Almanya’dan umut işaretleri

AVRUPA’da en güçlü Türk tur operatörü Bentour, Antalya’da üç günlük bir etkinlikte İsviçre, Almanya ve Avusturya’dan 400 turizm acentesinin sahiplerini, çalışanlarını otelcilerle buluşturdu.

Haberin Devamı

 Bu yıl turist sayısında yaşanan ciddi gerileme sonrası önemli bir buluşmaydı. Etkinlikte 2017’ye yönelik projeksiyonlar konuşuldu. Hemen ifade edelim ki, herkes yeni sezondan ümitliydi; ister Alman ister Türk acente sahibi olsun beklentiler yüksekti. Bu yıl Türkiye yerine başka ülkelere (İspanya, Yunanistan, İtalya ve Portekiz) yönelen Alman turistlerin edindiği tecrübelerin, yaşadıklarının hiç de olumlu olmadığı söylendi. Bu Türkiye için önemli bir faktör olarak görülüyor. Alman haber televizyonlarından ‘NTV’de iki hafta önce yayınlanan bir habere göre, TUI Thomas Cook ve Neckermann, DER, FTI, Alltours gibi büyük Alman tur operatörlerinin 2017 için Türkiye’den çok umutlu olduklarını, bu yüzden kapasite artırımına gittikleri belirtiliyor. Büyük tur operatörlerinin bu yıldan ümitli olmaları Türkiye için sevindirici... Almanya’dan gelen bir acente sahibi anlattı; uçakta yanımda yaşlı bir Alman çift oturuyordu. Alman çift, Antalya’ya tatile gidiyormuş. Sohbette ‘Çekinmedin mi’ diye sormuş, Alman ‘Ben tatile gidiyorum, siyaset yapmaya değil. Zaten bu benim 15. gidişim. Ben Türkiye’den korkmuyorum, demesi hayli ilginç değil mi?”

 

Haberin Devamı

ŞOK TEDAVİ İSTEDİ

 

Ancak turizmci Kadir Uğur, dünkü açıklamasında 2016 için kara bir tablo çizdi, otelcilerin panik halinde fiyat kırmasının kendilerini de etkilediğini işaret ederek cirolarının 120’den 55 milyon Euro’ya düştüğünü söyledi. Çare olarak söylediği de ilginçti. Kadir Uğur, “2017 için acil bir şok tedavi gerekir. Bu da Avrupa’da 200 milyon Euro’luk bir reklam bütçesi... Suriyeli mülteciler için 10 milyar dolar harcayan Türkiye için böyle bir bütçe çok olmasa gerek... Böyle bir bütçe ile Avrupa medyasındaki hava hemen Türkiye lehine döner” dedi.

 

50 YILLIK TURİZMCİ

 

Bentour’un sahibi Kadir Uğur, neredeyse 50 yıldır Avrupa turizm piyasasında çekirdekten yetişmiş önemli bir isim. Her yıl çalıştığı acentelerini, geleneksel ‘Bentour Comedy Night’ eğlencesi ile ağırlıyor. Bu yıl yine bilinen ünlü rezervasyon kataloglarını da tanıttı Antalya’da... İnternet döneminde olmamıza rağmen katalog bastırmasını da “İnternette varız ama bunun yanı sıra genç, yaşlı tüm müşterilerimiz için bu katalogların önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda dijitale dönüşe daha zaman var” diye konuşuyor.

 

Haberin Devamı

Dün kendisiyle konuşurken Stuttgart’taki 500 m2’lik evini Turizm müzesine dönüştüreceğini söyledi. “O kadar belge, katalog ve resim toplamışız ki, buranın artık bir müze olması gerekiyor. Müzeyi gezenler bir turizm tarihi yaşayacaklar” diye de ekledi.

 

Bentour’un Zürih’teki merkezini artık oğlu Deniz Uğur’a devreden Kadir Uğur yelkenlisiyle iki yıl sürecek bir dünya turuna çıkacak. “Seyahati gün gün internette yayınlayacağım” diyor.

 

Bütün olumsuzluklara rağmen bu yılı ‘kârlı’ kapattığını da açıkça ifade eden Kadir Uğur, “Ben karamsar değilim, siz de karamsar olmayın. Siyaset siyasetçilerin işidir. Yeter ki biz kendi işimizi doğru yapalım, kazanan hem Türkiye hem de biz olacağız. Siyasetten tek isteğimiz bizim önümüzü açması. Bu yeter. 40 yıllık tecrübem bunu gösteriyor.”

