaklaşıyorsun. Seni hasta edecek insanlarla birlikte olmaktan vazgeçiyorsun.”

BEŞİKTAŞ’A KİM YURT YAPTI?

BEŞİKTAŞ eski belediye başkanlarından İsmail Ünal, CHP’nin ‘Cumhuriyet Yurtları’ projesi için birkaç cümle söyledi: “Görev süremde, Beşiktaş’ta 318 kız ve erkek öğrenci kapasiteli yurt yaptık. Erkek öğrenci yurdu Fulya’da, kız öğrenci yurdu da Çırağan’da deniz manzaralıdır. Bilginize hatırlatmak istedim.”

KAYIP SU ORANI YÜZDE 37 İKEN YAĞMURA GÜVENME

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklığın sonucu olarak su kaynaklarının giderek azaldığı ülkemizde, su kayıplarının önlenmesine yönelik hangi çalışmaların yapıldığının açıklanması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

Haberin Devamı

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Pakdemirli, 2019 yılındaki su kayıp oranının yüzde 37 olduğunu açıkladı. (Bakan Pakdemirli, hazırlanan mevzuat gereği 2023 yılına kadar su kayıp oranının yüzde 30’a indirilmesi için çalışıldığını açıkladı.) “Suda yüzde 37 kayıp ciddi bir rakamdır. 20 yıldır iktidarda olan AKP’nin bu konuda da yetersiz kaldığı görülmektedir. Bakan hedef olarak belediyelerde yüzde 7 kayıp azalmasının sağlanmasını istese de 20 yılda yapılamayan 3 yılda nasıl başarılacaktır?” Yağmura güvenme, suyu tasarruflu kullan!

MESAJ PANOSU

TROYA Müzesi’nin ödül alması gurur verici ama ziyaretçi sayısının düşüklüğünün nedenini bilin istedim. Kilometrelerce yol giden insanlar giriş ücretinin 50 TL olduğunu görünce girmiyorlar. Bu da 2020’nin fiyatı, dilerim daha zam yapmazlar.                       Ertuğrul BERKİ

Haberin Devamı

TÜRKEVİ’nde önemli olan şu kadar yüksek, şu kadar kat, şu kadar harcama değil, işlevidir. O kadar göklere çıkarmayın! Ali Erbaş’ın açılışa katılımı gerekli midir? Türkevi devlet desteği olmadan nasıl yapılmış, onu da öğrenmek isteriz. Ankara Belediyesi’nden dolaylı olarak alınan
7 milyon doların ne olduğunu da hatırlatmak isterim.         Ahmet FERİDUN

KARACA’NIN YOLUNDAN KOŞ

30-31 Ekim’de gerçekleştirilecek ve kendi belirlediğiniz parkurda koşarak/yürüyerek dahil olabileceğiniz 43. İstanbul Maratonu Sanal Koşusu’na katılarak adımlarımızı ve çocuklarımız ve yeşil bir dünya için atabilirsiniz. Karaca’nın yolundan koşun. ‘Hayrettin Karaca Ağaç Kardeşliği Ormanı’nda çocuklar adına fidanlar yeşersin. Ağaç kardeşliği büyüsün. Son kayıt tarihi 4 Ekim 2021. TEMA.

Haberin Devamı

SAMSUN Büyükşehir’deki müdür, malı havuduyla götürmüş! Merak edilen, görevini yapan Yalova Belediye Başkanı’nı (Vefa Salman) nedense görevden alan bakanlığın, Samsun’da AKP’li BB’ye nasıl bir işlem yapacağı. Hukuk herkese eşit değil midir?               Yaşar ALTINTARTI

MANSUR Yavaş’ın Ekrem İmamoğlu’nun insanlıklarını, sorunlara yaklaşımlarını, çözümlerini, başarılarını gördükçe insanın gözleri doluyor. İnsanlığa, herkese eşit hizmete, başarılı halkçı belediyeciliğe ne kadar açmışız meğer. Metin ALTAY

BİLİYOR MUSUNUZ?

İSTANBUL Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin, “Grip mevsimi geldi ama 65 yaş üstü ve riskli gruplara yine aşı yapılamıyor. Bakanlık öncelikli grubu açıklamadığı için eldeki aşılar da vurulamıyor, depolarda bekliyor. Aşı için geç kalınıyor” dediğini...

HATAY Milletvekili Suzan Şahin’in, pandemi dönemiyle yürürlüğe giren ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneği gibi uygulamalar nedeniyle sigorta primleri yatmayan milyonlarca çalışanın, emeklilik ve kıdem hakkının tehlikeye girdiğini söyleyerek mağdurlara borçlanma hakkı verilmesini istediğini...

23. Dönem Milletvekili Ufuk Uras’ın TV5’teki programında Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Kürt Meselesi’ çıkışını, ittifakları ve 2023 cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirirken “Muhtemelen Sayın Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olacak” açıklamasında bulunduğunu...

Yazarın Tüm Yazıları