Amerika’yı bilmeden olmuyor

Son yaşanan krizden sonra Türkiye-ABD ilişkileri, NATO, Evanjelizm ve emperyalizm çok daha geniş kesimler tarafından tartışılmaya başlandı

Haberin Devamı

Oysa Türkiye’de bu konuda önemli eserler veren çok sayıda ilerici aydın ve yayınevi var. Bu kitapların son günlerde tekrar keşfedildiğini ve sadece akademik çevrelerde değil halk tarafından da daha çok okunduğunu tespit edebiliriz. Bazı önemli kaynakları not düşelim:

‘Amerika NATO ve Türkiye’ Türkkaya Ataöv; ‘Menderes Hükümetleri Dönemi Türkiye-ABD İlişkileri’ Yrd. Doç. Dr. Recep Murat Geçikli; ‘Amerikan Barış Gönüllüleri ve Türkiye’deki Faaliyetleri’ Yrd. Doç. Dr. Gökhan Eşel; ‘Müttefik Kuşatması’ Gökçe Fırat; ‘Türkiye’ye Şer Ekseni Tuzağı, Özgür Erdem; ‘Suriye İçin Savaş/1918-1920’ John D. Grainger.

Bu kitaplar İleri Yayınları arasından çıktı. Tarih ve Kuram Yayınları’ndan çıkan kitaplar da şunlar:

‘Ortadoğu’da Batı Emperyalizmi 1914-1958’ D. K. Filedhouse; ‘Çölün Kızı Gertrude Bell’in Olağanüstü Yaşamı’ Georgina Howell; ‘Emperyalizm, Evanjelizm ve Osmanlı Ermenileri’ Jeremy Salt; ‘Amerika’da Türk İmgesi’ Justin McCarthy. Özellikle bu yazarın eseri çok dikkat çekici. Justin McCarthy asılsız Ermeni iddialarına karşı Türk tezini savunan en önemli Batılı tarih bilimci. ‘Ölüm ve Sürgün’ isimli eserinde Balkanlarda Türk ve Müslümanlara yapılan büyük soykırımı eşsiz bir dille anlatmıştı. McCarthy, Amerika’da ‘Türk İmgesi’ isimli çalışmasında 18. yy’dan itibaren ABD’deki Evanjelist köktendincilerin ve Protestan misyonerlerin kendi amaçları ve misyonları için bağış toplamak amacıyla “korkunç, barbar Türk” imgesini nasıl oluşturduklarını ve bu imgenin hâlâ ABD’de ne kadar egemen olduğunu ortaya koyuyor. Çıkar gruplarının ve politikacıların, Türklerin aleyhine oluşturulan bu gerçekdışı ve ırkçı imgeyle Türkiye hakkında en ufak fikri olmayan sıradan Amerikalıları nasıl etkilediğini anlatıyor.

Okumadan bilinçlenmek, bilinçlenmeden de ABD’ye karşı milli bir politika geliştirmek imkânsız değil mi?

 

Haberin Devamı

HALK OKUMAZSA...

Demokrasi bilinçli halkın kendi kendini yönettiği rejimdir.

Gerçek demokrasi istiyorsak halk yüz yüze gelerek aydınlatılmalıdır.

Haberin Devamı

Çünkü söylediklerin, karşındakinin anlayabildiği kadardır. (Mevlânâ)

Yoksa hep birlikte çökeriz. Halk okuyamaz, internetsiz ve her şeyi anlayamayacak durumdadır.


Dinçer ÖNAL (Emekli Avukat)

 

BİLİYOR MUSUNUZ?

Şişli Belediyesi eski Başkanı Mustafa Sarıgül’ün, KRT TV’deki söyleşisinde partinin birleştirici gücünün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu vurguladığını ve “Muharrem İnce aceleci ve ham davrandı” dediğini...

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir’in İçişleri Bakanı Soylu’ya “Ankapark ya değerinin üzerinde maliyetle inşa edilmiş, ya da ihale ertelemeleriyle çok ucuza birilerine peşkeş çekilmek isteniyor. Ankapark’ın zararını kim ödeyecek” diye sorduğunu...

Haberin Devamı

İBB’nin iştiraki ‘Spor İstanbul’un destekleriyle düzenlenen, ilk kez uluslararası statü kazanan 4. Uluslararası Su Sporları Festivali’nin 8-9 Eylül tarihlerinde Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’nda 25 ülkeden 9 ayrı branşta 2500 sporcuyu bir araya getireceğini, etkinlikleri 100 bin kişinin ziyaret etmesinin beklendiğini...

TARIK AKAN’ın 2’nci ölüm yıldönümüne doğru... 16 Eylül 2016 Pazar günü herkesi Bakırköy Zuhuratbaba’daki kabri başına dua etmeye davet ediyorum. (Sözlerini yerine getirmeyen Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu hariç!)

Aziz Naci DOĞAN

 

‘Türkiye borç batağından nasıl kurtulur?’

‘21. Yüzyılda Profesyonel Para Yönetimi’, ‘Küresel Krizi Yaratanlar’, ‘Amerika 40 Yıl’ kitaplarının yazarı Yılmaz Erolgaç, “Türkiye borç batağından nasıl kurtulur?” başlıklı bir yazı gönderdi. Erolgaç, Türkiye’nin borç yükünü çok geniş bir yelpazeye yayabilmek için, Arjantin’in 1989 yılında Amerikan bankalarına o zamanın parasıyla 80 milyar dolar olan borcunu erteleme modeline benzer bir çözümü anlatıyor.

 

Haberin Devamı

ALTYAPI ZAYIF DENETİM EKSİK

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın Çorlu Sarılar’da 8 Temmuz’daki tren kazası ile ilgili yaptığı inceleme ve değerlendirmede altyapıya ilişkin zayıflıklara ve denetim eksikliklerine dikkat çekildi.

 

Yazarın Tüm Yazıları