Bir Kapadokya mektubu...

UNESCO Dünya Mirası listesindeki Kapadokya’da Göreme-Ortahisar arasında yeni yol çalışmalarının başlaması üzerine ortaya çıkan tartışma üzerine ünlü arkeolog Nezih Başgelen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup gönderdi.

Haberin Devamı

“Kapadokya’nın bağrına dayamış dozerler kepçelerini; yok mudur kurtaracak baht-ı kara mâderini?” diyen Başgelen’in mektubu şöyle:

“Sayın Cumhurbaşkanım,

Nevşehir-Kapadokya’daki yol çalışmasının geldiği nokta, koruma altındaki pek çok kültür ve doğa varlığına ciddi zarar verme aşamasında. Bu açıdan söz konusu sit alanındaki yol çalışmalarının acilen durdurularak alandaki kültürel ve doğal varlıklarımıza zarar vermeyecek farklı çözüm yollarının aranmasının gereğini arz ederim. Saygılarımla.”

Bir Kapadokya mektubu...

 

CEMEVLERİNİN HUKUKİ STATÜSÜ

ASLINDA eşanlamlı sözcüklerle ifade edilen cami ve mescitlerle cemevleri aynı dini inancın mezhep bakımından farklı toplu ibadet yerleridir. Hukuki statüleri arasında bir ayrım olmaması, eşitliğin onlara sağlanan olanaklar bakımından da gerçekleştirilmesi gerekir. Bu açıdan şimdiye değin ihmal edilmiş durumda kalan cemevleri, cami ve mescitlerle eşit hukuki statüye kavuşturulmalıdır.

Haberin Devamı

 Prof. Dr. Hikmet Sami TÜRK

GÜNÜN SÖZÜ

“Hiç kimse geçmişini geri alacak kadar zengin değildir.”

Oscar WİLDE

 

EDREMİT’TE İKİ KONUŞMACI

EDREMİT Kitap Fuarı’nda Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın söyleşisi olağanüstü ilgi görürken, ‘İnsan geleceğini nasıl kurar?’ başlıklı söyleşisinde “Çocuklarınıza sevgi veremiyorsanız doğurmayın” dedi. Fuara katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu’nun “Yüzüncü yıl kutlamalarını millet başlatacak ve ikinci yüzyılda hep birlikte tekrar ayağa kalkacağız” diye konuşması büyük alkış aldı. Erdoğan’ın BOP Eşbaşkanlığı’nın getirdiği ağır yükler karşısında Türkiye parçalanmamışsa bunu da CHP’ye ve CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na borçludur, iddiasında bulundu.

BİLİYOR MUSUNUZ?

* CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanının Tekirdağ’daki aylık toplantısında halkın en büyük ilgiyi ABB Başkanı Mansur Yavaş’a gösterdiğini ve kendisiyle fotoğraf çektirmek için kuyruk oluşturduklarını (Habertrak’tan)...

Haberin Devamı

* KASTAMONU’nun ilçesi Taşköprü’nün 34. Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali’nin bugün başlayarak üç gün süreceğini (18-21 Ağustos), Haluk Levent’in pazar günü bir konser vereceğini...

 

ORDU STK’LARI: DURUGÖL DE KURTARILMALI

GEÇEN hafta Karadeniz’le ilgili yazılarımız ses getirdi, ilgi gördü. Yeni eleştiriler yanında, ilgililere öneriler de geldi. Üç havaalanının (Trabzon, Ordu-Giresun ve Rize-Artvin) sefer saatleri ve güzergâhları dikkat çekti. Bunların da Samsun-Sarp demiryolu önerisi kadar önem taşıdığını belirtmek isteriz.

Bir de çevre sorunu var. Ordu şehir merkezinde 75 dönümlük spor ve yeşil alan olan Durugöl, imara açılacakmış, hayret! Ordu’nun Kirazlimanı Mahallesi’nde 25 katlı üç bloku yıkan Ordu BB Başkanı Dr. Hilmi Güler buna izin verir mi? Üstelik Ordulu buna 110 bin imza ile karşı çıkmış, esasında bu Karadeniz’de bir rekor! Vatandaş, başkanının verdiği güvenceye güveniyor. Güler 23 Mart 2019’da kamuoyuna söz vermiş, “Buraya inşaat yapılmayacak” diye. Oysa geçen hafta Hilmi Güler’in “Durugöl’ü kurtardık” açıklaması vatandaşı şaşırtmış ve açıklamaya tepkiler doğmuş.

Haberin Devamı

Bize “Göl kısmen (üçte bir) kurtarıldı, gerisi de inşaata açıldı. Bu kurtulma değil” diyorlar.

Geçen dönemki Belediye Başkanı Enver Yılmaz döneminde imar değişikliği ile satışı yapıldı. Şimdi yeni belediye başkanına “Madem binaları yıktın, ses getirdin, aynı kararlılığı göstermeni istiyoruz” diyorlar açıkça.

Kentin uzun süredir konuştuğu konu bu. STK’lar direniyor.

 

KARADENİZ YOLU NİYE TAMAMLANMIYOR

KARADENİZ Otoyolu, Samsun ve Bafra üzerinden Sinop’un doğu ilçesi Gerze’ye kadar uzandı ve öyle kaldı. Ordulular ise Samsun’dan Sarp’a demiryolu istiyorlar. Tamam buna bir şey dediğimiz yok, devletin önce bu yarım kalan karayolunu, Zonguldak ve Şile üzerinden İstanbul’a kadar tamamlaması gerekmiyor mu... Sayın Bakan Karaismailoğlu’na ve KGM’ye hatırlatmamız gerekiyor galiba.

Haberin Devamı

Dr. Atıf UĞURLU

 

FINDIKTA ACİLİYET GEREKİYOR

FINDIK teslim randevuları için Karadeniz’de daha fazla alım ofisi ve görevlendirme yapılmalıdır.

Bu nedenle TMO’ya sesleniyorum.

1- Alım ofisleri arttırılmalı, üreticiye ek nakliye ve işçi yükü getirilmemelidir. TMO ofis kuramadığı yerlerde Fiskobirlik ile işbirliği yapabilir, Fiskobirlik aynı fiyat üzerinden yetkilendirilebilir.

2- TMO ezik, bezik, büzük, yaş deyip üreticiyi zora koşmamalı, fındığı çeşitli bahaneler ile geri çevirmemelidir.

3- Üretici bilindik randıman oyunları ile mağdur edilmemelidir.

4- Ödemeler en kısa süre içerisinde yapılmalıdır.          

Mustafa ADIGÜZEL

Yazarın Tüm Yazıları