Birinin Cumhuriyet’te, diğerinin de Hürriyet’te büyük emekleri oldu... Erinç ve Solak’ı kaybettik

DÖRT gün ara ile iki dostumuzu kaybettik, ikisi de çok iyi gazeteci idiler.

Haberin Devamı

İsmet Solak’ı cumartesi günü Kırklareli-Kızılcıkdere’de toprağa verdik.

Orhan Erinç büyüğümüzün cenazesini de bugün İstanbul’da Merdivenköy Mezarlığı’nda toprağa vereceğiz.

Orhan Erinç, Selim Ragıp Emeç’in Son Posta’sında (1957) gazeteciliğe başlamış, genç yaşta Genel Yayın Müdürlüğü’ne kadar yükselmişti, 6 yıl sonra Yeni Sabah gazetesine geçmiş, orada bir yıl kadar çalıştıktan sonra karşıdaki ‘Pembe Konak’taki Cumhuriyet’e geçmiş, belediye-vilayet sahasında örnek bir muhabir olmuştu. Bir ara Gece Postası’nda da Genel Yayın Müdürlüğü yapmıştı. Cumhuriyet’te, Cevat Fehmi Başkurt’tan sonra gelen Ecevit Güresin’in döneminde (1981-84) başarılı muhabirliğinden sonra İstihbarat Şefi, Yazı İşleri Müdürü olmuştu. Bu arada 1981-84 yılları arasında Hürriyet’te köşe yazarlığı yaptı, daha sonra THA’da haber müdürlüğünde, Güneş gazetesinde de dizi yazılar ve araştırma müdürlüğünde bulundu.

Haberin Devamı

‘Basın İdareciliği’nde örnek görevler üstlendi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulları’nda üyelik (1973-1992) ve Genel Sekreterlik (1983-1990) görevlerinde bulundu. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda Yönetim Kurulu üyeliği (1971-1972) ve Genel Başkanlık (10 Ekim 1989-9 Haziran 1995) yaptı. 1998’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde Başkan Yardımcısı, 1 Nisan 2001’de Başkan seçildi. 26 Nisan 2013’te aday olmayarak yönetimden ayrıldı. Cemiyetin ünlü yöneticileri TGC’de 27 yıl Genel Sekreterlik yapan Mustafa Yücel ile ünlü başkanlar Burhan Felek ve Nezih Demirkent’in en çalışkan ve bilgili ekibi arasında yer alıyordu.

Erinç, özellikle Anayasa, basın ve seçim ile insan hakları üzerindeki hukuki yanlışları ve eleştirileri gündeme getiren yazılarıyla hukuki çevrelerde dikkat çekiyordu. Yerel yönetimlerle ilgili, özellikle belediye seçimleri ilgili yazıları, siyasiler için rehber niteliğindeydi.

Son yıllarda sosyal medyada basınla ilgili mesleki yazıları dikkat çekiyordu. ‘Haber Toplama ve Yazma Tekniği’ ile ‘Basın Ahlakı’ dersleri veren Erinç, evli ve iki kız babasıydı.

Cenazesi bugün TGC önündeki törenden sonra Karacaahmet’teki Şakirin Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından Merdivenköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Haberin Devamı

İSMET SOLAK’I DEFNETTİK

Medyadaki bir başka üzüntümüz İsmet Solak’ın(80) vefatıydı. Kırklareli’ye 10 kilometre uzaklıktaki Kızılcıkdere köyünde toprağa verildi. Onu yakınları söyle anlattılar: “İsmet, Kuleli Askeri Lisesi’nde oturken köyüne gelir, bitişikteki Çayırlı köyünden öğretmen Fatma ile görüldüğünde çifti birbirlerine çok yakıştırırlardı. Sonra evlendiler. Harp Okulu’nda okurken Talat Aydemir’in darbe teşebbüsü nedeniyle mağdur oldular. Solak daha sonra İ.Ü. İktisat Fakültesi’ne bağlı Gazetecilik Enstitüsü’nde okudu. Gazetecilik yaşamı boyunca Kim dergisi, Akşam, Milliyet, Anka Haber Ajansı, Hürriyet ve Güneş gazetelerinde çeşitli görevlerde bulundu. Uzun süre Ecevit’in basın müşavirliğini yürüttü ve Edirne’deki Trakyabirlik Genel Müdürlüğü’nde bulundu. Hürriyet-Ankara’da siyaset yazıları yazarken Temsilci Yardımcılığı görevini de yürüttü.

