Bağımsızlık hareketinin tohumu Trakya’da atıldı

Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti 100 yıl önce kurulmuştu...

Haberin Devamı

I. DÜNYA Savaşı’nın yenilgi ile sonuçlanması ve 30 Ekim 1918 Mondros Bırakışması ile Trakya’nın geleceği belirsiz bir sürece girdi. 2 Kasım 1918’de bir avuç vatansever olası bir dış müdahaleye karşı direnişi organize etmek için ‘Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurdu. Ulusal bağımsızlık hareketimizin Atatürk’ün Samsun’a çıktığı 19 Mayıs 1919 tarihinde başladığı göz önüne alındığında, yerel bir hükümet gibi algılanan Trakya’daki bu cemiyet öncü bir kuruluş niteliği taşımaktadır.

Trakya’nın işgalden kurtulmasında ve Türkiye sınırları içinde kalmasında başrolü üstlenen bu cemiyetin kuruluşunun 100. yılı 2018 Kasım’ına denk geliyor. Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurucularından olan Eski Edirne belediye başkanlarından M. Şevket Dağdeviren’in torunu B. Cem Altınel, saptadığı 53 kişilik kadrodan 20’sinin yaşamöyküsünü akıcı bir dil ve bolca fotoğraf eşliğinde yöntembilimsel bir disiplinle kitaplaştırmış. Edirne Belediyesi’nin basımını üstlendiği, ‘Kuruluşunun 100. Yılında Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Yöneticilerinin Yaşam Öyküleri’ başlıklı kitapta cemiyetin tarihçesi dışında dört kurucu Şevket Dağdeviren, Şeref Aykut, Faik Kaltakkıran ve Kasım Yolageldili ile dönemin renkli kişiliklerinden Dr. Rifat Osman Tosyavizade, Hafız Rakım Ertür ve Cafer Tayyar Eğilmez de bulunuyor. Cumhuriyet döneminin bakan ve bürokratlarından Şakir Kesebir, Şefik Bicioğlu, Seyfi Tülümen, Galip Bahtiyar Göker, Hilmi Ergeneli ve Ali Galip Peker’de bilinmeyen yönleri ile bu kitapta anlatılmış. Yerel kahramanlar Ahmet Muhtar Merter, Şevket Ödül, Şevket Dingiloğlu, Müftü Osman Hilmi Efendi, Ekrem Demiray ve Hayrettin Belli’nin yanı sıra 150’liklerden Mustafa Neyyir de kitapta yerlerini almış.

Haberin Devamı

19. yüzyılın önemli fotoğrafçılarından Dimitri Michailides’in Ömer M. Koç’un koleksiyonunda bulunan Edirne vilayeti albümünde yer alan 30 fotoğrafı da Ömer Bey’in izniyle dönemin Edirnesi hakkında fikir vermesi için kitaba katılmış.

Yazar Altınel, biyografilerini oluşturduğu bu kişilerin ulaşabildiği torunlarıyla birebir söyleşiler yapmış, elde ettiği bilgi ve fotoğrafları diğer kaynaklarla harmanlayarak tarihin bu pek az bilinen dönemine ışık tutmuş.

Haberin Devamı

Tarihimizi iyi bilmezsek geleceğimize doğru yön veremeyiz. Bu çok önemli cemiyetin kuruluşunun 100. yılı nedeni ile Trakya belediyeleri, valilikler ile Edirne Trakya, Kırklareli, Tekirdağ Namık Kemal ve Çanakkale Onsekiz Mart üniversitelerinin bir dizi etkinlik yapması bekleniyor.

 

TÜRKİYE’NİN MADENLERİ İHALEYE ÇIKARILIYOR

'SATILIK madenler’ başlığıyla çıkan ‘Para’ dergisi, devletin 700 sahayı ihaleyle satışa çıkardığını yazıyor; kömürden mermere satılacak yerlerin listesi de var. Hülya Genç Sertkaya imzalı haberde “Türkiye, madenlerde katma değerli ürün dönemi başlatıyor. Yeni sistemde madencilik sektöründe Ar-Ge ve teknoloji merkezli bir yapıya geçilecek. Maden sahaları, yarım mamül ve nihai ürün üretecek fabrikaların kurulması şartıyla 50’yi aşkın ildeki ihaleler 19 Kasım’da başlayacak” yazıyor.

Haberin Devamı

Madenlerle ilgili örgütlerin başkan ve sorumluları “Tek elden izin sürecinin tamamlanması üretim artışı sağlar”, “Yatırımcıların ilgisi yüksek olacak”, “Bu ihaleler uzun süredir bekleniyordu”, “Atıl duracağına maden sahalarının aramaya açılması ülke ekonomisi için olumlu”, “Sektör dışından yatırımcılar da bu işe girmeli”, “Madencilerin önü açılmalı” gibi görüşler belirtiyorlar.

