Berlin Zeus Sunağı’ndan (Panorama) bir anımsatma... Çanakkale ve Anıtkabir’i unutma

'Antep kahramanlarını selamladık’ başlıklı dünkü ‘Panorama 25 Aralık Müzesi’ni anlattığımız yazımız çok kişiyi etkilemiş; niye bu projenin yeterince tanıtılamadığını Belediye Başkanı Fatma Şahin’e sordular.

Haberin Devamı

Burasının İstanbul ve Bursa’daki bu tür projelerden daha müthiş olduğunu, daha önce o müzeleri gezen dostlarımızdan dinledik. Gaziantep’in duygu yönünün İstanbul ve Ankara’dan daha yüksek olduğunu bir kere belirtmek gerekiyor.

Gaziantepliler bu projeyi verdiği söz üzerine gerçekleştirmesi nedeniyle kendisine teşekkür etmeyi unutmamalıdırlar. Biz de bir şey anlatmak istiyoruz. AKP’nin eski Turizm Bakanlarından Ertuğrul Günay’ın daveti üzerine Berlin’de, kaçırılan Bergama Müzesi’ndeki panoramayı gezmiş, çok etkilenmiştik.

 1870’lerde Türkiye’den Almanya’ya izinsiz kaçırıldığı, dönemin arşiv belgeleriyle ispatlanan Zeus Sunağı mücadelesinde Türkiye’nin elini güçlendiren açıklama Alman müsteşardan geldi. Berlin Eyaleti Çeşitlilik ve Ayrımcılıkla Mücadeleden Sorumlu Müsteşar Saraya Gomis, 1930’lardan beri Berlin Müzesi’nde sergilenen sunağın Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini söyledi. Gomis, “Dünyanın diğer bölgelerinden gelen tüm kültürel ürünler bize ait değil, burada yasadışı olarak bulunuyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Bergama Antik Kenti’nin panoramasından yola çıkarak, Çanakkale Zaferi ve Milli Mücadele’nin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir, 100 yıl önce yaşanan mücadelenin izlerini ziyaretçilere anbean yeniden anımsatan ‘25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi’ ile taçlanıyor.

MEZOPOTAMYA HATTI

Mezopotamya hattında iki il; biri Gaziantep, diğeri Şanlıurfa... Bizim DHA Gaziantep Temsilcisi Hasan Kırmızıtaş, iki kenti iyi tanıyor. “Elbette bölgenin diğer illeri de var ama bu iki şehir lezzette yarışır” diyor. Aralarındaki de öyle rekabet değil, tatlı göndermeler demek gerekiyor. Ama rekabet bizim ülkede daha popüler bir kelime olduğundan, aralarında rekabet varmış gibi anlatılır. Ünü ülke sınırlarını da aşan Gaziantep mutfağı, UNESCO’nun gastronomi alanında çoktan ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na girdi bile. Sıradaki Şanlıurfa’nın başvuruları da yapıldı. O da bana kalırsa yakın zamanda bu unvanı elde edecek. Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat bunu çoktan görmüş olmalı ki ilk adımı atmış. Göbeklitepe Gastronomi Merkezi ve Restoranı bölgede adını duyurmaya başlamış. Burada yeni ustalar yetişirken, 90 yöresel tadı da koruma altına almış oluyorlar. Zaten Gastronomi Kenti olmak; evlerdeki aşı sokakta da bulabilmekten geçiyor. Haliliye leziz mangal lezzetlerinin yanında, evlerdeki tadı da mönülerine katarak bu işte lokomotif olacak. Demek ki Urfa-Antep yol arkadaşlığına gereken boyut çoktan katılmış.

Haberin Devamı

TAŞI TOPRAĞI ALTIN ŞEHİRLER DEĞİŞTİ

Yeniden Gaziantep’e dönelim... Madem Mezopotamya dedik; bu iki ilin buluştuğu başka detaylar da var. O da kültür turizmindeki kazanımları. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Zeugma’dan başladı, orayı bir destinasyon alanına dönüştürdü, cam terası, şimdi teleferiği derken Antep’in Kültür Yolu aldı başını gidiyor. Haliliye’de bu konuda en şanslılardan biri, Taş Tepeler’in ev sahibi. Tarihin sıfır noktası olarak kendini layığı ile anlatan Göbeklitepe ve keşfi yeni yapılan Karahantepe şehrin ufkunda yeni kazanımlar sunuyor. Bunu gören Canpolat burada da kolları hızla sıvamış. Sesi İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerden de duyulan tanıtımlar yapıyor. Sınırlarında Taş Tepeler’i barındıran ilçenin belediye başkanı tabir yerindeyse taşları yerinden oynatıyor.

