Anıl Çeçen’den ilginç bir yazı: ‘Nahçıvan koridoru’

Kafkasya haritasına bakalım. Türkiye Akdeniz’e ve Avrupa’ya doğru kurulurken, diğer Türk devleti olarak Azerbaycan da hem Asya kıtasına hem de Hazar Denizi’ne dönük olarak kurulmuş. Böylece Kafkasya haritasında iki Türk devleti ayrı ayrı kurulurken bunların birleşmesini önlemek üzere çeşitli senaryolar öne çıkarılmış. Sırf bu amaçla Azerilerin çoğunlukta bulunduğu bölgelere, Ermeni ve Gürcü asıllı nüfuslar getirilerek doğu ve batı Kafkas Türk devletlerinin birleşmesine set çekilmiş.

Haberin Devamı

Akıl ve sağduyu çizgisinde bir yeni yapılanma her zaman bekleniyor. Bunun için de ilk atılacak adım Nahçıvan koridorunun açılması olacak. Yüz yıl önce harita üzerinde yapılmış olan hatanın düzeltilmesiyle, Nahçıvan’ın Türkiye ve Azerbaycan ile sınır komşusu olması sağlanacak ve Nahçıvan bu hali ile öncelikle Türkiye ile Azerbaycan arasında köprü konumuna gelecek. Nahçıvan köprü konumu ile Türkiye üzerinden Avrupa’ya, Azerbaycan üzerinden de Asya’ya bağlanacaktır.

Nahçıvan koridorunun açılmasıyla birlikte Hazar bölgesi ve Kafkasya ülkeleri yeni İpek Yolu üzerinden doğu-batı trafiğinin tam ortalarında yeniden Hazar’ın merkezi konuma gelmesini sağlayabilecektir. Rusya ve Türkiye’nin bu çizgide ortak hareket etmesi de aynı zamanda İngiltere ve Çin arasında yeni oluşturulan İpek Yolu güzergâhında Hazar bölgesini tekrar öne çıkaracaktır.

Haberin Devamı

Bu doğrultuda günümüzde Kafkasya için ilk atılacak adım olarak Nahçıvan koridorunun İpek Yolu ile birlikte geçişe açılması, dünya barışı açısından son derece acildir.

GÜNÜN SÖZÜ

“BUGÜN Özgür Özel’i (yani beni) bertaraf ederseniz, geriye binlerce Özgür Özel gelmektedir, haberiniz olsun.” Özgür ÖZEL

HAYDİ ‘ASKIDA AŞI’YA

ANKARA’nın ve Hacettepe’nin önemli ve saygın doktorlarından Prof. Dr. Siber Göksel (emekli) aşı konusunda ilginç bir öneride bulunuyor:

“Gücü yeten vatandaşlar ‘gönüllü’ olmak kaydıyla çift kişilik aşı ücreti ödesinler. Aşının biri aşı ücretini ödeyene, diğeri de ücret veremeyen vatandaşa yapılsın. Bu grubun dışında kalanların aşı parasını da devlet üstlensin. Yani ‘askıda aşı’ sistemini geliştirelim. Böylece aşının getirilmesi hızlanmış ve ülkemizde insan ölümleri azaltılmış olur.”

Şu anda milletçe bir seferberlik içindeyiz.

Devlet millet el ele bu işi çözebiliriz. Haydi Türkiyem, ‘askıda aşı’ya...

Belediyelere ‘Pamuk eller cebe’ denildi
CHP’YE İSTANBUL’DA YENİ BİNA

ÖNCEKİ akşam medyaya yansıdı; CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın GS stadyumunun yakınındaki yeni alınan binasına ‘izinsiz tadilat’ iddiasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mühendislerinin harekete geçmesi ilginçti. 

Haberin Devamı

Kaftancıoğlu, ilçe başkanlıklarından mesajla ‘acil’ destek istedi. Ancak yapılan girişimlere rağmen dünkü denetim sonunda ilgili kurumlardan onaylatılmış proje ve tadilat ruhsatı olmaksızın tadilat ve tamirat işlemi yapıldığı gerekçesiyle binanın mühürlendiği açıklandı.

Sormak gerekir, iktidar tarafından CHP’li belediyelere çeşitli engeller çıkarılırken ilgili işlemler neden yerine getirilmez? Ne denirse densin, muhalefet partisi ve başkanlarının örnek olması gerekir. Fahrettin Altun’un Boğaz’daki pergolasına yapılan eleştiri havada kalır, inandırıcı olunmaz. Siyasette esas tutarlı olmaktır.

Biliyorsunuz Kaftancıoğlu döneminde İstanbul İl Başkanlığı için bir bina satın alındı; Genel Merkez 30 milyon verdi, geri kalan para da bir şekilde toplandı. Belediyelerden alınmışsa paranın hangi fasıldan gösterildiği merak konusudur tabii. Boş binanın iç tefrişatı ve ek tadilatı için yeni kaynak ihtiyacı vardır. İkinci talep belediye başkanlarını zorladı ki, tepkiler bize kadar intikal etti. Bunu bir yana bırakalım şimdilik. Mustafa Sarıgül’ün Büyükşehir adaylığı döneminde Levent’te geniş bir yer tutulmuş; ancak daha sonraki ‘kiralar’ epey sorun olmuştu; yargıya gidilmişti diye hatırlıyoruz. Gül İnşaat’tan alınan yeni binanın ödemeleri konusunda Ekrem İmamoğlu’nun yardımcı olduğu söyleniyor. Binanın personel ve diğer ihtiyacı için aylık 250 bin TL dolayında kaynağa ihtiyaç olması da parti yöneticilerini şimdiden düşündürdüğü de konuşuluyor.

Haberin Devamı

(Beylikdüzü Belediyesi’ne ait arsayı kat karşılığında alan Gümüşhane’li Gül İnşaat, Vira İstanbul Projesi’ni yürütüyor.)

ADD: ANAYASAL HAKLARA DOKUNMAYIN

ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği açıklama yaptı ve “Anayasal haklarımıza dokunma” dedi: “Örgütlenme, Anayasal bir haktır. Demokrasinin güvencesidir.”

ADD, TBMM’ye sunulan ve yoğun tartışmalara neden olan yeni yasa teklifinde “terörizmin ve kitle imha silahlarının finansmanının engellenmesi” gerekçesi ile “dernek yönetimlerine kayyım atama, dernek mal varlıklarının dondurulması ve faaliyetinin durdurulmasına ilişkin düzenlemeler”den rahatsızlık duyduğunu açıkladı.

Kamu yararına çalışan bir demokratik kitle örgütü olduğunu belirten ADD, her türlü bölücü ve gerici kalkışmalara karşı olduğunu belirtiyor ve şöyle diyor:

Haberin Devamı

“Türkiye’nin temel değerlerine ve niteliklerine düşman, cemaat ve tarikatlarla işbirliğine karşıyız. Meclis’te Anayasa hükümlerinin ve demokratik toplum yapımızın korunması için bu yasa teklifini reddetmek üzere parlamenterleri ortak mücadele için göreve çağırıyoruz. Boyun eğmeyeceğiz, yolumuzdan dönmeyeceğiz.”

BİLİYOR MUSUNUZ?

TÜRKİYE’nin öğretmen ihtiyacı ile mezun olan ve mezun olacak öğretmen sayısı arasındaki uçurumun kaygı verici bir düzeye ulaştığına dikkat çeken Bursa milletvekili Erkan Aydın’ın, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a, “Atanamayan öğretmenlerin sorunlarını çözmek için bir çalışmanız var mı?” diye sorduğunu...

NİĞDE Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün, bakanlıklarının 2017-2019 yılları arasında 4 yapım ihalesi ve 17 inşaat olmak üzere 21 ihaleyi iptal ettiğini açıkladığını...

Yazarın Tüm Yazıları