 

Haberin Devamı

G-20 toplantısının yapıldığı Regnum Kayra Oteli’ndeki etkinlikte, akşam Alman komedi dünyasının ağır toplarından Fatih Çevikkollu ve Bodo Bach davetlileri hem güldürdü hem de düşündürdü. Program öncesi herkesin kafasındaki düşünce acaba Türkiye’yi iğneleyecekler miydi? Ama onlar daha çok Almanların tavırlarını gırgırla anlattılar.

 

CEZAEVLERİNDE OHAL İŞKENCESİ

 

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, cezaevlerinden gelen sıkıntı ve talepleri Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle bir soru önergesine de dönüştürerek Meclis Başkanlığı’na iletti. Çakırözer, “Bırakın atılan suçların kesinleşmesini, iddianameleri bile hazırlanmayan meslektaşlarımız insan haklarına aykırı bir şekilde cezaevinde tam bir tecrit hayatına maruz bırakılmaktadır” dedi.

 

Haberin Devamı

Çakırözer OHAL’in cezaevindeki koşulları daha da ağırlaştırdığını belirtti ve cezaevlerindeki mektup, kitap ve görüşme yasaklarının psikolojik işkenceye dönüştüğünü anlattı.

 

AYDINLANMA DEVRİMİ VE KADIN

 

MUSTAFA Kemal Atatürk, ‘1923 Türk Aydınlanma Devrimi Bildirisi’nde kadını şöyle anlatıyor: “İnsan topluluğu, kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşmuştur. Olabilir mi ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin? Şüphe yok ki, ilerleme adımları, iki cins tarafından birlikte, arkadaşça atılabilir. İşte gelişme ve ilerlemede birlikte yol almak gerekir. Böyle olursa devrim, başarıyla sonuçlanır...”

 

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

 

- İBB Meclisi CHP Üyesi Mimar Ülkü Koçar’ın; kentin hak ve hukukunun korunmasında, yerel yönetimlerin katılımcı eylem planlamasında ve yerinde yönetimde önemli yer alan İstanbul Kent Konseyi’nin neden kurulmadığını sorguladığını ve kurulması için Kadir Topbaş’ın adım atmasını istediğini...

- TURMEPA Gönüllü Evi’nin dün ‘5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’ nde kirlilikle mücadeleyi özendirerek, denizlerin ve kıyıların kirlenmesini önleme hedefi ve ‘Kimseyi Geride Bırakma’ temasıyla açıldığını...

 

15 YIL ÖNCE DE DOLARA ‘GO HOME’ DENİLMİŞTİ

 

OKURLARIMIZ hatırlattı. 2001’de Ecevit hükümeti döneminde ABD doları ile alışverişe karşı ATO Başkanı Sinan Aygün ‘“Türk Lirası’na İtibar Kazandırma Hareketi’ başlatmıştı. Doların bir günde 650 binlerden 1 milyon 200 bin liraya, Alman Markı’nın da 300 bin liradan 600 binlere fırlaması birçok esnaf ve tüccarı iflasa götürmüştü. Ecevit “Yastık altındaki paraların değerlendirilmesi için de tedbirler alıyoruz. Döviz ve altın birikimlerini yatırıma yöneltmek için elimizden geleni yapacağız” demişti. Dönemin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz da, Türk Lirası’na itibar kazandırma kampanyasına destek vererek “Millet olarak bu lüks ve israftan kurtulmamız lazım’ demişti. Bu konuda fetva çıkarılması kamuoyunda tartışılıyor ancak bir hutbe ile anlatılması uygun görülüyordu. Eski Diyanet Başkanı Tayyar Altıkulaç da “Dolara yönelmek haramdır diyemem. Tavsiyelerde bulunulur, ama fetva çıkarılmaz” şeklinde görüş bildirmişti. 

 

MESAJ PANOSU

 

- BENİ tankların üzerine çıkmadı diye eleştiriyorlar. Hangi lider tankın üzerine çıktı biri bana söylesin...
           

Meral AKŞENER

 

- BİZ kaymakamımız Fuat Gürel’i çok sevmiştik. Onun Milas’a çok hizmetleri oldu. Zeytin hasat şenlikleri de Milas’ın ekonomik yaşamının gelişmesi için önemli bir etkinlikti. ‘Gökçeler İncirliin Mağarası’nın turizme kazandırılması için önemli bir çalışmasıdır. Güle güle Kaymakam Bey, Etimesgut’ta kaymakamlığınızda size başarılar diliyoruz.
          

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Yazarın Tüm Yazıları