Haberin Devamı

GAZİ VE ŞANLI ŞEHİRLER ŞANSLI ŞEHİRLER OLUYOR

Fatma Şahin, 2002 genel seçimlerinde Gaziantep’in ilk kadın milletvekili olarak seçildi. Seçimde adaylarda istifa nedeniyle sıralama değişince bir üst sıraya yükseldi, o sıra onun şansının değiştiği yer oldu. Siyaset arenasında yerini bulduran bu olay, onun da onunla birlikte bir kentin de tarihini değiştirdi. Gaziantep bugün başkanından memnun olduğu kadar onu ileriki yıllarda vefa ile anacak. Bu kadın ki, şehrinde öyle işlere imza atıyor. Gelelim Haliliye’ye, genç bir isim Mehmet Canpolat. O da bir şehrin şansı olmak için ilçesinde gelecekte giderek büyüyecek işlere dokunuyor. Başlıklarını da temellerini de doğru atıyor. Antep ve Urfa şansı olan insanlarla sesini daha çok duyuracak.

Haberin Devamı

GAZİANTEP İHRACATINI GAGİAD SIRTLIYOR

Bu arada ekonomik açıdan önemli bir e-mail’den söz etmek istiyoruz. Geçen yıl 10 milyar 523 milyon 349 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren Gaziantep’in bu başarısında Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD) üyeleri dikkati çekiyor. En çok ihracat yapan ilk 1000 sanayi firması arasında 71 şirketi bulunan Gaziantep’teki bu şirketlerin 27’i GAGİAD üyesi oldu. GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Koçer, Gaziantep ihracatının yüzde 60’ının GAGİAD üyeleri tarafından gerçekleştirildiğini ve bunun mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi. Gaziantep’in ihracat başarısını değerlendiren Koçer, Gaziantep’in yıllık bazda en yüksek ihracat rakamına ulaştığını söyledi. Gaziantep’in bu rakamlarla Türkiye’nin en önemli sanayi ve ihracat kentlerinden birisi olma unvanını güçlendirdiğini anlatan Koçer, dünyanın ekonomik sorunlarla boğuştuğu bir dönemde Gaziantep sanayisi ve ihracatının adeta başarı hikâyesi yazdığını vurguladı.

 

Haberin Devamı

ADAY ADAYLARI KULİSLERİ...

-Rize’de 2023 milletvekili seçimleri için aday adayları ortaya çıkmaya başladı. Birçok ismin direkt ya da dolaylı yollardan destek arama çabasında oldukları gözleniyor. Bunlardan bazılarının ‘garantili destek’ aldıklarını öne sürüyorlar. CHP ve Millet İttifakı’ndan aday olduğunu açıklayan bir tek eğitimci Kenan Bıyık var.

-Gaziantep’teki temaslarımız sırasında ‘kulislerin’ hareketsiz olduğu, seçim havasının henüz oluşmadığı dikkat çekiyor. Ancak kapalı kapılar arkasında birçok ismin milletvekili adayı olabilmek için Ankara merkezle çalışma yaptıkları gözleniyor. Bu kişilerin sıralamada yer alacaklarına dair sinyal almaları halinde seçim bölgelerindeki çalışmalarına başlayacakları belirtiliyor.

-Şanlıurfa, geçmiş seçimlerde özellikle AKP’den aday adayı sayısının en fazla olduğu kent olarak biliniyor. Gelecek seçimler öncesi kentteki atmosferin geçmişi arattığı görülüyor. Henüz aday adaylığı başvurularının olmadığı kentin, seçim tarihinin netleşmesi ile başvuru enflasyonunun yeniden ortaya çıkacağı konuşuluyor.

BİLİYOR MUSUNUZ?

- Manisa’da SP İl Başkan Yardımcısı Mustafa Uslu ve beraberindeki 35 kişinin BTP’ye katıldığını bildiren Genel Başkan Hüseyin Baş’ın “BTP’nin sesi daha gür çıkacak” dediğini....

-Türkiye Yazarlar Birliği’nin hakemli dergisi ‘TYB, Akademi, Dil, Edebiyat ve Sosyal Bilimler Dergisi’nin 13. yayın yılına girdiğini, kuruluşunun 45. yılı nedeniyle eski sayılarının kısa süreliğine 5 liradan verileceğini (0312-232 05 71)... Murat Gülsoy’dan bir belgesel roman: ‘Ressam Vasıf’ın Gizli Aşklar Tarihi’ kitabının Can Yayınları’ndan çıktığını...

MESAJ PANOSU

-İPM ve Tarih Vakfı işbirliğiyle her ay düzenlenen ‘Minerva Konuşmaları: Tarihte İstanbul’ serisinin ocak ayı konuğu Murat Güvenç, “1920’lerde Galata: Sokaklar, İşyerleri, Konutlar” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecektir. Tarih 19 Ocak 2022, Perşembe, saat 18:00.

Yazarın Tüm Yazıları