Aşının öyküsünü unutmayın

Tüm Avrupa basınında Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin başarısından söz ediliyor. Dört yaşındayken Türkiye’den ailesiyle Almanya’ya göçmesi, tanışmaları, BioNTech’i kurmaları tekrar ve tekrar anlatılıyor. Amerika bile BioNTech’i yetkilendirerek büyük ortak olan Pfizer’in başarısından söz ediyor ve bunda Türk çiftin isimleri ön plana çıkıyor. Almanya’nın Mainz kentinde bulunan BioNTech firmasını kuran Şahin çiftinin yaşadığı Almanya’da 1960’da Alman devletinin talebiyle başlayan işgücü göçü aralıksız yıllarca sürdü.

Haberin Devamı

Alman eğitim sistemi köyden, işçi sınıfından gelen ana-babaların çocuklarını çok itip kaktı. Dil bilmeyen ana-babaları aşağıladılar. Türk çocukları Sonderschule (engelli ya da zekâ özürlü çocukların gönderildiği okullar) denilen okullara yönlendirildiler çoğunlukla. Öğretmenler çok önyargılıydı ve ana babalar mücadele edemiyordu. 

Gymnasium denen liseye Türk çocuklarını göndermiyor, meslek okullarına gitmelerinde ısrar ediyorlardı. Hatta Cem Özdemir’in annesi dil bildiği halde çocuğunu meslek okuluna göndermekte ısrar eden öğretmenle mücadelesini anlatmıştı. Biliyorsunuz, milletvekili oldu. Türk girişimci veya bilim insanı olanlara Almanya iyi şartlar sağladığından değil, Türk ana-babalar maddi manevi büyük mücadele verdiğinden bu sonuç.

Şimdi ‘Alman aşısı’ diye övünüyorlar. Almanya’nın kalkınmasına 60 yıldır yardım eden, katkı ve emek vermiş Türk işçileridir. Onlarla övünün.

Haberin Devamı

ALMANYA’DA RAKAMLAR ALARM VERİCİ

Almanya’da salgından dolayı ölenlerin sayısı günlük olarak yükseliyor. Dün 261 kişinin daha öldüğü açıklandı. Bu rakamın en son nisan ayında görüldüğü söyleniyor. Çarşamba sabahı itibarıyla 18 bin 487 yeni vaka açıklandı. Bu rakam geçen hafta çarşamba günkü vaka sayısından yaklaşık 1500 daha fazla. Toplam vaka sayısı 703 bin 687’ye yükseldi. Tedavi edilenlerin sayısının da yaklaşık 454 bin 800 olduğu belirtiliyor. Ölenlerin sayısı da 261 artarak 11 bin 767 idi. Robert Koch Enstitüsü’nün geçen 8-10 günlük vaka sayılarına bakarak yaptığı tahmine göre bulaştırma katsayısı da 1’in altına inip 0.92 oldu. Yani virüs bulaşan 100 kişi virüsü 92 kişiye daha bulaştırıyor.

TÜRKLERİN SAYISI 400’Ü GEÇTİ

3 Kasım’da COVID-19 dolayısıyla Almanya’da hayatını kaybeden Türklerin sayısının 314’e ulaştığı bilgisini paylaşmıştık. Berlin Büyükelçimiz Ali Kemal Aydın’ın açıklamasına göre dün itibarıyla bu sayı maalesef 400 sınırını aşmış durumda. Sloganı unutmayın: Lütfen maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyalım, sağlığımızı koruyalım.

KADIN VE ÇOCUKLAR ÖNDE!

BAŞKANLIĞINI Canan Güllü’nün yürüttüğü Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na 2007’den beri 74 bin başvuru yapıldı. Federasyonun Ekim 2020 raporuna göre toplam 649 çağrı alındığı, bu çağrıların 157’sinin İstanbul’dan geldiği, yardım için başvuranların kadın ve çocukların önde olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin bütün illerinden gelen rakamlarla Almanya, Fransa, Avusturya, Amerika, Suriye, İran ve Kıbrıs’tan ‘aile içi şiddet’ ihbarlarının gelmesi de ilginç.

Gelen aramalar göstermektedir ki mağdurların büyük çoğunluğu yüzde 87.4 ile kadınlar.

Bu oranı yüzde 10 ile çocuklar izliyor.

Özetle, şehirlerin gelişmişlik seviyeleri, sosyoekonomik durumları fark etmeksizin farklı şehirlerden şiddet ihbar çağrıları geliyor. Şiddet denilince yurtiçi ve yurtdışı fark etmiyor.

(Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı: 0212/0549 656 96 96)

BİDEN, ECEVİT GİBİ ‘AĞIR DERSLERİ’ HAK EDİYOR

BAŞBAKAN Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem, ABD’de Senato’yu ziyaretleri esnasında ABD’li bir senatöre Kıbrıs konusunda unutamayacağı bir ders verdiler. Sosyal medyada yayınlanan haberde, Türk heyetinin canını sıkan ve üstü kapalı olarak şantaj yapan Demokrat Parti senatörü Joe Biden’a, Başbakan Ecevit “Kıbrıs meselesi 1974’te bitmiştir. Bunu son kez söylüyorum. Bilmem anlatabildim mi?” diye sert çıktı.

Haberin Devamı

BUZ GİBİ SÖZLER

Biden’ın, “Siz ABD’ye muhtaçsınız ancak ABD’nin Türkiye’ye ihtiyacı yok. Kredi ihtiyacınızın da olduğunu biliyorum. Kıbrıs sorununu çözün, istenenleri yerine getirin, size yardımcı olalım. Aksi takdirde hiçbir yere varamazsınız” şeklindeki sözleri bir anda salonda buz gibi bir hava estirdi. Bunun üzerine Ecevit, büyük bir nezaketle ABD’li senatöre Türk politikasını ve Ankara’nın haklılığını anlattı.

BİLİYOR MUSUNUZ?

MUĞLA AKYAKA’YA KIYILMAZ

CHP Muğla Milletvekili avukat Burak Erbay’ın, Akyaka’daki doğal güzellikleri ve mimari yapıyı olumsuz etkileyecek Akyaka imar planı revizyonu konusunda tepki göstererek “Özgün imar planını bozacak. Bu plan hayata geçerse Akyaka betona ve ranta teslim edilecektir” dediğini...

Haberin Devamı

‘BAĞIMSIZ Bilim Kurulu’nun başkanlığının Prof. Dr. Recep Keşli, sözcülüğünün ise Dr. Ömer Çelen tarafından yürütülmesinin kararlaştırıldığını...

ABB ve Ankara Kent Konseyi’nin, Ankara’nın çocuklar tarafından bilinir hale gelmesi amacıyla çocuklara yönelik hazırlanan ‘Boya Boya Ankara’ kitapçığının yayınladığını...

İNGİLTERE Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nin, ana temasını ‘Kadın ve Adalet’ olarak belirlediği 10. Alevi Festivali’nin online olarak 13-15 Kasım arasında gerçekleştireceğini...

Yazarın Tüm Yazıları