Bu haber üzerine görüştüğümüz bir maden mühendisi “Madenler peşkeş çekilmek mi isteniyor? Güney Afrika’da bile böyle bir şey mümkün değildir” dedi. Katılır mısınız?

 

BİLİYOR MUSUNUZ

CHP’DE İLGİNÇ İSİMLER

- BAKIRKÖY Belediye Meclis üyesi Avukat Taner Kazanoğlu’nun “Yerel yönetimlerle ilgili gerçek dışı haberlerin gündeme getirilmesi, siyasette belden aşağı vurmalarla haksızlık yapılması karşısında temiz ve şeffaf siyaset yapmak için, yeni bir heyecan yaratmak için belediye başkanlığına aday adayı olduğumu açıklıyorum” dediğini...

Haberin Devamı

- ÇETİN Çapan’ın, Küçükçekmecede geniş bir mutabakat sağlayarak CHP iktidar bayrağını dalgalandırmak için aday adaylığı için başvuruda bulunduğunu...

- GÖREVDEN alınan eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın adaylık başvurusu yerine Kılıçdaroğlu’ndan kendisinin ya da eşi Özlem Hazinedar’ın aday gösterilmesini istediğini...

 

BEŞİKTAŞ’A AVUKAT KADIN ADAY

- BU arada Beşiktaş meclis üyeliğini sürdüren, partinin birçok kademesinde görev almış olan Avukat Merve Öztopaloğlu’nun “belediyenin yaşadığı sancılı süreci çok iyi bilerek Beşiktaş’ta Beşiktaşlı bir kadının gücünü göstermek için aday olduğunu” söylediğini...

 BEŞİKTAŞ’ta adaylık başvurusuna ayrıca Cem Vakfı Başkanı Mehmet Arslan’ın, şehir plancısı Sebahattin Öztürk ve mimar Bülent Tatar’ın (4’ncü) başvurduklarını... ATAŞEHİR Belediye Başkanlığı görevinden alınan Battal İlgezdi’den sonra Ataşehir eski Belediye Başkan Yardımcısı Erol Dolu, işadamı Beytullah Doğanay, işadamı Hüseyin Büyükbaşkan Ataşehir’den, işadamı Hakan Şişik’in Kadıköy’den; ÜSKÜDAR’a meclis üyesi Av. Banu Gün Öztürk’un, Küçükçekmece’ye İBB İmar Komisyonu üyesi Sedat Özkan’ın başvurduklarını...CHP’nin eski örgüt emekçisi mimar Uluç Yurtduru’nun, Adalar’a ‘mutlu adalar diyerek çoban ateşi yaktım” dediğini.. CHP Mersin Büyükşehir aday adayı Selçuk Dereli’nin aday adaylığı için “Mersin kültür ve sanat kenti olacak” sloganıyla yola çıktığını...

 

Haberin Devamı

TARTAN KONAK’I İSTİYOR

 2009-2014 arasında Konak Belediye Başkanlığı görevini yürüten eski bakanlardan gazeteci Dr. Hakan Tartan ‘önce sevgi’ diyerek Konak Belediye Başkanlığı’na aday adaylığını açıkladığını... TRYİAD’ın eski başkanlarından ve 27. dönem Edirne aday adayı Orhan Çakır’ın Kağıthane’den; CHP İzmir eski İl Başkan Yardımcısı şehir plancısı Okan Karlıdağ’ın Bornova’dan, Makina Müh. Umut Barış Ballıkaya’nın Çiğli’den; Fevzi Gümüş’ün de Didim’den adaylık başvurusunda bulunduklarını...

 

Açıklama

 PROF. Dr. Alim Işık yazıyor:

THK’da işler karışıyor’ (11.10.2018) başlıklı yazınızda şahsımla ilgili olarak yer alan “eski MHP Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim Işık’ın da yetersizliği nedeniyle THK Üniversitesi rektör vekilliğinden alındığı belirtiliyor” ibaresi; gerçeği yansıtmadığı gibi, THK 45. Olağan Büyük Kongresi öncesinde bazı kişilere destek amaçlı ve kasıtlı olarak gündeme getirilmiştir. Herhangi bir konuda ne derece yeterli olup olmadığım konusu, en az şahsımın kariyerine denk kariyere sahip olanlar tarafından tespit edilebilecek bir konu olup sizlerin takdirinin dışındadır. İki yıl önceki bir haberi dahi araştırıp inceleme ihtiyacı hissetmeden, başkalarının ifadeleriyle kamuoyunun gündemine getirmenizi okuyucularınızın takdirine bırakıyorum.”

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları