Asgari ücret kaç lira olacak?

Yaklaşık 10 milyon çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret, temel ücret niteliğinde olup birçok gelir ve sosyal destek kalemini etkilemektedir. Asgari ücret artışına koşut; kıdem tazminatı, sigorta primleri, işsizlik ödeneği, askerlik ve doğum borçlanması, genel sağlık sigortası primleri, isteğe bağlı sigorta primleri, 65 yaş üstü aylıkları, engelli aylığı ve staj primleri de artıyor. Bu anlamda asgari ücretin artışı özellikle dar ve sabit gelirli kitleyi çok yakından ilgilendiriyor.

Haberin Devamı

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun her yıl olduğu gibi aralık ayı başında toplanması bekleniyor. Siyasi iradenin takınacağı tutum ile saptanacak yeni ücret 1 Ocak 2023’ten itibaren yürürlüğe girecek.

Bilindiği üzere geçen aralık ayında net asgari ücret yüzde 50.3 oranında artışla ve vergi dışı bırakılarak 4.253 lira olarak belirlenmişti. Temmuzda işçi sendikalarının “ara zam” talebini patronlar da destekleyince yüzde 30 artışla net 5.500 liraya yükseltildi.

2023’ün seçim yılı olmasından ötürü yeni asgari ücrette beklentiler hayli yüksek. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre siyasi iradenin yeni asgari ücreti yüzde 40-50 oranında değişken zamla net 7.500- 8.500 lira arasında saptayacağı savlanıyor. Ancak bu rakam sürpriz şekilde daha yukarıda da olabilir. Neden 10 bin lira olmasın?

Haberin Devamı

Aynı şekilde kamu emekçisi, memur ve emeklinin de 2023 yılı için zam beklentisi oldukça fazla. Bakalım siyasi irade umulanları ne denli karşılayacak. Zira seçim demek oy demek.

Şükrü KARAMAN

(Bu yazı, Erdoğan’ın dün “Memur zammını ciddi şekilde artıracağız” açıklamasından iki gün önce yazılmıştır.)

GÜNÜN SÖZÜ

“GÜNÜMÜZ iş dünyasının hızla gelişen dinamikleri ve artan rekabet koşulları, kurumları ‘çevik’ olmaya zorluyor. Kriz dönemlerinde kurumunu ayakta tutanlar, şirketinin gelişimi ve sürekliliğine katkıda bulunanlar hiç kuşkusuz o kurumun liderleridir.” Eser OZAR (Adler Central Europe)

AZERBAYCAN’DA YENİ TÜRK DEVLETİ

BATI Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti, bağımsızlığını ilan etti. Türk Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan devlet Türkiye oldu.

Ermenistan ve Nahçıvan arasındaki bölgeyi kapsayarak Azerbaycan’ın iç bölgelerine doğru sınırı ilerleyen Göyçe–Zengezur Türk Cumhuriyeti geçtiğimiz günlerde bağımsızlığını ilan etti. Yeni Türk devletinin ilk temsilciliğini Beştepe’de açtığını bildiren yeni Cumhurbaşkanı Rizvan Talibov, “Biz bir millet, iki devletiz” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehmet Ali Arslan şu bilgileri verdi: “Osmanlı topraklarında 1918’den beri günümüze kadar 100 yıl boyunca esir kalmış toprağı ve bağrımıza bir hançer gibi saplanmış olan hançeri tarihin karanlık sayfasına bir daha geri dönmemek üzere çıkarmış bulunmaktayız. Bu 40 yıllık bir hazırlıktır.” (haberler.com/Yeniçağ)

Haberin Devamı

DSÖ VE ILO’DAN ÖNERİLER

DÜNYA Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), çalışan nüfusun ruh sağlığı sorunlarını ele almak için somut eylem çağrısı yaptı.

Depresyon ve anksiyete nedeniyle yılda tahmini olarak 12 milyar işgünü kaybediliyor ve bu da küresel ekonomiye 1 trilyon ABD dolarına mal oluyor. Bu sorunu ele alan iki yeni yayın dün yayınlandı.

DSÖ’nün çalışma yaşamında ruh sağlığına ilişkin küresel kılavuzu; ağır işyükü, olumsuz davranışlar ve işyerinde sıkıntı yaratan diğer faktörler gibi ruh sağlığı risklerini ele almaya yönelik eylemler öneriyor. DSÖ ilk kez, stresli çalışma ortamı oluşmasını önlemek ve sıkıntıda olan çalışanlara yardım etmek için kapasite geliştirmek amacıyla yöneticilere eğitim verilmesini öneriyor.

Haberin Devamı

(Ayrıntılı bilgi için: ILO Türkiye iletişim: Kıvanç Özvardar Bahar ozvardar@ilo.org; DSÖ basın soruları: mediainquiries@who.int)

ÖZGÜDENLER, KİTAPLARINI BELÇİKA’DA BAĞIŞLADILAR

İNFO-Türk’ün kurucuları Doğan Özgüden ve İnci Özgüden (Tuğsavul) yarım yüzyılı aşkın süredir sürgünde oluşturdukları özel kitaplıktaki tüm eserleri Belçika Kraliyet Kütüphanesi’ne bağışladıklarını açıkladılar. Türkiye’de ve yurtdışında çeşitli dillerde yayınlanmış olan siyasal, sosyal, edebi konulardaki eserlerden şu ana kadar 1478’i kodlamaları tamamlanarak Belçika’nın Brüksel’deki bu en büyük kütüphanesinde okurların yararlanmasına sunuldu. Şimdi de özellikle Anadolu coğrafyasındaki Asuri, Ermeni, Grek, Kürt ve Yahudi ulusların tarihi, uğradıkları baskılar ve verdikleri mücadelelerle ilgili çeşitli dillerdeki eserlerin kodlanması sürmekte olup yakında Belçika Kraliyet Kütüphanesi’nde onlara da erişim mümkün olacak.

Haberin Devamı

Özgüden ve Tuğsavul’un gerek 60’lı yıllarda Türkiye’de gerekse yarım yüzyıldır sürgünde yayınladıkları dergilerin ve kitapların PDF’lerine ise şu iki linkten erişilebilir: https://www.info-turk.be/documents-pdf.htm

https://deu.academia.edu/DoganOzguden

Özgüden ve Tuğsavul’un sürgündeki siyasal ve sosyal mücadelelerine ilişkin süreli yayın, bildiri, yazışma, afiş, görsel ve sesli kayıtların tamamı ise on yıldan beri Amsterdam’daki Uluslararası Sosyal Tarih Enstitüsü’nde bulunuyor.

https://iisg.amsterdam/en/search?search=Doğan%20Özgüden

MESAJ PANOSU

KİŞİLİĞİ çember: dönüyor /merhameti komada: ölüyor /ilgisi saman alevi: Sönüyor /ağlayanlara hep gülüyor /çevreyi kirletmekte /hep birinci geliyor... /Adama bak adama! /Yaşıyor (!)  Erhan TIĞLI

Haberin Devamı

SODEV – Sosyal Demokrasi Vakfı’nın ‘Gezi Tutukluları ve Hak İhlalleri’ başlıklı, Av. Tülay Ateş’in moderatörlüğünü üstleneceği ve yarın 19.00’da Taxim Hill Otel’de yapılacak panelinde, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Sosyal Haklar Derneği Genel Sekreteri Avukat Evren İşler ve Gazeteci Timur Soykan konuşacaklar.

ÇORLU’DA 50 YAZAR

ÇORLU Belediyesi’nin ‘10. Geleneksel Kitap ve Kırtasiye Fuarı’nın 2 Ekim’de sona ereceğini, 10 günlük sürede imza günlerine katılan ve kendi stantlarında 50 yazara destek ve rehberlik yaptıklarını ve ürünlerini sergilediklerini bildiren Çorlu Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Emel Altıntaş’ın, resim, ebru, seramik, dekoratif ahşap boyama sergileri, konserler ve şiir geceleri, kültür ve sanat gezileriyle sanat kursları, seminer, sempozyum ve çalıştaylarla toplumun kültür ve sanat dünyası ile buluşmasını sağladıklarını söylediğini...

BİLİYOR MUSUNUZ?

ÖSYM’nin her yıl yaptığı 50 sınav, 200 ayrı test için aldığı ücretlerin sosyal devlet ilkesine uymadığını gerekçe gösteren CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya’nın, KPSS ve e-sınavlar da dahil olmak üzere ÖSYM tarafından yapılan bütün sınavlardan alınan ücretlerin kaldırılması adına TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sunduğunu...

Yazarın Tüm Yazıları