Haberin Devamı

Cenaze törenine ailenin yakın dostu Prof. Taner Yılmaz, eski Milletvekili Turgut Dibek, Trakya bölgesindeki CHP’li ve DSP’li yeni ve eski il ve ilçe yöneticileri, belediye başkanları kalabalık bir cemaat oluşturdu. Görev için yurtdışında olduğu için Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’nu eşi Sibel Hanım temsil etti. Gazi Ü. Eğitim Enstitüsü’nde abisi Adem Solak, Kırklareli Ortak Akıl Derneği Başkanı Ali Çakır, Solak’ın yakın arkadaşları Yılmaz Dingiloğlu, Ergin Kalınoğlu da vardılar. Fatma Hanım oğlu Kubilay Solak ile başsağlığı dileklerini kabul etti. Bu arada Ali Baransal, Eşref Erdem, Uluç Gürkan, Can Pulak ve Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın çiçekleri dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘UĞUR MUMCU YOLUMUZU AYDINLATMAYA DEVAM EDİYOR’

30. Adalet ve Demokrasi haftası kapsamında Uğur Mumcu’yu anma etkinlikleri başlıyor. Sosyal Demokrasi Derneği (SDD), UMAG ve CHP İlçe Örgütleri’nin ortaklığında 25-29 Ocak tarihlerinde Ankara Altındağ, Etimesgut ve Mamak ilçelerinde etkinlikler düzenlenecek.

MESAJ PANOSU

EYÜPSULTAN Belediyesi, ‘Eyüpsutan Sömestr Fest’ adıyla 5 Şubat’a kadar 13 gün boyunca 130 etkinlik düzenliyor. Etkinliklerde futbol, kaykay, buz pisti deneyimi, basketbol maçları, Hacivat-Karagöz oyunları ile sihirbaz ve kukla gösterileri de yer alıyor. Belediyenin patlamış mısır ve pamuk şeker ikramları da bulunuyor.

GÜNÜN SÖZÜ

SON küçük bir deprem oldu; yine telefonlar, iletişim sistemleri işe yaramadı. Belediye ve hükümetin işbirliğiyle İstanbul’un depreme hazırlanması lazım. Ama hep ayrı telden çalınıyor maalesef. İsyan ediyorum, söylüyorum ama yapacak bir şey yok.”Prof. Dr. Naci GÖRÜR

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

KIZILELMA'NIN 2. BAŞARISI

- BAYKAR’ın yeni ürettiği ve ARGE çalışmaları devam eden insansız savaş uçağı Kızılelma’nın Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı’nda 2. Uçuş Testi’ni ilk defa 10 bin feet (3 bin 38 metre) irtifada başarıyla uçarak tamamladığını Baykar Makine’den Ahmet Bayraktar’ın açıkladığını...

- ANTALYA Kelebekleri kitabının yazarlarından Alperen Yayla’nın, Roma Üniversitesi Eco Turizm Kelebek Gözlemciliği Turu master’ını tamamladığını...

- CUMHURİYET Kadınları Derneği’nin bugün 13.30’da Dernek Genel Merkezi’nde ‘Üretim ve İstihdamda Kadın Zirveleri’ raporunu açıklayacağını...

- 24 OCAK 2022 tarihinde kaybettiğimiz sinema sanatçısı ve Şişli Belediyesi’nin efsanevi başkanı Fatma Girik’in, aramızdan ayrılışının 1. yıldönümünde belediye başkanlığı da yaptığı Şişli’de yol arkadaşları, dostları ve sevenleriyle birlikte anılacağını...

Yazarın Tüm Yazıları