‘Antalya Yörük başkenti olacak’

Yörük kültürünü her yönüyle yaşatma düşüncesiyle yola çıkan Türkiye’nin en büyük Yörük Festivali sona erdi.‘Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’nin şölen dışında en önemli tarafı ‘Yörük ve Türklük Araştırmaları Bilim ve Sanat Kurultayı’ idi. Üç gün boyunca Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Ahmet Taşağıl, Prof. Dr. Öcal Oğuz, Doç. Mehmet Sağ, Dr. Mehmet Özbek, Közhan Yazgan, Doç. Dr. Öner Bilgin, Yörük ve Türkmen kültürü üzerine değerlendirmeler yaptılar. Her iki konuyu günümüz dünyasında konumlandırdılar, şu konular üzerinde konuştular:

Haberin Devamı

Osmanlı’da konar-göçer yaşamından örnekler.

Çukurova, Balkanlarda Türk kültür mirası üzerine değerlendirmeler.

Toroslar’da, Kazdağları’nda, Kıbrıs’ta, Muğla’da, Antalya’da, Mersin’de, Adana’da Yörük yaşamı nedir?

‘Antalya Yörük başkenti olacak’

Dünya göçebe oyunları.

Anadolu göçerlerinin (Türkmen ve Yörüklerin) ticaret yollarının gelişmesine katkıları.

Yörük destanları.

Yörüklerde yaylak, güzle ve kışlak hayatı.

‘Antalya Yörük başkenti olacak’

Türk kültüründe and içme törenleri.

Türk kültüründe Ocaklar çevresinde oluşan âdet ve uygulamalar.

Haberin Devamı

Osmanlı Devleti’nde Yörük ve Türkmenlerin, sosyo iktisadi ve kültürel politikalarındaki yeri.

Azerbaycan Türk aydınlarının düşüncesinde Turancılık ve İrancılık.

Akdeniz bölgesindeki Yörüklerin kökboya geleneği.

Yörük dernekleri sorunları ve çözüm önerileri.

Programa konuşmacı olarak 80’den fazla bilimadamı, 25 kadar da ressam katıldı.

‘Antalya Yörük başkenti olacak’

Her etkenliğin başında ABB Başkanı Muhittin Böcek’in sunumu yer aldı. Böcek, etkinliğin büyük coşku ile sona ermesinden sonra yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

‘BEN YÖRÜK ÇOCUĞUYUM’

“Yörük Festivali hayalini gerçekleştirmekten çok mutluyuz. Orta Asya ve Balkanlardaki Türk kardeşlerimizle buluştuk. Tarih hayal edenleri değil, hayallerini gerçekleştirenleri yazar. Ben bir Yörük çocuğuyum. Yayık ayranını da dövmeyi de biliriz. Antalya’yı Yörüklüğün başkenti ilan edeceğiz.” Yörük Festivali’nde ayrıca üç gün boyunca 13 farklı sergi de düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan ve Karaalioğlu Parkı’nda sona eren Yörük Göçü Yürüyüşü dışında on binlerin izlediği Musa Eroğlu, Kubat ve Zara etkinliğin en renkli ve coşku veren sanatçılarıydı.

Haberin Devamı

Yörüklerin en sevdalı ayı mayıstır. Bir de soğuk olmasa onlar çoktan yaylalara çıkacaktı ama onların büyük sevinci bu büyük festival oldu.

GÜNÜN SÖZÜ

ALMAN gerçekliğinde çok uzun süredir hiçbir rol oynamayan kelimeler geri dönüyor; feragat, yoksulluk ve fedakârlık!” (Almanya eski Cumhurbaşkanı Joachim GAUCK)

ALTIN VE DÖVİZDE KAZANÇ YOK

9 yıl önce, 2013’te 1 gram altın 110-115 TL idi. Dolar ise 2 TL idi. Yani 1 gram altın 55-57 dolar idi. Aradan bunca zaman geçti... Altın hâlâ 57-61 dolar seviyesinde alınıp satılıyor. Yani kazanç yok. Reel olarak kazanç söz konusu değil.

Bir kişi parasını dövize, altına yatırıyorsa ülkesine kötülük yapıyor demektir. Her eve 1 kilo altın konsa sanayileşme olmaz, üretim artmaz. Her vatandaş 1000 dolar alsa ülke iflasa gider.

Haberin Devamı

1000 dolar aldınız diyelim. ABD’de yıllık enflasyon yüzde 7-8 olduğu için 1 yıl sonra 1 dolarınız yüzde 7-8 oranında değer kaybetmiş olacaktır.

Altın ve dövize para yatırmayın derim. Bu enstrümanlar sadece aracılara (kuyumcu, dövizci, bankacı) para kazandırır.

O halde ne yapalım diyenlere önerilerim:

1- A tipi yatırım fonu alabilirsiniz.

2- BİST 100 listesi içinde yer alan şirketlerin hisse senetlerinden 5-10-20 çeşit alabilirsiniz.       Ali ÖZDEMİR

14 KROMOZOMLU SİYEZ

OSMANLI’dan kalma siyez buğdayı ektim bu sene. GDO yok, kimyasal gübre ve ilaçlama yok. Halis muhlis 14 kromozomlu, hakiki Osmanlı tohumu. Vatandaşa GDO’lu zehirleri yedirenlere inat saf buğday yiyeceğiz. Burda tohumu çoğaltıp ilimizin her karışına yayana kadar mücadelem sürecek. Taner YILDIZ

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

NESİN Ailesi bu ülkenin düşmanı değildir. Aksine Birinci Dünya Savaşı’na, ardından gönüllü olarak Kurtuluş Savaşı’na katılan dedemi de sayarsak üç kuşaktır karşılıksız hizmet ediyoruz, izin verirlerse daha da edeceğiz. Yetti ama! Ali NESİN

BİLİYOR MUSUNUZ?

ELEKTRİK Mühendisleri Odası Ankara Şubesi tarafından Gazi Üniversitesi ve Nişantaşı Üniversitesi işbirliği ile Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde 12 Mayıs Perşembe günü ‘Akıllı Şebekeler Ulusal Çalıştayı’nın düzenleneceğini, Gazi Üniversitesi Mimar Kemalettin Salonu’nda geniş bir katılım ile yapılacak Çalıştay’da 3 oturum gerçekleştirileceğini (http://www.akillisebekeler.org.tr/)...

Haberin Devamı

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in, infaz koruma memurlarının güvenlik hizmeti sınıfına alınması ve itfaiyeciliğin meslek olarak kabul edilmesi için MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin 5 ay önce verdiği sözü hatırlatarak, destek çağrısını yinelediğini ve “Kendi adıma bir yudum su istemem ama verdiğiniz sözü lütfen tutun” dediğini...

 

Yazarın Tüm Yazıları